Ο ΦοΣΔΑ έχει «δαιμονοποιηθεί», εκφράζει ο Δήμαρχος Θήβας

0

Πλήθος θεμάτων τέθηκαν στο τραπέζι της χθεσινής συνεδρίασης του Δήμου Θηβαίων. Σε κλίμα διαφωνιών συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν ζητήματα μείζονος σημασίας για την περιοχή. Με παρόντα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και μαθητές, καθηγητές, αλλά και εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» λήφθηκαν οι σχετικές αποφάσεις.

Έπειτα από τις ευχαριστίες του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Αθανάσιου Κοκοντίνη και τις εισηγήσεις του Δημάρχου Θήβας Σπύρου Νικολάου, μέλη του Συμβουλίου πήραν το λόγο.

Ζωτικής σημασίας ήταν το θέμα που αφορούσε το 2ο Λύκειο Θήβας, το οποίο τελούσε κατάληψη, καθώς οι μαθητές κατήγγειλαν πως οι συνθήκες εκπαίδευσης τους είναι απαράδεκτες. Τα τμήματα της πρώτης Λυκείου είναι υπεράριθμα και τόσο οι μαθητές, όσο και οι καθηγητές, απαιτούν τη δημιουργία τέταρτου τμήματος, ώστε να διεξάγονται τα μαθήματα με επιτυχία.

Σχετικά με το θέμα εκφράστηκαν απόψεις από όλα τα παρόντα μέλη και ζητήθηκε η στηλίτευση  του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, κάτι που δεν βρήκε σύμφωνο τον Δήμαρχο, κ. Νικολάου. Ωστόσο, υποστήριξε πως το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα και να δοθεί η πρέπουσα διάσταση. Τόνισε επιπροσθέτως πως θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να δημιουργηθεί τέταρτο τμήμα, έστω και για φέτος.

Σχετικά με το θέμα το λόγο πήραν ο κ. Τουλουμάκος, ο οποίος ζήτησε την άμεση δημιουργία τμήματος, ο κ. Σκούμας, ο οποίος μάλιστα έδωσε συγχαρητήρια στα παιδιά για τον αγώνα τους και τους συμβούλευσε πως «όλα κατακτιούνται και τίποτα δεν χαρίζεται». Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως ένα ψήφισμα δεν αρκεί και πως το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα με ενέργειες του Δήμου, ενώ ο κ. Χαλβατζής υπογράμμισε πως δεν πρέπει το ζήτημα να τοποθετηθεί επιδερμικά και πως οφείλουν να υπάρξουν οι απαραίτητες ενέργειες για μια ποιοτική παιδεία στους μαθητές.

Λόγος δόθηκε και σε μαθήτρια της πρώτης Λυκείου του 2ου Λυκείου Θήβας, η οποία δεν χρειάστηκε να προβεί σε πολυσύνθετες και βαρύγδουπες δηλώσεις. Με τη φράση «Κύριε Δήμαρχε ελάτε στη θέση μας», κατέδειξε τη σοβαρότητα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές το παρόν πρόβλημα.

Σε τοποθέτησή του ο κ. Γιαννίκας έκανε σαφές πως θα ήταν ευκολότερο να δοθεί μία λύση για την φετινή χρονιά, θέτοντας στο Υπουργείο Παιδείας την πρόταση να υπάρξει τέταρτο τμήμα, έστω και αν δημιουργηθεί μόνο για φέτος.

Ψηφίστηκε ομόφωνα η διενέργεια επίλυσης του θέματος, καθ’ ότι η χρονιά έχει ξεκινήσει ήδη και οι μαθητές χάνουν μαθήματα προκειμένου να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.

Θα λέγαμε πως οι πρόσκαιρες λύσεις δεν ευδοκιμούν, αντιθέτως διαιωνίζουν ένα πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται οι μαθητές ως χωροταξικές οντότητες και οφείλουμε να δώσουμε άμεσες και τελέσφορες απαντήσεις, γιατί η παιδεία είναι η βάση της κοινωνίας μας.

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα των απορριμμάτων της ΦοΣΔΑ. Παρά τις διαφωνίες και τις προτάσεις περί αναβολής του ψηφίσματος, καθώς όπως εκφράστηκε από μέλη του Δ.Σ. Θήβας, δεν έλαβαν εγκαίρως τις εισηγήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, η συνεδρίαση προχώρησε και υπογράφηκε η σχετική σύμβαση έργου. Ο Δήμαρχος τόνισε πως ο ΦοΣΔΑ κατέχει όχημα για ογκώδη και κατάλληλα συστήματα καθαρισμού κάδων, ως εκ τούτου η σύμβαση πρέπει να υπογραφεί. Υπογράμμισε δε  πως οικονομικά μία τέτοια σύμβαση είναι συμφέρουσα, σε σχέση με μία σύμβαση έργου με κάποιο ιδιώτη.

Αντίθετα βρήκε πολλά μέλη του Δ.Σ. η παρούσα απόφαση, καθώς όπως υποστηρίχθηκε από τον κ. Σκούμα, θα έπρεπε να έχει υπάρξει προκήρυξη θέσης οδηγού χειριστή οχημάτων για ογκώδη και ο κ. Τουλουμάκος πρόσθεσε πως η λύση θα έπρεπε να δίνεται από τον ίδιο τον δήμο και να μην αναζητούνται λύσεις στον ΦΟΣΔΑ, εφόσον μπορεί να αποφευχθεί η περαιτέρω φορολόγηση του εκάστοτε δημότη για τέτοια έργα. Ο κ. Βενιζέλος καταψήφισε το γεγονός, πως δεν έχει κατατεθεί κάποια οικονομοτεχνική μελέτη σχετικά με τον ΦοΣΔΑ, με αποτέλεσμα να μην είναι ξεκάθαρο τι καλούνται να ψηφίσουν.

Παρά το κύμα διαφωνιών, η σύμβαση ψηφίστηκε με 19 «ναι» και δύο «λευκά» και θα συνεχίσει για ακόμα έναν χρόνο την ισχύ της.

Ο κ . Δήμαρχος στήριξε την άποψη πως έχει «δαιμονοποιηθεί» ο ΦοΣΔΑ και πως η σύμβαση είναι άκρως απαραίτητη, εφόσον ο δήμος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει αυτές τις ανάγκες, αυτή τη στιγμή. Σημαντική ήταν η αναφορά του σχετικά με την προκήρυξη θέσης χειριστή οχήματος για τα ογκώδη, καθώς όπως είπε προκήρυξη είχε υπάρξει στο παρελθόν, χωρίς να υπάρξει τελικά ζήτηση για την κάλυψη της θέσης από πολίτη.

Καταληκτικά, το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορούσε να μην αναφερθεί στο θέμα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», όπου ομόφωνα τάχτηκαν υπέρ της μονιμοποίησης των θέσεων αυτών εργασίας.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση