Τι δήλωσαν τα διεθνή μέσα για το δημοψήφισμα

Για αποτυχία του δημοψηφίσματος στα Σκόπια κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος σχολιάζοντας το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στην χθεσινή ψηφοφορία. Τα περισσότερα ξένα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι η «Μακεδονία θα συνεχίζει να λέγεται Μακεδονία» κι ότι οι ελπίδες για την εξεύρεση λύσης στην διαμάχη ετών μεταξύ Ελλάδας-Σκοπίων για το όνομα της Μακεδονίας υπέστησαν πλήγμα. Συγκεκριμένα για […]

1 Οκτωβρίου 2018

του/της Newsroom

Για αποτυχία του δημοψηφίσματος στα Σκόπια κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος σχολιάζοντας το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στην χθεσινή ψηφοφορία.
Τα περισσότερα ξένα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι η «Μακεδονία θα συνεχίζει να λέγεται Μακεδονία» κι ότι οι ελπίδες για την εξεύρεση λύσης στην διαμάχη ετών μεταξύ Ελλάδας-Σκοπίων για το όνομα της Μακεδονίας υπέστησαν πλήγμα.
Συγκεκριμένα για αποτυχία του δημοψηφίσματος στα Σκόπια κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα «Bild» επισημαίνοντας ότι η «Μακεδονία συνεχίζει να λέει Μακεδονία». 

“Η συμμετοχή στο χθεσινό δημοψήφισμα για το ονοματολογικό ήταν ανεπαρκής”, όπως σχολιάζει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει: «Το δημοψήφισμα στη «Μακεδονία» για την αλλαγή του ονόματος και η ενσωμάτωση της μικρής βαλκανικής χώρας στη Δύση έχει αποτύχει.»

«Κατά την ψηφοφορία, μόλις περίπου το 34% των 1,8 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων προσήλθαν στην κάλπη. Για το κύρος του δημοψηφίσματος, περισσότερο από το 50% των ψηφοφόρων θα έπρεπε να συμμετέχουν».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε πως το δημοψήφισμα στέφθηκε από επιτυχία: Η «συντριπτική πλειοψηφία» ψήφισε υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», δήλωσε χτες το βράδυ.

Η γερμανική εφημερίδα «Bild» σχολιάζει επίσης πως οι λαϊκιστές έσπευσαν να επικροτήσουν την αποτυχία του δημοψηφίσματος.

«Η ψηφοφορία για την αλλαγή ονόματος δεν κατάφερε να επιτύχει το κατώτατο όριο», όπως σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο BBC και προσθέτει: «Η ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ για την αλλαγή της ονομασίας ως «Βόρεια Μακεδονία» φαίνεται να απέχει πολύ από την απαιτούμενη προσέλευση».

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόλις το ένα τρίτο των «Μακεδόνων» προσήλθαν στην κάλπη.Η ψηφοφορία αποσκοπούσε να τερματίσει μια μακρόχρονη διαμάχη με την Ελλάδα, η οποία έχει τη δική της περιοχή που ονομάζεται Μακεδονία. Η Αθήνα συμφώνησε να βάλει τέλος στις αντιρρήσεις της για την προσχώρηση της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ εφόσον όμως αλλάξει όνομα», υποστηρίζει το σχετικό δημοσίευμα και προσθέτει: «Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάιεφ απείλησε με πρόωρες εκλογές, εάν το κοινοβούλιο δεν υποστηρίξει την πρόταση».

Αντίστοιχα, το Reuters αναφέρει πως το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος της «Μακεδονίας» απέτυχε να εξασφαλίσει το 50% της συμμετοχής που απαιτείται για να καταστεί η ψηφοφορία έγκυρη.

«Σ΄αυτό το δημοψήφισμα είναι σαφές ότι η απόφαση δεν έχει ληφθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, Όλιβερ Ντερκόσκι.

«Η χαμηλή προσέλευση απείλησε να ακυρώσει το μη δεσμευτικό δημοψήφισμα στη «Μακεδονία» έπειτα από μία ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα επισκιάζοντας τις προοπτικές για αλλαγή του ονόματος και ανοίγοντας το δρόμο προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», σχολιάζουν στην ιστοσελίδα τους οι Irish Times.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

22 Απριλίου 2025