Φόβοι για σοβαρή κρίση στο Καστελόριζο από την Τουρκία

Σοβαρή κρίση στο Καστελόριζο αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ προβλέπει ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Κύπρου. Ο Ανδρέας Πενταράς μίλησε στο ρωσικό Sputnik και υποστήριξε ότι ακόμη και μέσα σ΄ αυτό το μήνα η Τουρκία ενδέχεται να κάνει πράξη τις απειλές της για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ κι όχι μόνο. Ο Α. Πενταράς […]

15 Οκτωβρίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Σοβαρή κρίση στο Καστελόριζο αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ προβλέπει ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Κύπρου. Ο Ανδρέας Πενταράς μίλησε στο ρωσικό Sputnik και υποστήριξε ότι ακόμη και μέσα σ΄ αυτό το μήνα η Τουρκία ενδέχεται να κάνει πράξη τις απειλές της για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ κι όχι μόνο. Ο Α. Πενταράς προβλέπει ότι η Τουρκία μπορεί να επιχειρήσει να κάνει έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου. “Αυτό θα προκαλέσει μεγάλη κρίση καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αντιδράσει”, υποστηρίζει.

Η Κύπρος που δεν έχει στρατιωτικά μέσα για να αναχαιτίσει την τουρκική προκλητικότητα “θα περιοριστεί στην διπλωματία”, λέει ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Κύπρου. Η Κύπρος έχει το πλεονέκτημα των πολλών και μεγάλων εταιρειών ενέργειας που έχουν ήδη επενδύσει και δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Οι χώρες τους θα της υποστηρίξουν έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Το ερώτημα τι θα πράξει η Ελλάδα αν προκληθεί στο Καστελόριζο, έχει τεθεί άπειρες φορές , ειδικά τους τελευταίους μήνες. Μονόδρομος είναι η αντίδρασή της, αφού το Καστελόριζο αποτελεί το “κλειδί” που ανοίγει την πόρτα της οριοθέτησης της ΑΟΖ, όπως η Ελλάδα επιθυμεί. Η προβολή ισχύος και αποτρεπτικής ικανότητας στο Καστελόριζο μοιάζουν να΄ναι οι μοναδικές επιλογές για την Αθήνα, αν αποδειχτεί ότι η διπλωματία δεν είναι αρκετή.

Η Ελλάδα καλείται ν’ αντιμετωπίσει την κρίση αποδυναμωμένη. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μοιάζει λίγο-πολύ μ’ αυτή της Χούντας το 1974, όταν με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ο Ιωαννίδης που είχε πειστεί ότι οι ΗΠΑ θα βοηθούσαν στα σχέδιά του, ξαφνικά ανακάλυψε ότι τον είχαν κοροϊδέψει. Ούτε ο πρεσβευτής δεν βρισκόταν στο τηλέφωνο.

Τώρα που η Κυβέρνηση έπαιξε το χαρτί των ΗΠΑ και ο Τράμπ τα βρήκε με τον Ερντογάν, όπως φάνηκε με τις τελευταίες εξελίξεις, τρέχουμε εμείς να τα ξαναβρούμε με τους Ρώσους. Κι αυτοί γιατί να μας εμπιστευθούν; Μήπως η Ιστορία πρέπει να μας διδάξει πώς χαράσσεται εξωτερική πολιτική; Γιατί πολύ φοβάμαι ότι θα φτάσουμε και πάλι να παίρνουμε τηλέφωνο τον πρεσβευτή και στην άλλη άκρη δεν θα βρίσκεται κανείς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024