Έλαιο και χυμούς Ιπποφαούς ετοιμάζουν να βγάλουν στην αγορά

Ξεκίνησαν από την καλλιέργεια του ιπποφαούς – ενός από τα πιο γνωστά superfoods- και τώρα η Ομάδα Παραγωγών «Ιπποφαές Ελλάς» που έχει την έδρα της σε ένα χωριό της Καρδίτσας ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά προϊόντα μεταποίησης όπως έλαιο, χυμούς κλπ. Το δοκίμασα. Κάθε πρωί και ένα κουταλάκι του γλυκού. Αν και η γεύση του […]

28 Οκτωβρίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Ξεκίνησαν από την καλλιέργεια του ιπποφαούς – ενός από τα πιο γνωστά superfoods- και τώρα η Ομάδα Παραγωγών «Ιπποφαές Ελλάς» που έχει την έδρα της σε ένα χωριό της Καρδίτσας ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά προϊόντα μεταποίησης όπως έλαιο, χυμούς κλπ.

Το δοκίμασα. Κάθε πρωί και ένα κουταλάκι του γλυκού. Αν και η γεύση του είναι και παραμένει στυφή η επιδραστικότητα του μετριάζει ή και αποτρέπει κάθε πιθανή αναστολή. Ο λόγος για ένα καινούργιο προϊόν που μας έρχεται από την περιοχή της Θεσσαλίας και τους καλλιεργητές του Ιπποφαούς – Ομάδα Παραγωγών «Ιπποφαές Ελλάς». Αν και το προϊόν δεν έχει βγει επίσημα στην αγορά η όλη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη φαίνεται να σηματοδοτεί την ωρίμανση του εγχειρήματος όπου από την καλλιέργεια στο χωράφι και το εργαστήριο της μεταποίησης φθάνουμε σιγά σιγά στο ράφι! Και αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική γιατί δείχνει ότι το εγχείρημα των παραγωγών που έχει και ουσιώδη χαρακτηριστικά συνεργατισμού και συμπράξεων σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας βρίσκεται σε ένα δρόμο επιτυχίας.

Σε ένα εκτενές ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω τα εξής: «Το Ιπποφαές και τα προϊόντα του, παρότι είναι σχετικά νέο στην Ελληνική αλλά και Ευρωπαϊκή αγορά ως συμπλήρωμα διατροφής, έχει μεγάλη ανταπόκριση σε αγορές που δεν μας είναι τόσο οικείες.

Στην Κίνα λοιπόν καλλιεργούνται περί τα 25 εκατομμύρια στρέμματα και αλλά 3 εκατομμύρια στη Ρωσία ενώ δεκάδες είναι τα εργοστάσια σε αυτές τις χώρες που μεταποιούν τον καρπό του Ιπποφαούς σε διάφορα προϊόντα υγείας, καλλυντικών και τροφίμων όπως το έλαιο, ο χυμός, η πούλπα, το τσάι κτλ.

Φυσικά υπάρχουν και χώρες της δύσης όπως είναι η Γερμανία, η Φινλανδία, ο Καναδάς κ.α. που εδώ και αρκετά χρόνια έχουν εισχωρήσει δυναμικά στην παγκόσμια αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρηματοοικονομικά μεγέθη του Ιπποφαούς είναι εκπληκτικά.

Άνω των 100 δις είναι ετήσιος τζίρος των προϊόντων εκ των οποίων τα 50 δις από τους χυμούς και τα 25 δις από τα προϊόντα υγείας και το έλαιο.

Στην Ελλάδα η καλλιέργεια ξεκίνησε από το 2008 κυρίως από μεμονωμένους καλλιεργητές που ήθελαν να δοκιμάσουν την τύχη τους σε αυτό που λέμε εναλλακτικές καλλιέργειες. Προέκυψαν όμως ζητήματα όπως η έλλειψη τεχνογνωσίας για την καλλιέργεια στις ελληνικές κλιματολογικές συνθήκες, η έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας λόγω μικρών εκτάσεων και η λάθος επιλογή ποικιλιών. Ζητήματα που επιλύθηκαν συν το χρόνο με μεταφορά τεχνογνωσίας από ιδρύματα του εξωτερικού, με συνεργασίες με ελληνικά Πανεπιστήμια και με την εξειδίκευση των Ελλήνων γεωπόνων στην εν λόγο καλλιέργεια.

Η μεγαλύτερη σήμερα εγκατάσταση είναι της Ομάδας Παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς στην οποία συμμετέχουν 95 καλλιεργητές με εγκαταστάσεις που ξεπερνούν τα 1.600 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα. Η αποκλειστική καλλιέργεια των Ρωσικών ποικιλιών χωρίς αγκάθια, η παγκόσμια διαφοροποίηση του παραγόμενου προϊόντος, η υψηλή τεχνογνωσία για την καλλιέργεια στις Ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και η διαπραγματευτική ικανότητα που προέρχεται από την οργανωτική δομή της ομάδας έχουν πλέον καθιερώσει την καλλιέργεια ως μία από τις πλέον κερδοφόρες για τον έλληνα παραγωγό.

Μάλιστα η καινοτομία της οργανωτικής δομής της Ομάδας καθώς και η αποτελεσματικότητα στην εδραίωση της καλλιέργειας στον νότο της Ευρώπης έφεραν ήδη την Παγκόσμια αναγνώριση στην Ιπποφαές Ελλάς με την ανάθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ιπποφαούς (ISA) του παγκοσμίου συνεδρίου του 2020 στην Ομάδα Παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς.

Τέλος στα άμεσα σχέδια της Ιπποφαές Ελλάς είναι η δημιουργία του πρώτου εργοστασίου μεταποίησης και παραγωγής προϊόντων Ιπποφαούς στην Ελλάδα. Προϊόντα όπως το έλαιο, ο χυμός, η σκόνη από Ιπποφαές θα παράγονται σε 2-3 χρόνια στην Ελλάδα προσδίδοντας στο προϊόν την απαιτούμενη δυναμική. Σήμερα η Ιπποφαές Ελλάς έχει την δυνατότητα προμήθειας ελαίου και χυμού Ιπποφαούς από τις δικές της ποικιλίες με την συνεργασία του M.A. Lisavenko Institute of Siberia. Μάλιστα σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί από τον ΕΟΦ η έγκριση ενός παγκόσμια καινοτόμου συμπληρώματος διατροφής από την Ιπποφαές Ελλάς το οποίο θα έχει ιδιαίτερο “άρωμα” Ελλάδας».

Σύμφωνα με τους ειδικούς το έλαιο του Ιπποφαούς θεωρείται η κορυφαία μεταποίηση του καρπού. Είναι ένα προϊόν που έχει απόλυτα χαρακτηριστικά υγείας μιας και η περιεκτικότητά του σε ωφέλιμα συστατικά είναι ασυναγώνιστη.Έλαιο παράγεται από την σάρκα αλλά και από το κουκούτσι του καρπού. Το έλαιο των σπόρων χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ το έλαιο σάρκας περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και καροτενοειδή. Και τα δύο έλαια περιέχουν επίσης πυκνές ποσότητες τοκοφερόλες, τοκοτριενόλες και φυτικές στερόλες.

Η διαδικασία εκχύλισης είναι σημαντική και ορισμένοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας συνιστούν το λεγόμενο supercritical που εξάγεται με CO2, καθώς διατηρεί καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά. Αν και θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες στο εκάστοτε σκεύασμα η ημερήσια δόση είναι 2ml. Φυσικά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ετικέτες και να γνωρίζουμε αν το σκεύασμα περιέχει 100% έλαιο Ιπποφαούς ή αναμειγνύεται με άλλα έλαια που είναι και το σύνηθες οπότε πρέπει να προσαρμόσουμε τη δόση μας. Για να δούμε τα οφέλη, ίσως χρειαστεί να το πάρουμε για τουλάχιστον 30 ημέρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024