Τρίτη, Ιούνιος 25

Ημερίδα «Ανασκάπτοντας το Πρόσφατο Παρελθόν» στην Σπερχειάδα

0

Ημερίδα με τίτλο «Ανασκάπτοντας το Πρόσφατο Παρελθόν» διοργανώνεται στις 24 Νοεμβρίου 2018 με αφορμή τις εργασίες με αφορμή τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του Μνημείου Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Σπερχειάδας.

Στις 18 Ιουνίου 1944 ο ναός είχε ανατιναχθεί από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής κατά τη διάρκεια εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την ολοσχερή καταστροφή της κωμόπολης και έκτοτε παρέμενε κατεστραμμένος, έως το έτος 2000 όπου και χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Το 2017 το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και από τον Φεβρουάριο του 2018 έχει ξεκινήσει η εκτέλεση των εργασιών με αυτεπιστασία από την ΕΦΑ Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

Στόχος της ημερίδας είναι εκτός από την παρουσίαση των ανασκαφικών εργασιών και των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου,  η ανάδειξη τόσο του πολιτισμικού πλαισίου, με αναφορές στα στοιχεία της λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην Δυτική Φθιώτιδα, όσο και των ιστορικών δεδομένων στα οποία εντάσσεται η ανέγερση και η καταστροφή του, με σκοπό την διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ιστορίας – Λαογραφίας «Αθανάσιου και Μαίρης Ακρίδα» και η ώρα έναρξης έχει καθοριστεί για τις 10 το πρωί.

 

 

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση