Πρόγραμμα Δακοκτονίας 2018: Ψήφισμα Διοικητικού Συμβουλίου Π.Ε.Δ. Στερεάς για τις ζημιές

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας που έλαβε χώρα στις 20 Νοέμβρη 2018 στα γραφεία της Π.Ε.Δ. στη Λαμία, τέθηκε προς συζήτηση το θέμα των τεράστιων ζημιών που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί της Στερεάς Ελλάδας, λόγω του κακού προγραμματισμού και της μη έγκαιρης εκτέλεσης του -ούτως ή άλλως- ελλιπούς προγράμματος δακοκτονίας για […]

26 Νοεμβρίου 2018

του/της Newsroom

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας που έλαβε χώρα στις 20 Νοέμβρη 2018 στα γραφεία της Π.Ε.Δ. στη Λαμία, τέθηκε προς συζήτηση το θέμα των τεράστιων ζημιών που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί της Στερεάς Ελλάδας, λόγω του κακού προγραμματισμού και της μη έγκαιρης εκτέλεσης του -ούτως ή άλλως- ελλιπούς προγράμματος δακοκτονίας για την ελαιουργική περίοδο του 2018.

Σύμφωνα με επιτόπιες επιθεωρήσεις, η ζημιά σε πολλές περιπτώσεις είναι ολική, ενώ συνολικά εκτιμάται ότι έχει καταστραφεί από τον δάκο το 80% της φετινής παραγωγής.

Η μείωση στα κονδύλια που διατίθενται για την εκτέλεση του εθνικού προγράμματος δακοκτονίας από το Υπουργείο Οικονομικών ξεπερνά το 25%, σε σχέση με τα αντίστοιχα κονδύλια του 2008, ενώ αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι τα σχετικά κόστη εφαρμογής έχουν αυξηθεί, καθίσταται αντιληπτό ότι η πραγματική μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Με βάση τις αρνητικές αυτές εξελίξεις εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι αγρότες είναι ουσιαστικά ακάλυπτοι και παραμελημένοι στην απειλή του δάκου.

Η Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, με γνώμονα την προστασία των αγροτών και με στόχο την αποκατάσταση της ζημίας, την οποία υπέστησαν, χωρίς να έχουν ουδεμία ευθύνη, εκδίδει (ομόφωνα) την παρακάτω:

 ΑΠΟΦΑΣΗ 98/2018

Ψήφισμα Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας για τις ζημιές που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί από το ελλιπές πρόγραμμα δακοκτονίας για το 2018

Κρίνεται απαραίτητη η άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για τα εξής:

  1. Καταγραφή των ζημιών και καταβολή πλήρους αποζημίωσης στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς.
  2. Μη καταβολή εκ μέρους των αγροτών της ετήσιας εισφοράς του 2% υπέρ δακοκτονίας.
  3. Αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για τη δακοκτονία, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.
  4. Πρόβλεψη διαδικασιών για την έγκαιρη υλοποίηση του ετήσιου προγράμματος δακοκτονίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024