Λήγει σήμερα η προθεσμία καταβολής για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος

Τους λογαριασμούς τους καλούνται να εξοφλήσουν οι φορολογούμενοι μέχρι και το πέρας της σημερινής ημέρας, Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Μόνο για τους δύο αυτούς φόρους καλούνται να πληρώσουν 1,8 δισ. ευρώ. Η προθεσμία για την […]

28 Σεπτεμβρίου 2018

του/της Newsroom

Τους λογαριασμούς τους καλούνται να εξοφλήσουν οι φορολογούμενοι μέχρι και το πέρας της σημερινής ημέρας, Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Μόνο για τους δύο αυτούς φόρους καλούνται να πληρώσουν 1,8 δισ. ευρώ.
Η προθεσμία για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ λήγει την Παρασκευή, ενώ η τελευταία θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Γενάρη του 2019. Σημειώνεται ότι προβλέπονται απαλλαγές και εκπτώσεις για τους ιδιοκτήτες ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και την οικογενειακή τους κατάσταση, καθώς και για άτομα με ειδικές ανάγκες.

ΟΙ φορολογούμενοι για να κερδίσουν περισσότερες από πέντε δόσεις έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ:

1) Σε άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων που μπορεί να φτάσουν τις 12 για την πληρωμή του φετινού φόρου στους κατόχους πιστωτικών καρτών.

2) Σε έως 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%. Οι αιτήσεις ένταξης γίνονται στο Taxisnet ακόμη και αν δεν έχει λήξει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης.

Αναλυτικότερα:

– Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2018

– Η δεύτερη δόση έως τις 31 Οκτωβρίου 2018

– Η 3η δόση έως τις 30 Νοεμβρίου 2018

– Η 4η δόση έως τις 28 Δεκεμβρίου 2018

– Η 5η δόση έως τις 31 Ιανουαρίου 2019

Στην περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης ακινήτων δεν καταβάλει το ποσό οφειλής που αναγράφεται στο TAXIS έχει δύο επιλογές. Είτε να πληρώσει τη δόση με την προσαύξηση ή θα εντάξει όλο το ποσό του ΕΝΦΙΑ σε ρύθμιση.

Οποιος δεν πληρώσει την πρώτη δόση αυτή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και θα επιβαρυνθεί με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής. Αν κάποιος φορολογούμενος δεν μπορεί να πληρώσει σε 5 δόσεις τον ΕΝΦΙΑ, μπορεί να δηλώσει αδυναμία πληρωμής του φόρου και να μπει στην πάγια ρύθμιση για πληρωμή σε 12 δόσεις του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ 2018 (δηλαδή οι 5 δόσεις θα γίνουν 12). Η άλλη λύση για τον φορολογούμενο είναι η πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας σε περισσότερες δόσεις (έως 12).

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι φορολογούμενοι που έλαβαν πιστωτικά εκκαθαριστικά για τα εισοδήματα του 2017 δεν θα εισπράξουν τις επιστροφές φόρου καθώς αυτές ήδη συμψηφίστηκαν με τις οφειλές Ενιαίου Φόρου Εισοδήματος που βεβαιώθηκαν τον Αύγουστο

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), προβλέπεται ότι ποσά επιστροφών φόρου, τα οποία δικαιούνται φορολογούμενοι, επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους που έχουν βεβαιωθεί στα ονόματά τους, αλλά οι προθεσμίες εξόφλησής τους δεν έχουν ακόμη εκπνεύσει. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες ΔΟΥ συμψηφίζουν τις επιστροφές φόρων εισοδήματος που έπρεπε κανονικά να καταβάλουν εφάπαξ στους φορολογούμενους, με τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους από τον ΕΝΦΙΑ, οι οποίες κανονικά θα μπορούσαν να εξοφληθούν από τους φορολογούμενους σε 5 μηνιαίες δόσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024