Ισαάκ Ασίμοφ- διορατικότητα σχεδόν μισού αιώνα

0

Όταν διάβασα το πρώτο βιβλίο του Ρώσου συγγραφέα, Ισαάκ Ασίμοφ, ήμουν σχετικά μικρή, ώστε να αντιληφθώ την διορατικότητα του έργου του. Αρκεί ένα από τα βιβλία του επιστημονικής φαντασίας, για να αντιληφθεί κανείς την έντονη φαντασία που διέθετε σε συνδυασμό με τις γνώσεις του στις φυσικές επιστήμες.

Τα έργα του σχετίζονταν με τα ρομπότ και χρησιμοποιούσε τρεις νόμους της ρομποτικής, τους οποίους ο ίδιος είχε επινοήσει. Ποιοι ήταν αυτοί βάσει του Ασίμοφ;

 1. Το ρομπότ δε θα κάνει κακό σε άνθρωπο, ούτε με την αδράνειά του θα επιτρέψει να βλαφτεί ανθρώπινο ον
 2. Το ρομπότ πρέπει να υπακούει τις διαταγές που του δίνουν οι άνθρωποι, εκτός αν αυτές οι διαταγές έρχονται σε αντίθεση με τον πρώτο νόμο
 3. Το ρομπότ οφείλει να προστατεύει την ύπαρξή του, εφόσον αυτό δεν συγκρούεται με τον πρώτο και τον δεύτερο νόμο

Ο Ισαάκ Ασίμοφ έζησε από το 1920 έως το 1992. Παρ’ ότι η τεχνολογία δεν είχε εξελιχθεί στο σημερινό επίπεδο, φαίνεται σχεδόν να προφήτευε την ανάπτυξή της. Σε πάρα πολλά καθημερινά πράγματα, η τεχνολογία έχει ενισχύσει την ταχύτητα που καταφέρνουμε να φέρουμε εις πέρας απλά πράγματα. Ωστόσο, στον αντίποδα της, ο άνθρωπος έχει χάσει την παραδοσιακή του υπόσταση και μετατρέπεται και ο ίδιος σε μία “μηχανή”, που λειτουργεί με ρυθμούς ρουτίνας και βρίσκεται σε μία προδιαγεγραμμένη πορεία.

«Πατέρας» της επιστημονικής φαντασίας, ο ρωσοαμερικανός συγγραφέας Ισαάκ Ασίμοφ, αρχικά έγινε γνωστός, χάρη στη στήλη που διατηρούσε επί 399 τεύχη στο περιοδικό «Magazine of Fantasy and Science Fiction» και τη συμμετοχή του στο επίσης επιστημονικής φαντασίας περιοδικό «Amazing Stories». Κυρίως, όμως, οφείλει τη διασημότητα του στα εκατοντάδες βιβλία που έγραψε σε σχέση με το μέλλον και τα ρομπότ.

Το 1964, ανάμεσα σε όλο το θόρυβο και την προσοχή που τράβηξε η Παγκόσμια Έκθεση της Νέας Υόρκης, ο διάσημος συγγραφέας παρουσίασε τις προβλέψεις του για το πώς φανταζόταν το μέλλον για το έτος 2014. Ήταν τόσο διορατικός που μετά από 54 χρόνια, αυτές οι προβλέψεις έγιναν πραγματικότητα.

Αν τα δούμε συγκεκριμένα:

 1. «Ο άνθρωπος θα συνεχίσει να απομυζά τη φύση, ώστε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που να του ταιριάζει καλύτερα». Ο άνθρωπος συνεχίζει να πληγώνει τη φύση για να παίρνει τις πρώτες ύλες που απαιτούνται για την κατασκευή των καταναλωτικών αγαθών του.
 2. «Οι συσκευές της κουζίνας θα είναι τόσο εξελιγμένες, που θα ετοιμάζουν προπαρασκευασμένα γεύματα και θα ζεσταίνουν νερό, το οποίο θα μετατρέπουν σε καφέ». Ποιο σπίτι, σήμερα, άραγε, δεν έχει εξελιγμένη καφετιέρα που να χρησιμοποιεί κάψουλες, ή φούρνο μικροκυμάτων που ζεσταίνει έτοιμα, προμαγειρεμένα γεύματα;
 3. «Ολοκληρωμένα γεύματα και δείπνα, με το φαγητό ημιμαγειρεμένο, θα αποθηκεύονται σε καταψύκτες, μέχρι να έρθει η ώρα να καταναλωθούν». Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες σίτισης παγκοσμίως, απασχολούνται με την αγορά του προμαγειρεμένου γεύματος.
 4. «Οι ηλεκτρικές συσκευές το 2014 δεν θα έχουν καλώδια φυσικά». Μπορεί να μην ισχύει για όλες τις συσκευές, ωστόσο η ασύρματη τεχνολογία έχει μπει εδώ και πολλά χρόνια στις ζωές μας και ειδικά για μικρές φορητές συσκευές.
 5. «Μεγάλη προσπάθεια θα καταβληθεί, ώστε να κατασκευαστούν αυτοκίνητα με ρομποτικό εγκέφαλο. Οχήματα που για συγκεκριμένες διαδρομές θα προγραμματίζονται και θα φτάνουν ως εκεί, χωρίς την παρέμβαση των αργών αντανακλαστικών ενός ανθρώπου οδηγού». Εκτός από τα αεροσκάφη, που χρησιμοποιούν προγράμματα αυτόματης πλοήγησης, πλέον και η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία ερευνά και εξελίσσει την τεχνολογία της πλοήγησης μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, που θα μειώσει τους κινδύνους που παρουσιάζονται εξαιτίας ανθρωπίνων λαθών.
 6. «Θα υπάρξει αυξανόμενη έμφαση, στα μέσα μεταφοράς που θα έχουν τη μικρότερη δυνατή επαφή με το έδαφος». Ήδη, η Ιαπωνία και η Γερμανία διαθέτουν τρένα, τα οποία, χρησιμοποιώντας μαγνήτες αντί για ρόδες, αιωρούνται μερικά εκατοστά πάνω από τις ράγες, χωρίς να υπάρχει κάποια επαφή της αμαξοστοιχίας με το έδαφος.
 7. «Μέχρι το 2014, στο Άρη θα έχουν προσεδαφιστεί μόνο μη επανδρωμένα σκάφη, αλλά μία επανδρωμένη αποστολή θα βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Σε μια πιθανή «έκθεση του μέλλοντος» το 2014, θα υπάρχει μακέτα μίας ανθρώπινης αποικίας στον Άρη». Τα σχόλια περιττά. Μη επανδρωμένα σκάφη έχουν όντως προσεδαφιστεί στον Άρη και οι μεγάλες δυνάμεις του διαστήματος σχεδιάζουν ήδη την επανδρωμένη αποστολή, αλλά και το πώς θα γινόταν εφικτό να μετοικίσει ο άνθρωπος στον κόκκινο πλανήτη.
 8. «Για μικρές αποστάσεις, κινούμενοι διάδρομοι (με καθίσματα στις πλευρές και χώρο για όρθιους στη μέση), θα κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορα σημεία των μεγαλουπόλεων». Αν και με μερικές… αστοχίες στη μορφή της, ο Ισαάκ Ασίμοφ είναι προφανές ότι προέβλεψε την ανακάλυψη της κυλιόμενης σκάλας.
 9. «Το 2014, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο παγκόσμιος πληθυσμός να είναι περίπου 6,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ενώ εκείνος των ΗΠΑ να είναι 350 εκατομμύρια άνθρωποι». Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο παγκόσμιος πληθυσμός είναι 6,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ενώ εκείνος των ΗΠΑ ξεπερνάει τα 317 εκατομμύρια. Μπορεί και να ήταν απλά μαθηματικά για να φτάσει κανείς σε αυτό το συμπέρασμα το 1964, αλλά ο Ασίμοφ το πέτυχε κι αυτό.
 10. «Σύγχρονοι δορυφόροι, σκορπισμένοι στο διάστημα, θα κάνουν εφικτή την τηλεφωνική κλήση σε οποιοδήποτε σημείο της γης».
 11. «Οι επικοινωνίες θα αποκτήσουν και εικόνα, εκτός από ήχο και θα βλέπουμε τον συνομιλητή, εκτός από το να τον ακούμε».
 12. «Ένα από τα πιο δημοφιλή εκθέματα σε μία τεχνολογική έκθεση του 2014, θα είναι μία τρισδιάστατη τηλεόραση σε φυσικό μέγεθος, στην οποία θα προβάλλονται παραστάσεις μπαλέτου».
 13. «Τα ρομπότ δεν θα είναι πολύ κοινά, ούτε πολύ καλά, αλλά θα υπάρχουν».
 14. «Στον κόσμο του 2014, κάποιες δουλειές ρουτίνας ο άνθρωπος θα μπορεί να τις κάνει καλύτερα από τις μηχανές. Η ανθρωπότητα θα έχει γίνει κυρίως μια φυλή προστασίας των μηχανών». Η παγκόσμια βιομηχανία στηρίζεται πλέον στην τεχνολογία και τις μηχανές, ωστόσο τα καλύτερα προϊόντα παραμένουν τα χειροποίητα. Ακόμη μία επιβεβαίωση του Ασίμοφ.
 15. «Ακόμη κι έτσι, με τόση τεχνολογία, η ανθρωπότητα θα υποφέρει βαριά από την ασθένεια της βαρεμάρας».
 16. «Στην πραγματικότητα, η πιο λυπηρή εικασία που μπορώ να κάνω, είναι ότι σε μια κοινωνία αναγκαστικού ελεύθερου χρόνου, η πιο ένδοξη λέξη για τους ανθρώπους θα είναι η εργασία». Με μία λέξη: ανεργία.

Μπορεί ο Ασίμοφ να ήταν εντυπωσιακός στις προβλέψεις του, ωστόσο σε κάποιες από αυτές, αστόχησε:

 1. Τα «αεριωθούμενα αεροσκάφη, που θα έχουν τη δυνατότητα να σηκώνουν οχήματα από τον αυτοκινητόδρομο» δεν έχουν ακόμη εφευρεθεί. Επίσης,
 2. «ολόκληρη η μία ακτή των ΗΠΑ, από τη Βοστόνη έως την Ουάσινγκτον θα ενωθεί σε μία μεγάλη πόλη», πράγμα που φυσικά δεν έχει συμβεί. Αλλά η κυριότερη και πιο αποκαρδιωτική πρόβλεψη του διάσημου συγγραφέα, που δεν επιβεβαιώνεται, είναι ότι το 2014 θα υπήρχε μία παγκόσμια και αλληλέγγυα κοινότητα. Ας ελπίσουμε, ότι στο μέλλον ο Ασίμοφ θα δικαιωθεί και γι’ αυτή την πρόβλεψή του. 

 

 

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση