Η θρόμβωση κατατάσσεται στις πρώτες αιτίες θανάτου

Την περιπέτεια της υγείας του διηγήθηκε ο δημοφιλής ηθοποιός Κώστας Κόκλας σε συνέντευξη Τύπου του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α) και κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να εκπαιδεύσουν τα παιδιά στην πρόληψη. Γιατί η θρόμβωση, όχι μόνο θεραπεύεται αν εντοπιστεί εγκαίρως αλλά και προλαμβάνεται. «Ήμουν στη Θεσσαλονίκη όταν λίγο πριν την παράσταση ένιωσα μια […]

10 Οκτωβρίου 2018

του/της Newsroom

Την περιπέτεια της υγείας του διηγήθηκε ο δημοφιλής ηθοποιός Κώστας Κόκλας σε συνέντευξη Τύπου του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α) και κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να εκπαιδεύσουν τα παιδιά στην πρόληψη. Γιατί η θρόμβωση, όχι μόνο θεραπεύεται αν εντοπιστεί εγκαίρως αλλά και προλαμβάνεται.

«Ήμουν στη Θεσσαλονίκη όταν λίγο πριν την παράσταση ένιωσα μια αδιαθεσία. Κι ενώ εμείς οι ηθοποιοί ό,τι και να έχουμε μας περνάει πάνω στη σκηνή, εκείνη τη φορά δεν συνέβη έτσι. Κατέβηκα από τη σκηνή, πήγα στο καμαρίνι και στη συνέχεια μεταφέρθηκα στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος. Ήμουν πολύ τυχερός γιατί μέσα σε ένα τέταρτο είχα φτάσει στο νοσοκομείο, όπου δέχτηκα την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα», ανέφερε ο κος Κόκλας.

Με το όρο θρόμβωση εννοείται ο σχηµατισµός πήγµατος αίματος  μέσα στις αρτηρίες ή τις φλέβες του σώµατος, γεγονός που εµποδίζει τη φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος.  Ειδικότερα η δηµιουργία θρόµβου σε µια φλέβα, συνηθέστερα των ποδιών, προκαλεί αυτό που ονοµάζουµε φλεβική θρόµβωση.  Όταν ο θρόμβος από µια φλέβα  αποσπαστεί και οδηγηθεί µέσω της κυκλοφορίας  στα αγγεία των πνευμόνων, τότε δημιουργείται η πνευµονική εµβολή, πoυ αποτελεί μια κρίσιµη για τη ανθρώπινη ζωή κατάσταση.

Η θρόμβωση κατατάσσεται στις αγγειακές παθήσεις, οι οποίες αποτελούν μείζον θέμα για τη δημόσια υγεία και είναι, με μεγάλη απόσταση από τον καρκίνο, η πρώτη αιτία θανάτου στις σύγχρονες κοινωνίες. Εγκαθίσταται σε όλα τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού προκαλώντας βαριά, επικίνδυνα και θανατηφόρα συμβάματα  (εμφράγματα μυοκαρδίου, εγκεφαλικά επεισόδια, γάγγραινες άκρων, πνευμονικές εμβολές).

Για την ακρίβεια, κάθε 37 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από θρόμβωση. Στη συγκεκριμένη πάθηση οφείλονται κυρίως  οι τρεις πρώτες  καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως: το οξύ καρδιακό έμφραγμα, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος (Φ.Θ.Ν.).

Στην Ευρώπη κάθε χρόνο καταγράφονται 100.000-300.000 θάνατοι που οφείλονται στη θρόµβωση και τη θροµβοεµβολική νόσο.

Βάσει Ευρωπαϊκών στατιστικών στην Ελλάδα συμβαίνουν περίπου 6.000 έως 20.000 νέα περιστατικά πνευμονικής εµβολής ετησίως. Περίπου το 10% εξ’ αυτών αναµένεται να είναι θανατηφόρα.

Η θρόμβωση μπορεί προληφθεί με διάφορα μέτρα, όπως τροποποίηση της καθημερινότητας (διακοπή καπνίσματος, άσκηση, έλεγχο σωματικού βάρους), κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έγκαιρη παρεμβατική θεραπεία.

Εντούτοις, όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Αγγειακής & Ενδοαγγειακής Χειρουργικής (ΕΕΑΕΧ), παρά τις μεγάλες προόδους της Ιατρικής διαπιστώνονται ακόμη και σήμερα αδικαιολόγητα κενά στην σωστή διαχείριση της πάθησης αυτής, η οποία, παρά την προφανή σημαντικότητα της, δεν έχει τύχει της απαιτούμενης προσοχής από την ιατρική κοινότητα και την Πολιτεία.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, ένας από τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη θρόμβων είναι και η κολπική μαρμαρυγή (η συχνότερη μορφή αρρυθμίας). Τριακόσιες χιλιάδες Έλληνες  άνω των 14 ετών πάσχουν από τη νόσο, με το πρόβλημα να  διογκώνεται περισσότερο τα προσεχή έτη καθώς  στις ηλικίες άνω των 75 ετών η συχνότητά της ξεπερνά το 10%.

Η κολπική μαρμαρυγή θεραπεύεται σε μεγάλο ποσοστό, είτε με αντιαρρυθμική φαρμακευτική αγωγή είτε με επέμβαση κατάλυσης (ablation).

Εντούτοις, στοιχεία πρόσφατων επιδημιολογικών μελετών στη Ελλάδα δείχνουν ότι παρά τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων ετών, οπότε εισήλθαν σε χρήση τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά, ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων ασθενών δεν λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή ή λαμβάνει λάθος αγωγή. Πάντως τα ίδια δεδομένα δείχνουν ότι ο απόλυτος αριθμός των ασθενών υπό αντιπηκτική αγωγή έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 5 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής και πρόεδρος του Ι.Μ.Ε.Θ.Α, Δημήτρης Ρίχτερ, αναφέρθηκε σε μια παρενέργεια της αντιπηκτικής αγωγής, που μπορεί τελικά να σώσει τη ζωή του ασθενούς: «Μία αιμορραγία από το γαστρεντερικό ή το ουροποιητικό σύστημα το πρώτο διάστημα της θεραπείας με αντιπηκτικά φανερώνει έναν υποκρύπτοντα καρκίνο στο 10% περίπου των περιπτώσεων, σύμφωνα με πρόσφατες μεγάλες διεθνείς μελέτες», σημείωσε ο κος Ρίχτερ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

18 Απριλίου 2024