Συνάντηση Αχτζιόγλου με Δημήτρη Βέττα

0

Στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης συναντήθηκε χθες ο Δημήτρης Βέττας με την Υπουργό Έφη Αχτσιόγλου.

Ο κ. Βέττας  κατέθεσε πρόταση  στην Υπουργό, η οποία ενδεχομένως μπορεί  να αποτελέσει μια βιώσιμη λύση για εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες  και ελεύθερους επαγγελματίες, που δοκιμάστηκαν τα τελευταία χρόνια της κρίσης και με δυσανάλογες προς το εισόδημα τους εισφορές.

Η πρόταση αναφέρεται στον επανυπολογισμό των εισφορών της σύνταξης, με βάση τη λογική του Νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή να υπολογιστούν οι οφειλόμενες εισφορές ως ποσοστό του εισοδήματος των ετών της οφειλής.

Είναι λογικό πως σε κάθε είδους τέτοια παρέμβαση οφείλουμε να σεβαστούμε και να τηρήσουμε μια βασική προϋπόθεση και αυτή δεν είναι άλλη από την διατήρηση της ροής των εσόδων του ΕΦΚΑ, μέσω του ΚΕΑΟ. Η ροή των εσόδων προς τον ΕΦΚΑ δεν θα διαταραχθεί καθώς μετά τον επανυπολογισμό,  προτείνεται οι οφειλέτες να έχουν την υποχρέωση να τηρούν την πρότερή τους ρύθμιση, δηλαδή τη ρύθμιση στο ύψος της πρώτης οφειλής (πριν τον επαναυπολογισμό) για τους επόμενους 24 ή 36 μήνες.

Ο επαναυπολογισμός των οφειλών εγκολπώνει την ηθική δικαίωση των οφειλετών από τη μια πλευρά, καθώς αναγνωρίζει ότι οι οφειλέτες δεν μπορούσαν λόγω οικονομικής αδυναμίας να ανταποκριθούν στις πληρωμές και από την άλλη δίνει μια βιώσιμη λύση τόσο στους οφειλέτες, όσο και στο Δημόσιο να εισπράττει τα οφειλόμενα.

Η   Υπουργός κα Αχτσιόγλου απάντησε  ότι υπάρχει πρόθεση να επεξεργασθούν  την πρόταση για τον επανυπολογισμό των οφειλών.

Επίσης,  ο Βουλευτής  έθιξε το θέμα των  εργατικών κατοικιών στις  περιοχές της Λαμίας, Στυλίδας, Δομοκού και Μακρακώμης .

Ζήτησε   να γίνει  καταγραφή του συνόλου των  προβλημάτων των εργατικών κατοικιών, να  συνταχθεί οικονομοτεχνική μελέτη για την  επισκευή των φθορών που έχουν υποστεί και  τέλος να διατεθούν σε οικογένειες που δεν έχουν κατοικία με προτεραιότητα στους τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Η   Υπουργός ενημέρωσε  τον κ. Βέττα ότι υπάρχουν  κονδύλια, τα οποία μπορούν να  διατεθούν από τον ΟΑΕΔ για τις επισκευές  φθορών των εργατικών κατοικιών και όσες από τις  αδιάθετες κατοικίες δεν εμπλέκονται σε δικαστικές διαδικασίες θα γίνει προσπάθεια να διατεθούν.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση