Η οικονομία φθίνει στη χώρα

Οκτώ δείκτες που αποδεικνύουν την «παραλυτική στασιμότητα της οικονομίας», παρουσιάζει σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας. «Τα πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν ότι η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει στη χώρα”, σημειώνει  ο κ. Σταϊκούρας και παραθέτει  τα εξής στοιχεία: 1. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, όπως […]

1 Νοεμβρίου 2018

του/της Newsroom

Οκτώ δείκτες που αποδεικνύουν την «παραλυτική στασιμότητα της οικονομίας», παρουσιάζει σε ανακοίνωσή του ο αρμόδιος τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Τα πρόσφατα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν ότι η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει στη χώρα”, σημειώνει  ο κ. Σταϊκούρας και παραθέτει  τα εξής στοιχεία:

1. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, όπως καταδεικνύουν οι Εκθέσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, συνεχώς υποχωρεί: χάσαμε 4 και 5 θέσεις αντίστοιχα στον σχετικό δείκτη, σε σχέση με πέρυσι.

2. Το οικονομικό κλίμα, τους τρεις τελευταίους μήνες, σταθερά επιδεινώνεται: υποχώρησε κατά 4 μονάδες το τελευταίο τρίμηνο.

3. Το χρέος των πολιτών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, μήνα με τον μήνα, διογκώνεται: αυξήθηκε κατά 60% από το τέλος του 2014.

4. Οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί πολλαπλασιάζονται: έχουν πραγματοποιηθεί 4,85 εκατομμύρια κατασχέσεις, σε πάνω από 1,1 εκατομμύρια πολίτες.

5. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν σταθερά υψηλές:  ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, και δεν υπάρχουν πλέον δανειακοί πόροι για την αποπληρωμή τους.

6. Οι θεσμοί διακυβέρνησης υποβαθμίζονται και η οικονομική ελευθερία συρρικνώνεται: υποχώρησε κατά 20 θέσεις σε σχέση με το 2014.

7. Οι καταθέσεις των ιδιωτών δεν επιστρέφουν με ουσιαστικό τρόπο στο τραπεζικό σύστημα: έχουν χαθεί πάνω 25 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αρχές του 2015.

8. Η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται: το υπόλοιπο χρηματατοδότησης έχει μειωθεί κατά 18% από τις αρχές του 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024