Το τυρί της Εύβοιας, ανώτερο από τα γαλλικά

0

Το βραβείο παραγωγής τυροκομικών προϊόντων του «Γαστρονόμος», αποδόθηκε στον Ευβοιώτη Λάζαρο Μαλτέζο, ιδρυτή της Φάρμας Μαλτέζου, από τα Στύρα Ευβοίας. Η Φάρμα Μαλτέζου παράγει στην Ελλάδα σεβρ, τα οποία θα μπορούσαν να σταθούν επάξια δίπλα στα περίφημα γαλλικά τυριά.

Η ιστορία της Φάρμας Μαλτέζου ξεκίνησε το 1996, όταν ο κ. Μαλτέζος άφησε τη σχολική έδρα για να ασχοληθεί με την παραγωγή τυριών σεβρ. Σε 2.000 στρέμματα γης έχει φτιάξει ένα μαντρί και ένα τυροκομείο.

Ο ίδιος ταξίδεψε στη Γαλλία, ώστε να μάθει την απαραίτητη τεχνογνωσία, καθώς επίσης προσέλαβε έναν Γάλλο τυροκόμο. Σήμερα έχει περίπου 500 κατσίκια, ράτσας Δαμασκού και Μούρθια και παρασκευάζει 50 τόνους τυριών το χρόνο. Παράγει το στρογγυλό ημίσκληρο σεβρ κροτέν, το λευκό και μαλακό σεβρ με μυκητοκαλλιέργεια, τη βελούδινη πυραμίδα με αποστειρωμένη στάχτη αμπελιών, την πικάντικη καρδιά και τον μαλακό κορμό, καθώς και τα στρογγυλά τυριά με βότανα και πιπέρια.

Όπως δήλωσε ο κ. Μαλτέζος τα τυριά αυτά είναι ανώτερα των γαλλικών, διότι η πρώτη ύλη είναι πιο ποιοτική. «Τα κατσίκια μας βοσκούν στην ελληνική γη, σε καθαρό μέρος, 500 μέτρα από τη θάλασσα», αναφέρει ο ίδιος.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση