Τα καταφύγια ζώων υποκαθιστούν τους αρμόδιους φορείς

0

Ορυμαγδός δημοσιεύσεων σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Αδράξαμε, λοιπόν την ευκαιρία να αναφερθούμε σε αυτό το ζήτημα, εκφράζοντας το ενδιαφέρον μας, για την τύχη τους και ταυτόχρονα τη δημόσια υγεία.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, πως υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι πράγματι καθημερινά τοποθετούνται πάνω στο θέμα και προσπαθούν να επιλύσουν το ζήτημα των εγκαταλελειμμένων ζώων. Παρατηρείται μια συνεχής αύξηση των αδέσποτων στους δρόμους της πόλης. Η αδιαφορία κάποιων και η ανευθυνότητα, μπορούμε να πούμε, έχει οδηγήσει σε αυτή τη κατάσταση, η οποία ανησυχεί πολλές συνοικίες. Θυμίζω ότι τα ελεύθερα ζώα είναι πιο επιθετικά, λόγω φόβου και ενστικτώδους άμυνας. Αυτό τα καθιστά αυτοστιγμεί επικίνδυνα για τους περαστικούς.

Συνήθης είναι η εγκατάλειψή τους σε ορεινά μέρη και περιοχές μακριά από το κέντρο της πόλης. Η περιοχή της Ριτσώνας, έχει καταλήξει να είναι ένα νέο «καταφύγιο» για τα εγκαταλελειμμένα σκυλιά.

Ο φιλοζωικός σύλλογος Χαλκίδας καταβάλει πολλές προσπάθειες για την αποκατάστασή τους, ωστόσο, πλέον ο αριθμός τους αυξάνεται ραγδαία και αποτέλεσμα αυτού είναι να μην δύναται να φιλοξενήσει άλλα. Πολλοί δε είναι εκείνοι που προσπαθούν να τα φροντίσουν και πηγαίνουν καθημερινά σε περιοχές, όπως είναι η Ριτσώνα, ώστε να τα ταΐσουν. Αρκεί όμως μία τέτοια κίνηση, για να λύσει το πρόβλημα, όταν στον αντίποδα υπάρχουν άτομα που τα σκοτώνουν ή τα εγκαταλείπουν;

Η λύση του θέματος αυτού εναπόκειται στον καθένα από εμάς, καθώς επίσης, βάσει του άρθρου 9 του ν. 4039/2012, ευθύνη φέρει και ο Δήμος. Είναι βασική μας αρμοδιότητα η σωστή διαχείριση και η δημόσια υγεία, όταν αναλαμβάνουμε τη φροντίδα τους. Κατά τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαιτέρως τα σκυλιά, αποτέλεσαν μία «βιομηχανία» για κάποιους. Τα αναπαρήγαγαν και τα πωλούσαν. Τι γίνεται όμως σήμερα, που η οικονομική κρίση πλήττει κάθε σπίτι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα για την υιοθεσία και φροντίδα ζώων; Παρόλα αυτά, λοιπόν, υπάρχουν άνθρωποι που χωρίς ν΄ αναλογιστούν την ευθύνη που φέρει η υιοθεσία, το επιδιώκουν και τα εγκαταλείπουν.

Περίπου έναν χρόνο πριν προσπάθησαν να κλείσουν το ένα και μοναδικό καταφύγιο ζώων, που υπάρχει στη Χαλκίδα. Ο λόγος ήταν πως είναι σε οικιστική ζώνη, κάτι που δημιουργούσε ενοχλήσεις.

Μάλιστα σε δελτίο τύπου που είχε εκδοθεί στις 26/8/2017 μπορούμε να δούμε:

«Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στη λειτουργία του καταφυγίου αδέσποτων ζώων του Συλλόγου μας, θέλουμε να κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

α. Το καταφύγιο, από την πρώτη στιγμή, λειτούργησε νόμιμα (Απόφαση Νομάρχη Εύβοιας Α.Π 1178) κάτι που σκοπίμως αποσιωπάται προς δημιουργία δυσμενών εντυπώσεων. Λειτούργησε, σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες διατάξεις, ελεγχόμενο και εποπτευόμενο από την προβλεπόμενη Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν Εκπρόσωποι της Δ/νσης Κτηνιατρικής, της Δ/νσης Υγιεινής, της Δ/νσης Ο.Τ.Α, του Αστυν. Τμήματος Βασιλικού και των Φιλοζωικών Οργανώσεων, από τα πρακτικά της οποίας, προκύπτει η σύννομη και εύρυθμη λειτουργία του.

β. Στην προσπάθειά του να εναρμονιστεί με τα καινούργια δεδομένα και να προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις του νέου Νόμου Ν.3170/29.7.2003, συνάντησε και ακόμη συναντά αδικαιολόγητη αντιμετώπιση από πλευράς των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών που επιμελώς απέφευγαν και ακόμη αποφεύγουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να πράξουν, πολλές φορές, τα αυτονόητα, δίνοντας έτσι όλα τα περιθώρια σε “ενδιαφερόμενους” να στρέφονται με κάθε τρόπο εναντίον του Συλλόγου, αφού του στερούν επί τόσα χρόνια αυτό για το οποίο έχει όλες τις προϋποθέσεις να διαθέτει: ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. Για το λόγο αυτό και επειδή, κατά τη λαϊκή ρήση “ο κόμπος έφτασε στο χτένι” το λόγο θα έχει, στο εξής, η Δικαιοσύνη.

γ. Ο Ζωόφιλος Σύλλογος Χαλκίδας, στα είκοσι χρόνια λειτουργίας του, έχει προσφέρει πολλά στην πόλη , σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή του, φροντίζοντας τα αδέσποτα ζώα και υποκαθιστώντας τους αρμόδιους φορείς.

δ. Σχετικά με όσα αναφέρονται για τους λόγους που δεν απομακρύνθηκαν ζώα από το καταφύγιο μας, αναφέρουμε ότι ήταν η έλλειψη δυνατότητας ιατρικού ελέγχου των ζώων από τους εντεταλμένους για την εκτέλεση της εισαγγελικής παραγγελίας.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε ο Δήμος, ο καθ΄ ύλην αρμόδιος φορέας – αφού φροντίσει το Δημοτικό Κυνοκομείο να λειτουργεί όπως προβλέπουν σήμερα οι ισχύουσες διατάξεις, εξασφαλίζοντας την ευζωία των φιλοξενούμενων ζώων – να μπορέσει να λύσει το συντομότερο δυνατόν το πρόβλημα των αδέσποτων γιατί τότε, εμείς με πολλή χαρά και ανακούφιση, θα περιοριστούμε στο να λειτουργούμε απλά, ως ένα κέντρο περίθαλψης, προστασίας και διάδοσης της ζωοφιλίας, ο οποίος, άλλωστε, είναι και ο τελικός μας στόχος».

Σε σχετική συνομιλία μας με το ζωόφιλο σύλλογο Χαλκίδας, η κ. Ζωή Χαϊνά μας ενημέρωσε πως φιλοξενούνται 150 ζώα, κάτι που καθιστά αδύνατο να φιλοξενηθούν και άλλα. Συμπληρώνει: «Υιοθετούνται λιγότερα από όσα καταφτάνουν καθημερινά στο καταφύγιο. Πολλοί είναι εκείνοι που αφήνουν μικρά σκυλιά έξω από το καταφύγιο, χωρίς να γνωρίζουν καν εάν υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος. Σε πολλές περιπτώσεις τα σκυλιά αυτά προσπαθώντας να ακολουθήσουν τα αφεντικά τους, βρίσκονται σκοτωμένα στη μέση του δρόμου. Εκείνοι οι ίδιοι που κάποτε τα φρόντιζαν τα σκοτώνουν με αυτόν τον τρόπο». Προσθέτει επίσης, «Ημέρα των Ζώων δεν είναι μία ημέρα μέσα στο χρόνο. Πρέπει κάθε μέρα να νοιαζόμαστε για αυτά. Πρέπει να ανοίξουμε τη ψυχή μας και να φιλοξενούμε ζωάκια. Έτσι θα λύσουμε το πρόβλημα».

Αρκεί βεβαίως ν’ αναφέρουμε, πως το καταφύγιο ιδρύθηκε το 1996 και οι ενοχλήσεις παρουσιάστηκαν το 2017. Ο αριθμός τους έκτοτε αυξήθηκε, αδιαμφισβήτητα, ωστόσο ήταν γνωστή η ύπαρξή του. Το Φιλοζωικό Σύλλογο Χαλκίδας ενισχύει η αγγλική οργάνωση Desperate Greekies Greek Dog Resque, η οποία αναλαμβάνει τα φάρμακα αποπαρασίτωσης και κάποιες τροφές. Ωστόσο, η συμβολή όλων μας είναι απαραίτητη για τη συνέχιση και την βελτίωση αυτής της προσπάθειας.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση