Που είναι τα χρήματα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια;

Από τον διευθυντή της Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλο, έγιναν πολύ σοβαρές καταγγελίες για την αναζήτηση του εάν τα προσφυγικά κονδύλια διαχειρίστηκαν καταλλήλως. Μετά την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία ζήτησε τη διενέργεια έρευνας, o κ. Ηλιόπουλος αισθάνεται δικαιωμένος, ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει και το βασικό ερώτημα είναι: […]

10 Οκτωβρίου 2018

του/της Newsroom

Από τον διευθυντή της Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Ηλιόπουλο, έγιναν πολύ σοβαρές καταγγελίες για την αναζήτηση του εάν τα προσφυγικά κονδύλια διαχειρίστηκαν καταλλήλως. Μετά την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία ζήτησε τη διενέργεια έρευνας, o κ. Ηλιόπουλος αισθάνεται δικαιωμένος, ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει και το βασικό ερώτημα είναι: Ποιοι πήραν μέρος στο μεγάλο «πάρτι» με κονδύλια 1,6 δις ευρώ; Και ποιοι από την κυβέρνηση τους κάλυπταν;

Δύο χρόνια πριν, τον Σεπτέμβριο του 2016, υπήρξαν κι άλλες καταγγελίες από τον τότε Γενικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέα Βουδούρη.

Η σκληρή αντιπαράθεση που είχε με τον υπουργό Γιάννη Μουζάλα, τον οδήγησε σε παραίτηση, όμως, μάλλον ξεχάστηκαν οι καταγγελίες που είχε κάνει, καθώς κανείς δεν είχε φροντίσει να τις ερευνήσει. Ίσως γιατί τότε όλοι απέδωσαν τις καταγγελίες του κ. Βουδούρη στο γεγονός ότι δεν του έδινε αρμοδιότητες ο κ. Μουζάλας.

Ο κ. Βουδούρης, σε συνέντευξη του, τον Σεπτέμβριο του 2016, προχώρησε στην αποκάλυψη πως η Νορβηγία ξοδεύει λιγότερα ανά πρόσφυγα, απ’ ότι η Ελλάδα, τονίζοντας μάλιστα, ότι σε σύγκριση πληθυσμών, η Νορβηγία έχει δεχτεί περισσότερους: «Η Νορβηγία έχει περισσότερους πρόσφυγες συγκριτικά με τον πληθυσμό της, από ότι έχουμε εμείς. Πόσο ξοδεύει η Νορβηγική κυβέρνηση, ανά πρόσφυγα και ανά έτος; Ξοδεύει λιγότερο, από τα χρήματα που ξοδεύουμε εμείς. Το μέσο κόστος ενός πρόσφυγα στη Νορβηγία, ανά έτος, είναι της τάξεως των 12.000 (ευρώ). Στην Ελλάδα είναι 15.000», είχε δηλώσει.

Αλλά δεν είχε μείνει εκεί. Ο πρώην Γενικός Γραμματέας πρώτης υποδοχής του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατήγγειλε απευθείας αναθέσεις τεχνικών κατασκευών σε προσωπικούς συνεργάτες, καθώς και σε φίλους του Υπουργού. Έκανε, επίσης, λόγο για πιέσεις και αλλαγή των προδιαγραφών που αφορούν στην κατασκευή νέων οικίσκων, που τριπλασιάζουν το χρόνο, αλλά κυρίως το κόστος της κατασκευής τους από 2.5000.000 σε 8.600.000 ευρώ.

Κατηγορούσε ευθέως τον κ. Μουζάλα ότι προσπαθεί ηθελημένα να δημιουργήσει σύγχυση στη κοινή γνώμη σχετικά με τον αριθμό των προσφύγων, που καθημερινώς εισρέουν στη χώρα μας, δίνοντας σαφώς μικρότερους αριθμούς από τους ισχύοντες.

Ταυτόχρονα, επιβεβαίωνε τις καταγγελίες της Νέας Δημοκρατίας, ότι η χώρα μας δεν έχει απορροφήσει ούτε το 30% από τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει και χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ότι “δεν γίνεται να φταίνε πάντα οι κακοί Ευρωπαίοι, που δεν δίνουν αρκετά χρήματα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024