Συμφωνία των Πρεσπών. Τι είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ στα Σκόπια

0

Με αφορμή τα εγκαίνια νέας μονάδας βιολογικού καθαρισμού λυμάτων αξίας 10,6 εκατομμυρίων ευρώ στα Σκόπια, για την κατασκευή της οποίας συνέβαλε η Ελλάδα, παρέστη ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Ο Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε με επιχειρηματίες από την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα, στους οποίους τόνισε ότι το δεύτερο μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών, που αφορά την εδραίωση στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, προβλέπει την εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας, κάτι που θα ωφελήσει και τον επιχειρηματικό τομέα.

Ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε την Ελλάδα αλλά και την Ελβετία για τη συμβολή τους στην κατασκευή του έργου, το οποίο, όπως είπε, είναι μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας, καθώς η ποιότητα των υδάτων του ποταμού Αξιού δεν θα επιβαρύνεται πλέον από τα λύματα του Δήμου Γευγελής.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας του μετά την Γερμανία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, όπως είπε, “μετά την υπογραφή της Συμφωνίας οι αριθμοί δείχνουν πως η επιχειρηματική κοινότητα ακολουθεί την τάση αύξησης της φιλίας και της εταιρικής σχέσης (μεταξύ των δύο πλευρών)”. “Η φιλία ανοίγει νέες προοπτικές”, είπε ο Ζάεφ, και υπογράμμισε ότι τους πρώτους επτά μήνες του 2018 οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας ανήλθαν σε 489 εκατομ. ευρώ, σημειώνοντας εμφανή αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όταν έφθασαν τα 419 εκατομ. ευρώ.

Επίσης,  πρόσθεσε ότι το έργο του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών και τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη συνεργασία ανάμεσα σε επιχειρήσεις από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Από την άλλη πλευρά ο Έλληνας πρέσβης, που παρέστη στη συνάντηση, τόνισε ότι η επίλυση της διαφοράς για το όνομα μπορεί να συμβάλλει ιδιαίτερα στην εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση