Δηλώσεις κυβέρνησης για την επίσκεψη στις ΗΠΑ

«Εξαιρετικά θετική και επιτυχής η παρουσία μας ως προς τους στόχους που είχαμε θέσει», χαρακτήρισε ανώτατη κυβερνητική πηγή την επίσκεψη και τις επαφές στη Νέα Υόρκη, μιλώντας με δημοσιογράφους. Ανέφερε ότι η συνολική εικόνα της χώρας είναι «εξαιρετικά αναβαθμισμένη» σε σύγκριση και με τις προηγούμενες επισκέψεις του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ενώ επισήμανε ότι για πρώτη […]

1 Οκτωβρίου 2018

του/της Newsroom

«Εξαιρετικά θετική και επιτυχής η παρουσία μας ως προς τους στόχους που είχαμε θέσει», χαρακτήρισε ανώτατη κυβερνητική πηγή την επίσκεψη και τις επαφές στη Νέα Υόρκη, μιλώντας με δημοσιογράφους.
Ανέφερε ότι η συνολική εικόνα της χώρας είναι «εξαιρετικά αναβαθμισμένη» σε σύγκριση και με τις προηγούμενες επισκέψεις του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ενώ επισήμανε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία πολλά χρόνια ακούγεται η Ελλάδα ως σημείο αναφοράς στην εισαγωγική ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ μέσα στα πέντε μεγάλα θέματα, προς την κατεύθυνση της ειρήνης και της συνεργασίας (Συμφωνία των Πρεσπών). Συμπλήρωσε δε ότι και οι επαφές του Έλληνα ΥΠΕΞ και η ζήτηση που υπήρξε για συνομιλίες με την ελληνική πλευρά «ήταν εξαιρετικά μεγάλη και φανερώνει ότι η Ελλάδα είναι ένα σημείο αναφοράς. «Πολύ θετικά» αποτιμώνται και οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με «εξαιρετικά σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες των ΗΠΑ», δεδομένου ότι συναντήθηκε με τους επικεφαλής τριών εκ των σημαντικότερων τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (JP Morgan, Bank of America/Merrill Lynch, Morgan Stanley). Επισήμανε επίσης ότι στο γεύμα που παρέθεσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, είχε μαζί του ορισμένους από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας με συνολικά assets και κεφάλαια που διαχειρίζονται ύψους συνολικά κάποιων εκατοντάδων δισεκατομμύριων. «Και είναι σημαντικό να διαμορφώνουν μια θετική εικόνα για τη χώρα, τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της και τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αυτόν τον δρόμο, ώστε να δημιουργηθεί μια θετική προδιάθεση, ένα θετικό κλίμα για σημαντικές επενδύσεις στη χώρα», είπε.
Ανάμεσα στις συζητήσεις που έγιναν στο γεύμα που παρέθεσε ο κ. Ρος, συγκαταλέγεται και ένα σχόλιο εκ μέρους του Αμερικανούς υπουργού Εμπορίου. Όπως μεταφέρει η ανώτατη κυβερνητική πηγή, και αφού είχαν περιγραφεί από τον πρωθυπουργό οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια και τα αποτελέσματα που επέφεραν στο δημοσιονομικό πεδίο, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου πήρε τον λόγο και είπε πως «αυτές τις επιτυχίες θα μπορούσε να τις έχει μόνο μια αριστερή κυβέρνηση».

Η ανώτατη πηγή της κυβέρνησης σημείωσε ότι πέρα από τις υπάρχουσες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα, το υπάρχον επενδυτικό ενδιαφέρον που παρουσιάζεται και την προσέλκυση κι άλλων, “αυτοί οι χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί διαμορφώνουν συνολικά το κλίμα στις αγορές ομολόγων και τις πραγματικές επενδύσεις”. “Άρα, ανεξαρτήτως του πόσες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία έχουν γίνει αυτή τη στιγμή, το να δημιουργηθεί μια θετική εντύπωση για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είναι καθοριστικό για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας συνολικά”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024