Μισαλλοδοξία και ρατσισμός, δύο έννοιες που χρήζουν μεταφράσεως

Η διαφορετικότητα στις μέρες μας είναι ένα πλήρως αποδεκτό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ο σεβασμός μας σε θρησκείες και ανθρώπους με άλλο πολιτισμικό υπόβαθρο είναι απαραίτητος, για μία σωστή συμβίωση. Ωστόσο, σημαντικό είναι να αντιλαμβανόμαστε πως αντίστοιχα κάθε χώρα διακρίνεται για τη δική της κουλτούρα και να αποδεχόμαστε το βάθος της ιστορίας που αυτή απορρέει. […]

9 Οκτωβρίου 2018

του/της Newsroom

Η διαφορετικότητα στις μέρες μας είναι ένα πλήρως αποδεκτό κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ο σεβασμός μας σε θρησκείες και ανθρώπους με άλλο πολιτισμικό υπόβαθρο είναι απαραίτητος, για μία σωστή συμβίωση.

Ωστόσο, σημαντικό είναι να αντιλαμβανόμαστε πως αντίστοιχα κάθε χώρα διακρίνεται για τη δική της κουλτούρα και να αποδεχόμαστε το βάθος της ιστορίας που αυτή απορρέει. Στη Λέσβο, ένα νησί που πρώτο δέχτηκε και υποδέχτηκε θα μπορούσαμε να πούμε, πλήθος προσφύγων, μάλλον τα όρια έχουν παρεξηγηθεί. Στις αρχές Σεπτέμβρη ανεγέρθηκε, λοιπόν, ένας Σταυρός στην περιοχή Απελλή. Λίγες μέρες αργότερα μία ΜΚΟ, η οποία δραστηριοποιείται στη Λέσβο, απέστειλε επιστολή στο Λιμενάρχη Μυτιλήνης και το Δήμαρχο στην οποία έκανε αναφορά για μισαλλοδοξία, ρατσισμό και ενόχληση των λουόμενων προσφύγων της περιοχής.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για προσπάθεια παρενόχλησης των προσφύγων, τοποθετώντας έναν Σταυρό εκεί που συνήθιζαν να κολυμπούν και ενώ στο παρελθόν είχαν ξηλωθεί τα παγκάκια και τα ντουζ, ώστε η παραλία να γίνει λιγότερο ελκυστική για αυτούς.

Τελικά, χτες βράδυ, ένα μήνα μετά την ανάδειξη του θέματος με την αποστολή της επιστολής της ΜΚΟ στις τοπικές αρχές, άγνωστοι, μέχρι στιγμής, κατάφεραν να τον γκρεμίσουν.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, στην περίπτωση που ένας χριστιανός βρισκόταν σε μία οποιαδήποτε μουσουλμανική χώρα, θα υπήρξε ποτέ κάποια τέτοια αντίστοιχη αξίωση; Διότι, ανεξάρτητα με το εάν κάποιος ασπάζεται ή όχι το χριστιανισμό, είναι βασική του υποχρέωση να σέβεται κάποιον που είναι. Στρεφόμαστε λοιπόν ενάντια σε όποιον είναι ορθόδοξος, που στην Λέσβο πρώτον αποτελεί την πλειονότητα και δεύτερον είναι η επίσημη θρησκεία του νησιού.

Μήπως έχουμε μπερδέψει τις έννοιες; Διότι προσπάθεια σεβασμού αποτελεί και η επανατοποθέτηση των κατεστραμμένων ντουζ, αλλά μάλλον κανένας δεν το σκέφτηκε. Φαίνεται πως η μοναδική λύση ήταν το γκρέμισμα του Σταυρού. Επιπροσθέτως, διερωτώμαι εάν κανείς σκέφτηκε πως αντίστοιχα μία τέτοια πράξη θα ενοχλούσε τους λουόμενους ντόπιους.

Θεωρώ πως πρέπει να υπάρξει μία πλήρης ανασυγκρότηση όλων των σκέψεών μας και να επικρατήσει η λογική. Αντιλαμβάνομαι πλήρως πως κανείς δεν θέλει να νιώθει ότι δεν είναι αποδεκτός, αλλά με μία τέτοια πράξη φαίνεται κατάφωρα ο μη σεβασμός στο ίδιο μας το πολιτισμικό θεμέλιο. Ανεξαρτήτως της πίστεως, ο σεβασμός σε κάθε συνάνθρωπο είναι απαραίτητος για μία σωστή κοινωνία, σε ΚΑΘΕ συνάνθρωπο, χριστιανό ή μουσουλμάνο. Διότι η πράξη αυτή, αποτελεί προσβολή για τους νησιώτες και δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις μεταξύ των νησιωτών και των μουσουλμάνων. Με μία τέτοια δράση, αποδεικνύουμε πως η βασική μας παιδεία υστερεί και δυστυχώς ακόμα δεν είμαστε άξιοι να διαχωρίσουμε τις λεπτές ισορροπίες. Στρεφόμαστε εναντίον του ίδιου μας του εαυτού, νομίζοντας πως η πρόοδος είναι απλώς η συμπόνοια στο ξένο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024