Θα καταργηθεί το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας βάσει νομοσχεδίου του Υπουργείου

0

Μεγάλες αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με το σχέδιο το ΤΕΙ Θεσσαλίας εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, που προήλθε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας, καταργείται και τα τμήματά του εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας.

Το εγχείρημα πράγματι είναι μεγάλο, αφορά 28 τμήματα των ΤΕΙ, περισσότερο από το 10% του συνόλου. Λογικό είναι να υπάρχουν και αντιδράσεις, αφού κάποιοι κερδίζουν και ίσως κάποιοι ξεβολεύονται ή δεν κερδίζουν όσα προσδοκούσαν. Σε κάποιες περιπτώσεις όπως στα τμήματα Νοσηλευτικής Λάρισας και Λαμίας, που συγχωνεύονται, εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι δημιουργείται ένα ισχυρότερο τμήμα με περισσότερο προσωπικό. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπως το τμήμα Φυσικοθεραπείας, αναβαθμίζεται σε πανεπιστημιακό, διατηρώντας την αυτονομία του. Μία άλλη περίπτωση είναι το τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ της Λαμίας που εντάσσεται στο ήδη υπάρχον τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που μετονομάζεται σε τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Εδώ μπορούμε να φανταστούμε ότι θα ενισχυθεί το υπάρχον τμήμα με διδακτικό προσωπικό.  Υπάρχουν και οι συνενώσεις όπως το τμήμα Ενέργειας και Περιβάλλοντος στη Λάρισα που δημιουργείται από 4 τμήματα: Ηλεκτρολόγων, Μηχανολόγων, Πολιτικών Μηχανικών Λάρισας και Πολιτικών Μηχανικών Τρικάλων.

Ένα χαρακτηριστικό όλων των μέχρι τώρα αλλαγών στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ότι παρά τις όποιες συνενώσεις παραμένει η γεωγραφική διασπορά των τμημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, γεμίζοντας όλες τις πόλεις της Ελλάδας με τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και εξασφαλίζοντας πόρους στις τοπικές κοινωνίες μέσω της κατανάλωσης που έκαναν οι φοιτητές. Αυτή η άσχετη με οποιαδήποτε εκπαιδευτική λογική διασπορά των τμημάτων, δημιούργησε πολλά εκπαιδευτικά προβλήματα, όπως ότι δημιούργησε τους ιπτάμενους καθηγητές, αλλά μερικές φορές και φοιτητές. Πρόκειται για τους καθηγητές και φοιτητές που μένουν σε μία πόλη και εργάζονται ή σπουδάζουν σε μία άλλη, ανάλογα με την απόσταση και τις δυνατότητες πρόσβασης. Βλέπουμε, έτσι, φοιτητές να μένουν στην Αθήνα και να σπουδάζουν στη Θήβα, στη Χαλκίδα, στην Κόρινθο αλλά και στην Τρίπολη.

Αυτή η λογική, που κυριάρχησε και στις προηγούμενες καταργήσεις των ΤΕΙ Ηπείρου και Ιονίων νήσων φαίνεται και εδώ ξεκάθαρα στα τμήματα που έχουν έδρα το Καρπενήσι, την Άμφισσα και τη Θήβα. Εντάχτηκαν και τα τρία στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και παραμένουν στις πόλεις τους με μικροαλλαγές στο όνομα.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση