Σπάνιας ομορφιάς αγάλματα και αρχαίο νεκροταφείο στην Αταλάντη

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα οι πρώτες φωτογραφίες των Κούρων της Αταλάντης, των μοναδικών αρχαιολογικών ευρημάτων που εντοπίστηκαν σε αγροτική περιοχή της πόλης. Κατά τη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, που ξεκίνησε εξαιτίας της τυχαίας ανακάλυψης ενός αγρότη στην ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης, […]

3 Νοεμβρίου 2018

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από τα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα

Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα οι πρώτες φωτογραφίες των Κούρων της Αταλάντης, των μοναδικών αρχαιολογικών ευρημάτων που εντοπίστηκαν σε αγροτική περιοχή της πόλης.

Κατά τη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, που ξεκίνησε εξαιτίας της τυχαίας ανακάλυψης ενός αγρότη στην ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης, έχουν έρθει στο φως από τα μέσα Οκτωβρίου, τέσσερις κορμοί πώρινων αγαλμάτων φυσικού μεγέθους και ένα τμήμα τριεδρικής βάσης αγάλματος.

Η αρχαιολογική έρευνα ξεκίνησε με αφορμή την υπόδειξη νέας αρχαιολογικής θέσης από τον ιδιοκτήτη αγροτεμαχίου της κτηματικής περιφέρειας Αταλάντης. Ο αγρότης, κατά τη διάρκεια εργασιών στο χωράφι του, ανατολικά της Αταλάντης, βρήκε θαμμένο αντικείμενο, το οποίο έκπληκτος διαπίστωσε πως έμοιαζε με άγαλμα και αμέσως ειδοποίησε τις αρχές. Τελικά στο χωράφι του υπήρχε θαμμένος ένας μοναδικός αρχαιολογικός θησαυρός. Μετά την παράδοση και μεταφορά του πρώτου γλυπτού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας Ε. Καράτζαλη ανέθεσε στην αρχαιολόγο Μαρία Παπαγεωργίου τη διεξαγωγή δοκιμαστικών τομών στο κτήμα κατά τη διάρκεια των οποίων αποκαλύφθηκαν άλλα τρία πώρινα γλυπτά αρχαϊκών χρόνων και τμήμα τριεδρικής βάσης αγάλματος.

Τι έχει βρεθεί μέχρι τώρα  

Στην πρώτη δοκιμαστική τομή στο βόρειο τμήμα του αγροτεμαχίου βρέθηκε πώρινο γλυπτό φυσικού μεγέθους αρχαϊκών χρόνων (σωζ. ύψους 1.22μ.), που σώζεται από την κεφαλή ως το ύψος των μηρών και παριστάνει όρθια, γενειοφόρο μορφή νεαρού άνδρα με προτεταμένο το αριστερό σκέλος. Το παραπάνω γλυπτό βρέθηκε μαζί με τμήμα κάτω κορμού μικρότερου πώρινου αναγλύφου που απεικονίζει ιστάμενη γυμνή ανδρική μορφή από την οσφυϊκή χώρα ως τις κνήμες (σωζ. ύψους 0.82μ.), το οποίο επίσης φέρει συμφυή πλίνθο στην οπίσθια επιφάνεια.

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής έρευνας εντοπίσθηκε ένας ακόμη κούρος σε φυσικό μέγεθος (σωζ. ύψους 0.95μ.) που σώζεται από το ύψος του λαιμού ως τους μηρούς, απεικονίζει γυμνό νέο με ελαφρά προτεταμένο το αριστερό σκέλος και διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Η τριεδρική πλίνθος που βρέθηκε ακριβώς δίπλα του πιθανόν ανήκει στο ίδιο γλυπτό.   Η πρόσφατη ολιγοήμερη ανασκαφική έρευνα που έχει διενεργηθεί σε μικρό μόνον τμήμα του αγρού, αποκάλυψε σε βαθύτερα στρώματα από αυτό της ανεύρεσης των αρχαϊκών γλυπτών, οργανωμένο νεκροταφείο στο οποίο μέχρι στιγμής διερευνήθηκαν επτά τάφοι που έχουν χρησιμοποιηθεί από τον 5ο αι.π.Χ. ως τον 2ο αι.π.Χ. με αξιόλογα ευρήματα.

Η ύπαρξη του αρχαίου νεκροταφείου σε τόσο κοντινή απόσταση από τη σύγχρονη πόλη της Αταλάντης υποδηλώνει ότι πιθανότατα έχει εντοπισθεί τμήμα του οργανωμένου νεκροταφείου του αρχαίου Οπούντα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024