Τριγμοί στο ΑΝΕΛ

Tην ώρα που οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα στην ΠΓΔΜ αυξάνονται και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας το δημοψήφισμα προκαλεί κραδασμούς, η Αθήνα παρέχει διακριτική στήριξη στην κυβέρνηση Ζάεφ και παρακολουθεί από απόσταση τις εξελίξεις. Εχθές, την επομένη του δημοψηφίσματος, όσα κυβερνητικά στελέχη τοποθετήθηκαν δημοσίως εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την έκβαση που θα έχει η […]

2 Οκτωβρίου 2018

του/της Newsroom

Tην ώρα που οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα στην ΠΓΔΜ αυξάνονται και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας το δημοψήφισμα προκαλεί κραδασμούς, η Αθήνα παρέχει διακριτική στήριξη στην κυβέρνηση Ζάεφ και παρακολουθεί από απόσταση τις εξελίξεις.

Εχθές, την επομένη του δημοψηφίσματος, όσα κυβερνητικά στελέχη τοποθετήθηκαν δημοσίως εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την έκβαση που θα έχει η πορεία που επέλεξε να ακολουθήσει ο Ζάεφ, απορρίπτοντας παράλληλα το σενάριο για μετάθεση της κύρωσης της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή μετά τις εκλογές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ταυτόχρονα, δήλωσε πως δεν τίθεται θέμα για την κυβέρνηση, αν η διαδικασία στα Σκόπια καθυστερήσει λίγο και πως δεν είναι το κεντρικό ζήτημα το χρονοδιάγραμμα αλλά αν η γειτονική χώρα καταφέρει να προχωρήσει στην Συνταγματική Αναθεώρηση, ώστε το σημαντικότερο βήμα της συμφωνίας να έχει επιτευχθεί. Επιπλέον, ο κ. Τζανακόπουλος «άδειασε» κομψά τον Πάνο Καμμένο, αποδίδοντας την εσπευσμένη «ακύρωση» του δημοψηφίσματος, σε «νομική ερμηνεία».

Θέση υπέρ του Νίκου Κοτζιά πήρε και ο Νίκος Παππάς ο οποίος μίλησε για μια κακή εικόνα από τις διαφωνίες Καμμένου. Αιχμές άφησε ο Νίκος Φίλης λέγοντας πως δεν χρειάζεται να κάνουμε όλοι τους συνταγματολόγους, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης έθεσε ευθέως ένα ερώτημα στον κ. Καμμένο «αν μπορεί μετά από μια τρίχρονη συγκυβέρνηση με απτά θετικά αποτελέσματα να κάνει μια κίνηση που θα αυτοϋπονομεύσει την ίδια την επιλογή του». Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε ολέθριο πολιτικό σφάλμα μια ενδεχόμενη “τρικλοποδιά” Καμμένου στην κυβέρνηση.

Ακόμη όμως κι αν υποτεθεί πως ο κ. Καμμένος “μπλοφάρει” ή αλλάξει γνώμη στην πορεία, μπορεί η συγκυβέρνηση να συνεχίσει την πορεία της ανεξάρτητα από όσα διατυπώνονται; Αυτό το νόημα είχε το κυβερνητικό μορατόριουμ που αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου της προηγούμενης εβδομάδας. Δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που εκτιμούν πως το «γυαλί έχει ραγίσει» και ότι από τώρα και στο εξής θα αναδεικνύονται μόνο τα αρνητικά αυτής της συνεργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει αρχίσει πια να παίρνει αποστάσεις από τον κ. Καμμένο, με τον πρωθυπουργό να στέλνει ένα συγκαλυμμένο, αλλά σαφές μήνυμα στον κυβερνητικό του εταίρο, μέσω της συνέντεξης στη Wall Street Journal, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχουν άλλοι, περισσότερο πρόθυμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση. Χαρακτηριστική είναι η στάση του Σπύρου Δανέλλη, ο οποίος όχι μόνο θα ψηφίσει τη συμφωνία, αλλά δηλώνει έτοιμος να δώσει στην κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, αν χρειαστεί.

Την ίδια ώρα, τριγμοί καταγράφονται στις τάξεις των ΑΝΕΛ με στελέχη του κόμματος να κινούνται σε διαφορετικές γραμμές. Σε συνέντευξή του ο Κώστας Ζουράρις, πήρε σαφείς αποστάσεις από τη θέση του Πάνου Καμμένου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως ούτε θα ψηφίσει τη συμφωνία, ούτε πρόκειται – ως αριστερός όπως είπε – να ρίξει μια αριστερή κυβέρνηση. Από την πλευρά του, ο Κώστας Κατσίκης επέμεινε στη θέση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «κάκιστη» και ισχυρίστηκε ότι η θέση των ΑΝΕΛ παραμένει σταθερή και σε περίπτωση που έρθει στη Βουλή θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση.

Σήμερα συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ και με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του αρχηγού του κόμματος, αλλά και το ενδεχόμενο να πάρει διαστάσεις ρήξης η διαφοροποίηση τουΘανάση Παπαχριστόπουλου που τάσσεται υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024