Για τους φόρους που θα καταργήσει ή θα μειώσει η ΝΔ, μίλησε σε συνέδριο ο Κυρ. Μητσοτάκης

0

Σε μια τολμηρή αλλαγή του μείγματος πολιτικής με μείωση των φόρων και των εισφορών, που βαραίνουν την ελληνική οικονομία και δεν επιτρέπουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στοχεύει η Νέα Δημοκρατία. Όπως επεσήμανε ο κ. Στυλιανός Πέτσας, Διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την ομιλία του στο 5ο ATHENS LAW FORUM ΟΝ ΤΑΧΑΤΙΟΝ, η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΟΣΑ έχει η Ελλάδα (45% +10% εισφορά αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα, 29% για τα νομικά πρόσωπα). Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, αποτρέπει την εργασία, ενθαρρύνει την παραοικονομία, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Ενώ συμπλήρωσε ότι αν το ΑΕΠ το 2018 ήταν € 34 δισ. υψηλότερο θα είχαν, αυτόματα, δημιουργηθεί περίπου € 15 δισ. παραπάνω φορολογικά έσοδα.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει η Νέα Δημοκρατία είναι:

-Φόρο στις επιχειρήσεις στο 20%, από 29% σήμερα

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%

-Κατάργηση του φόρου στο κρασί

-Αύξηση του ορίου υπαγωγής ΦΠΑ στις €25.000, από €10.000 σήμερα

-Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα 9%, από 22% σήμερα.

-Καθιέρωση νέας, προοδευτικής, φορολογικής κλίμακας με ανώτατο φορολογικό συντελεστή πολύ χαμηλότερο από τον σημερινό που φτάνει το 55% (45% + 10% εισφορά αλληλεγγύης), με σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

-Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης στο 15%, από 20% σήμερα, σταδιακά στο βάθος της τετραετίας.

-Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. Ειδικά για το τουριστικό πακέτο (κατάλυμα και εστίαση), στόχος είναι να πέσει στο 11%, με άμεση προτεραιότητα την ενιαία αντιμετώπιση με μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% (όπως ισχύει στα ξενοδοχεία), από 24% σήμερα.

-Κατάργηση του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και στα καταλύματα που ισχύει από φέτος.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση