Την Κυριακή η επέτειος για την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 76 χρόνια από την ιστορική μέρα της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις κορυφαίες πράξεις αντίστασης κατά τη διάρκειας της Γερμανικής κατοχής. Ομάδες Βρετανών σαμποτέρ είχαν έρθει στην Ελλάδα κατόπιν απόφασης του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής με σκοπό την εκτέλεση της επιχείρησης με την […]

23 Νοεμβρίου 2018

του/της Newsroom

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου συμπληρώνονται 76 χρόνια από την ιστορική μέρα της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις κορυφαίες πράξεις αντίστασης κατά τη διάρκειας της Γερμανικής κατοχής.

Ομάδες Βρετανών σαμποτέρ είχαν έρθει στην Ελλάδα κατόπιν απόφασης του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής με σκοπό την εκτέλεση της επιχείρησης με την κωδική ονομασία “HARLING” που αφορούσε την ανατίναξη μίας εκ των τριών γεφυρών: της Παπαδιάς, του Ασωπού ή του Γοργοπόταμου, οι οποίες βρίσκονταν στον ορεινό όγκο του Μπράλλου και πάνω τους διέρχονταν η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης-Αθηνών.

Η Γέφυρα που τελικά επιλέχθηκε ήταν αυτή του Γοργοπόταμου και η ανατίναξή της είχε στόχο την αχρήστευση της μοναδικής ασφαλούς διόδου για τους κατακτητές προς τα λιμάνια της Νότιας Ελλάδας, γεγονός που θα προκαλούσε την διακοπή του ανεφοδιασμού της Γερμανικής στρατιάς του Ρόμελ στην Βόρειο Αφρική.

Για την εκτέλεση της επιχείρησης συγκεντρώθηκαν στο σημείο 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη, 60 αντάρτες του ΕΔΕΣ με επικεφαλής τον Ναπολέοντα Ζέρβα και 12 Άγγλοι σαμποτέρ με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Έντι Μάγιερς και υπαρχηγό τον ταγματάρχη Κρις Γουντχάουζ.

Στις 11 το βράδυ της 25ης Νοεμβρίου 1942 εκδηλώθηκε η επίθεση εναντίον της Ιταλικής φρουράς και στα δύο άκρα της γέφυρας που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, εφόσον μετά από συντονισμένες επιθέσεις ανατινάχθηκαν επιτυχώς και τα δύο τμήματα τις Γέφυρας με αποτέλεσμα να καταστραφεί.

Δυο μέρες μετά την ανατίναξη της γέφυρας οι Ιταλοί, σε αντίποινα, θα πάρουν από τις φυλακές της Λαμίας 14 πατριώτες από τους οποίους 7 θα εκτελέσουν μπροστά στην γκρεμισμένη γέφυρα. Τους υπόλοιπους θα τους εκτελέσουν στα Καστέλλια της Παρνασσίδας, μαζί με άλλους 10 κατοίκους.

Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου θεωρήθηκε ως μία από τις σημαντικότερες πράξεις δολιοφθοράς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο προκαλώντας τον θαυμασμό όλης της κατεχόμενης Ευρώπης, ενώ από το 1982 η συγκεκριμένη ημερομηνία έχει καθιερωθεί ως επίσημη ημέρα εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024