Ένοπλες δυνάμεις και ρόλοι την τελευταία δεκαετία

Αν πριν από ελάχιστα χρόνια, όπως για παράδειγμα τον Δεκέμβριο του 2008, όταν η τότε ΥΠΕΞ Ν. Μπακογιάννη ζήτησε από τον Α/ΓΕΕΘΑ. στρατηγό Δ.Γράψα να επέμβει ο Στρατός για να αποκαταστήσει την εσωτερική ασφάλεια, προκειμένου να μην καεί η χώρα από 2-3.000 εγκληματίες που «εκδικούντο» τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, καίγοντας και λεηλατώντας, αν τότε λοιπόν, ισχυριζόταν κανείς ότι οι […]

23 Οκτωβρίου 2018

του/της Newsroom

Αν πριν από ελάχιστα χρόνια, όπως για παράδειγμα τον Δεκέμβριο του 2008, όταν η τότε ΥΠΕΞ Ν. Μπακογιάννη ζήτησε από τον Α/ΓΕΕΘΑ. στρατηγό Δ.Γράψα να επέμβει ο Στρατός για να αποκαταστήσει την εσωτερική ασφάλεια, προκειμένου να μην καεί η χώρα από 2-3.000 εγκληματίες που «εκδικούντο» τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, καίγοντας και λεηλατώντας, αν τότε λοιπόν, ισχυριζόταν κανείς ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πολύ σύντομα θα πρωταγωνιστήσουν στην «ειρηνική κατάληψη»της χώρας, από αλλοδαπούς, θα τον χαρακτήριζαν «τρελό».

Τότε ο Δ.Γράψας αρνήθηκε, επίσημα γιατί «δεν προβλεπόταν από πουθενά η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές εσωτερικής ασφάλειας». 

Ανεπίσημα, γιατί δεν ένιωθε ότι υπήρχε κάποια σοβαρή πολιτική κάλυψη για να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Κι όμως από το 2015 και μετά οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, με προτροπή και εντολή φυσικά της πολιτικής ηγεσίας της χώρας πρωταγωνίστησαν  στην «ειρηνική» μεν, κατάληψη, δε, της χώρας συντονίζοντας την εγκατάσταση ή τράνζιτ διαχείριση, 1,5 εκατομμυρίου αλλοδαπών επί ελληνικού εδάφους.

Το 75% των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επίπεδο προσωπικού ενεπλάκησαν άμεσα ή έμμεσα στην υποδοχή ή και μόνιμη εγκατάσταση των αλλοδαπών στην Ελλάδα​.

Χωρίς να προβλέπεται από πουθενά, από κανένα νόμο ή κανονισμό η εμπλοκή τους σε τέτοιου είδους αποστολές.

Πραγματικά ανατριχιάζουν τα στοιχεία για τον πρωταγωνιστικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην «άλωση» της χώρας (το 20% των κατοικημένων περιοχών της πρωτεύουσας είναι μην προσβάσιμες από τους Έλληνες πολίτες) που παρουσιάστηκαν στο 27ο ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ στη Θεσσαλονίκη.

Στην έκθεση αναφέρονται τα γνωστά στοιχεία περί προσφυγικής κρίσης και μετανάστευσης με έτος «ορόσημο» όπως αναφέρεται το 2015 όπου κορυφώνεται η τεράστια σε αριθμούς παράνομη είσοδος των αλλοδαπών στη χώρα κάτι που συμπίπτει βέβαια με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.

Εντύπωση προκαλεί η ιδιαίτερη μνεία στην διαχείριση των θρησκευτικών ιδιαιτεροτήτων των αλλοδαπών από τις ΕΔ κάτι που πριν από λίγα χρόνια θα αποτελούσε αντικείμενο βιβλίου πολιτικής φαντασίας.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στην έκθεση:

«Το 2015 αποτελεί έτος ορόσημο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αφού ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που άρχισε να μετακινείται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αυξήθηκε κατά 997%.

Η γεωγραφική επικέντρωση της μεγαλύτερης πληθυσμιακής μετακίνησης στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, και, ειδικότερα, στη Λέσβο, που δέχθηκε πάνω από τους μισούς πρόσφυγες και μετανάστες, και η μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, που σημάδεψε την μετακίνησή τους, αποτέλεσαν αυτό που πλέον ονομάζεται Ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση.

Παρά το ότι το Αιγαίο ως εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, έχει μακρά εμπειρία πληθυσμιακών μετακινήσεων, οι μεγάλες εισροές τις οποίες γνώρισε στη διάρκεια του 2015 δεν είχαν προηγούμενο τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα έτη 2015 και 2016 στην Ελλάδα κατέφθασαν 1,2 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά, και σημειώθηκαν 50.000 διασώσεις στη θάλασσα».

Όλους τους υποδέχθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις και εν συνεχεία ανέλαβαν την φύλαξη και φιλοξενίας τους. Κατασκεύασαν καταλύματα κι συντόνισαν την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα.

 

«Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2018, η πλειοψηφία των αλλοδαπών  συριακής καταγωγής έφτασε στη Λέσβο (12,239), στη Σάμο (4,622) και στα Δωδεκάνησα (3,485), με τη Λέσβο να λαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων από το Αφγανιστάν για το συνολικό αριθμό των θαλάσσιων αφίξεων στην Ελλάδα το 2018, ενώ στη Χίο κατέφθασαν παράνομα κυρίως οικογενειακές ομάδες από τη Συρία και το Ιράκ.

Το 85% των αφίξεων στην Κρήτη ήταν Ιρακινής προέλευσης. (σ.σ.:Ολοι αυτοί οφείλουν την διάσωση και εγκατάστασή τους στην Ελλάδα από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας}

Το πρώτο εξάμηνο του 2018, ο αριθμός των παράνομων αφίξεων υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα ανήλθε σε 42.371, με τα περιστατικά διασώσεων να παρουσιάζουν αύξηση με πάνω από 3.000 άτομα περίπου (από 7.831 στα 11.203).

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο που εκδόθηκε από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για τον έλεγχο των συνόρων, τη μετανάστευση και το άσυλο, οι παράτυπες εισροές μέσω ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων ανήλθαν σε 8.410 το πρώτο εξάμηνο του 2018, όταν το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017 ήταν μόλις 1.611.

Από την άλλη ο συνολικός αριθμός των αποδόσεων – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βασίζονται στην κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και τις εθελοντικές επιστροφές μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) – ανήλθε σε 7.113 το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Στα νησιά οι «πρόσφυγες» προέρχονται από 61 διαφορετικές χώρες. Δηλαδή σύμφωνα με τα όσα το «σύστημα» προσπαθεί να πείσει τον Έλληνα σε 61 χώρες υπάρχει πόλεμος που σπρώχνει «απελπισμένους» στην… εύπορη Ελλάδα.

Καταρρίπτεται επομένως ο μύθος περί «προσφυγικού», το οποίο όντως υφίστατο, όχι όμως πλέον.

Άλλωστε το 70% όσων αλλοδαπών φτάνουν αυτοσυστήνονται ως  Σύροι και πολλοί εξ αυτών ανήλικοι. Κανείς δεν είναι σε θέση να αποδείξει το αντίθετο.

Εν κατακλείδι η χώρα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Από τη μια η οικονομική κρίση που έχει καταστρέψει εκατ. Ελλήνων και από την άλλη οι δεκάδες χιλιάδες ετήσιες αφίξεις (γιατί περί αυτού πρόκειται απλώς έρχονται χωρίς κανένα πρόβλημα) αλλάζει την πληθυσμιακή σύνθεση του τόπου, αλλάζοντας την Ελλάδα και δημιουργώντας τις συνθήκες για περαιτέρω επιδείνωση της δημογραφικής αλλοίωσή της.

Όλα αυτά δεν θα γίνονταν πράξη αν δεν εμπλέκονταν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να διευκολύνουν – αλλά και να ενθαρρύνουν – την έλευσή τους στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024