Αντιδράσεις Μόσχας, υποστήριξη Άγκυρας έχει ο Ζάεφ

Σε αντίθεση με το Κρεμλίνο, φαίνεται ότι η Άγκυρα συντάσσεται με την κυβέρνηση Ζάεφ, αλλά και τους δυτικούς -Ευρωπαίους και Αμερικανούς- θεωρώντας ότι το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα έδειξε όντως, πως η πλειοψηφία των πολιτών υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τη χαμηλή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ibna, ο εκπρόσωπος Τύπου […]

3 Οκτωβρίου 2018

του/της Newsroom

Σε αντίθεση με το Κρεμλίνο, φαίνεται ότι η Άγκυρα συντάσσεται με την κυβέρνηση Ζάεφ, αλλά και τους δυτικούς -Ευρωπαίους και Αμερικανούς- θεωρώντας ότι το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα έδειξε όντως, πως η πλειοψηφία των πολιτών υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τη χαμηλή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ibna, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:

«Η Τουρκία αναγνωρίζει τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” με το συνταγματικό της όνομα από την ίδρυσή της. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την φιλική χώρα “Μακεδονία” για την ευημερία και την ασφάλειά της αλλά και για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, όπως άλλωστε κάνουμε και μέχρι σήμερα”.

Από την άλλη πλευρά, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε χτες «άκυρο» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς δεν προσήλθε στις κάλπες το 50% του εκλογικού σώματος.

Η Ρωσία με μια μακροσκελή ανακοίνωση εναντίον της Δύσης και ειδικότερα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κατηγορώντας τους για παρέμβαση στα εσωτερικά Σκοπίων και Αθήνας και προϊδεάζει για τα επόμενα βήματα.

«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία παρακολουθεί στενά την εξέλιξη αυτής της κατάστασης. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα αποτελέσματα των συζητήσεων ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα θα εξεταστούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024
24 Απριλίου 2024