Το Μουσικό Σχολείο δεν τραγουδά.. διαμαρτύρεται

0

Σε συνέντευξη τύπου προέβη στις 29 Οκτωβρίου, το απόγευμα, το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Χαλκίδας. Το πρωί, μαθητές και γονείς έκαναν τη διαμαρτυρία τους έξω από τα γραφεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μη παίρνοντας απαντήσεις από τον κ. Κυριτσόπουλο για ακόμα μία φόρα.

Δείτε σχετικά εδώ.

Το Μουσικό Σχολείο Χαλκίδας ιδρύθηκε το 2014 στο Καλοχώρι- Παντείχι, εναρκτήρια χρονολογία και για τη δράση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Η κ. Μάρω Τζουμερκιώτη, πρόεδρος του Συλλόγου κατέδειξε τα μείζονος σημασίας θέματα του Σχολείου, ενός σχολείου που ενισχύει το πολιτισμικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Απαριθμώντας τα ζητήματα προς επίλυση σταθήκαμε στα σημαντικότερα εξ αυτών. Αρχικά, το εντελώς ακατάλληλο κτίριο, το οποίο στεγάζει τους μαθητές σε συνθήκες που δεν αρμόζουν σε σχολείο. Το κτήριο είχε χτιστεί με σκοπό να γίνει βρεφονηπιακός σταθμός 50 νηπίων και τώρα φιλοξενεί 100 τουλάχιστον εφήβους. Προκειμένου να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα, γίνονται κάθε χρόνο αναδιαμορφώσεις των χώρων.

Πέραν του κτηρίου, το σχολείο αντιμετωπίζει έλλειψη σε μουσικά όργανα. Όσα είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα είχαν παραδοθεί το 2014 από το ίδρυμα Νιάρχος, το οποίο έκανε δωρεά στο Υπουργείο Παιδείας ύψους 940.000 ευρώ για τα 42 σχολεία που υπήρχαν στη χώρα.

Το Δ.Σ. ανέφερε πέραν των ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό, τις ελλείψεις βιβλίων αλλά και τις β΄και γ΄αναθέσεις, βάση των οποίων ένας καθηγητής καλύπτει και μαθήματα που δεν ανήκουν στο γνωστικό του αντικείμενο και δεν διδάσκουν «με το ίδιο πάθος», αναφερόμενη συγκεκριμένα η κ. Πρόεδρος στο μάθημα της θεατρολογίας.

Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές του υποχρεωτικά ολοήμερου Μουσικού Σχολείου, είναι η σίτιση και η μεταφορά τους στο Καλοχώρι. Βάσει νόμου οι μαθητές δικαιούνται μεσημεριανό γεύμα, ακόμα και στις εκδρομές. Για να γίνει εφικτό αυτό, πρέπει ο δήμος να διεξάγει μειοδοτικό διαγωνισμό. Τα χρήματα για τη σίτιση δεν επιβαρύνουν το Δήμο, καθώς κατατίθενται απευθείας από το Υπουργείο Εσωτερικών στο ταμείο του Δήμου, με αυτόν τον σκοπό. Οι διαμαρτυρίες του Συλλόγου και των μαθητών είχαν στραφεί τόσο στη σίτιση, όσο και τη μεταφορά των μαθητών, αφού καθημερινά οι έφηβοι καταφτάνουν από  Βαθύ, Αυλίδα, Χαλκίδα, Ψαχνά, Ν. Αρτάκη, Ερέτρια, Θήβα, Σχηματάρι, Οινόφυτα, Δήλεσι, ενώ έχουν μετεγκατασταθεί για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα που διδάσκονται σε αυτό μαθητές από την Κάρυστο, τη Λιβαδιά και τη Σκύρο. Παρά τις αλλεπάλληλες κρούσεις του Δ.Σ. του Συλλόγου σχετικά με αυτά, μόλις σήμερα τα παιδιά πήραν για μεσημεριανό ένα σάντουιτσ. Ενώ, όσο αφορά τη μεταφορά, παρά τις συνεχείς ερωτήσεις προς την περιφέρεια, ακόμα δεν εξυπηρετούνται όλοι οι μαθητές με λεωφορεία.

Το Μουσικό Σχολείο Χαλκίδας, είναι ένα από τα πολλά που λειτουργούν με ελλείψεις. Οι μαθητές, οι γονείς, αλλά και οι καθηγητές καθημερινά προσπαθούν να καλύψουν όσα κενά μπορούν με τις δικές τους δυνάμεις, εφόσον οι αρμόδιοι φορείς αδιαφορούν. Ως πότε όμως η παιδεία θα εναπόκειται στους φιλοπρόοδους γονείς; Θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά τα αιτήματα των παιδιών και οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Το Μουσικό Σχολείο αντιμετωπίζεται ως νεοσυσταθέν και έχει κλείσει 4 χρόνια λειτουργίας του. Θα βγάλει μία γενιά μαθητών, με βασικές ελλείψεις και κανείς δεν δείχνει να δίνει την πρέπουσα σημασία, σεβόμενος τις ανάγκες της νέας γενιάς.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση