Συμπεράσματα για τον “Ξενοφώντα”

Μια σειρά από συμπεράσματα προκύπτουν μετά την πρώτη αποτίμηση της κακοκαιρίας «Ξενοφών» που έπληξε τη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες. Στο παρακάτω γράφημα του meteo.gr καταγράφονται τα κυριότερα αποτελέσματα της κακοκαιρίας.   Η χώρα μας επηρεάστηκε αρχικά από μια πολύ  ισχυρή ψυχρή εισβολή, με πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους και γρήγορη πτώση της θερμοκρασίας. Στη συνέχεια, […]

2 Οκτωβρίου 2018

του/της Newsroom

Μια σειρά από συμπεράσματα προκύπτουν μετά την πρώτη αποτίμηση της κακοκαιρίας «Ξενοφών» που έπληξε τη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες.

Στο παρακάτω γράφημα του meteo.gr καταγράφονται τα κυριότερα αποτελέσματα της κακοκαιρίας.

 

Η χώρα μας επηρεάστηκε αρχικά από μια πολύ  ισχυρή ψυχρή εισβολή, με πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους και γρήγορη πτώση της θερμοκρασίας.

Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε ο μεσογειακός κυκλώνας “Ξενοφών”, ο οποίος και προκάλεσε τα περισσότερα προβλήματα, με θυελλώδεις ανέμους και θεαματικά ύψη βροχής. Μεσογειακοί κυκλώνες αυτού του τύπου δημιουργούνται κατά μέσο όρο 1-2 φορές το χρόνο. Συχνά κινούνται μόνο πάνω από θαλάσσιες περιοχές, αλλά όταν στην τροχιά τους βρεθούν κατοικημένες περιοχές, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές.

Σημειώνεται η πολύ σημαντική συμβολή για την ακριβή πρόγνωση της θέσης δημιουργίας του κυκλώνα καθώς και της τροχιάς του, των μετεωρολογικών μοντέλων υψηλής ανάλυσης που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας. Παρ’ όλο που η πρόγνωση καιρού δεν είναι αλάνθαστη, στη συγκεκριμένη κακοκαιρία και παρόλη τη χαμηλή προγνωσιμότητα, τα μετεωρολογικά μοντέλα έδωσαν με μεγάλη ευστοχία την πορεία του χαμηλού.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μοντέλων με εύληπτο και κατανοητό τρόπο βοηθά στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών για το επερχόμενο καιρικό φαινόμενο. Στην παρακολούθηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του φαινομένου συνετέλεσε και η συνεχής λήψη και ανάλυση δορυφορικών δεδομένων και μετρήσεων κεραυνών που πραγματοποιείται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο/meteo.gr .

Το πυκνό δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο/meteo.gr  (380 σταθμοί) έδειξε, για μiα ακόμα φορά, την πολύτιμη συμβολή του ώστε να έχουμε αξιόπιστες και συνεχείς μετρήσεις της βροχής, του ανέμου και της θερμοκρασίας, αποτυπώνοντας  με λεπτομέρεια τις συνέπειες της κακοκαιρίας στη χώρα μας.

Η ονοματοδοσία των ισχυρών κακοκαιριών που ξεκίνησε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο τον  Ιανουάριο του 2017 έχει πλέον γίνει μέρος της ενημέρωσης των πολιτών και αναμφισβήτητα συμβάλλει στην αύξηση του απαιτούμενου επιπέδου εγρήγορσης, και στη λήψη προληπτικών μέτρων από μεριάς των πολιτών για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024