7 πράγματα που θα έπρεπε να διδάσκουμε στα παιδιά μας

Η ευζωία είναι παιχνιδάκι για τα παιδιά. Για αυτό πιστεύω πως θα έπρεπε να τα παίρνουμε πιο σοβαρά. Είναι όταν αρχίζουμε να μπαίνουμε στο τρυπάκι της ενηλικίωσης που ξεκινούν τα πραγματικά προβλήματα. Εάν είχατε ποτέ το ασύγκριτο προνόμιο να σταθείτε καταμεσής ενός σχολικού προαυλίου εν ώρα διαλείμματος, θα είχατε διαπιστώσει διά ζώσης την ασύγκριτη και […]

6 Ιανουαρίου 2019

του/της Newsroom

Η ευζωία είναι παιχνιδάκι για τα παιδιά. Για αυτό πιστεύω πως θα έπρεπε να τα παίρνουμε πιο σοβαρά. Είναι όταν αρχίζουμε να μπαίνουμε στο τρυπάκι της ενηλικίωσης που ξεκινούν τα πραγματικά προβλήματα.

Εάν είχατε ποτέ το ασύγκριτο προνόμιο να σταθείτε καταμεσής ενός σχολικού προαυλίου εν ώρα διαλείμματος, θα είχατε διαπιστώσει διά ζώσης την ασύγκριτη και αβίαστη χαρά του να μην είσαι ενήλικος. Τα παιδιά είναι σε συνεχή κίνηση, γελούν, παίζουν, τρέχουν και τους είναι αδύνατο να συγκρατήσουν τη χαρά τους. Για αυτό το λόγο δε θα βρείτε πολλά από αυτά να έχουν στήσει πηγαδάκι και να παραπονιούνται για το Brexit ή για την οικονομική κρίση.

Η ραγδαία αύξηση των ψυχικών ασθενειών μεταξύ εφήβων και νέων ανθρώπων έχει μελετηθεί και καταγραφεί εκτενώς. Οι στατιστικές είναι σαφείς και δίνουν μια αρκετά περιγραφική εικόνα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παρούσα γενιά, και πιθανόν η επόμενη, και η μεθεπόμενη.

Όταν μιλάμε για ψυχικές ασθένειες, η πρόβλεψη είναι σαφώς καλύτερη από τη θεραπεία. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με μια σφαιρική και ολοκληρωμένη αντίληψη του κόσμου δεν είναι βεβαίως άτρωτα σε τυχόν προκλήσεις, αλλά τουλάχιστον είναι καλώς προετοιμασμένα και οπλισμένα να τις αντιμετωπίσουν με επιτυχία. Προνοώντας να διασφαλίσουμε στα παιδιά μια ρεαλιστική ενατένιση του κόσμου συνοδευόμενη από μια θετική εικόνα του ρόλου τους μέσα σε αυτόν συντελεί στη διαμόρφωση μιας ασφαλούς αυτοεικόνας και μιας ουσιαστικής αυτοπεποίθησης. Με αυτό τον τρόπο, εάν χρειαστεί να σταθούν στα πόδια τους, θα έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να το πράξουν.

Με γνώμονα αυτό το σκεπτικό, ακολουθούν οι 7 χρυσοί κανόνες που οφείλουμε να μοιραστούμε με τα παιδιά μας:

1. Η γλώσσα του σώματος

Το αγαπάς ή το μισείς, όπως και να έχει, είναι δικό σου για μια ζωή. Με τις ατέλειές του και όλα εκείνα τα λάθη που βλέπεις κάθε φορά που κοιτάζεσαι στον καθρέφτη. Οπότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το αποδεχθείς και να θυμάσαι πως σημασία έχει αυτό που περιέχει μέσα του. Κλισέ, αλλά τόσο πραγματικό. Να τρως καλό φαγητό (τον περισσότερο καιρό) και να κοιμάσαι καλά (πάντοτε). Να προσπαθείς  να το εξασκείς λίγο κάθε μέρα, είναι το μόνο σώμα που θα έχεις, για πάντα. Και όποια αλλαγή αποφασίσεις να κάνεις πάνω του, να την κάνεις πάντα από αγάπη, ποτέ από αποστροφή.

2. Η καλοσύνη και η σκληρή δουλειά πάντα θα σε πηγαίνουν πιο μακριά από την ευφυΐα

Όλες οι διάνοιες πρεσβεύουν το ίδιο, ότι δηλαδή η επιτυχία συνίσταται σε 1% εξυπνάδας και 99% σκληρής δουλειάς. Αν δε καταφέρεις και παραμείνεις άνθρωπος καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας προς την οποιαδήποτε κορυφή στοχεύσεις, είναι ένα πρόσθετο bonus.

3. Δεν υπάρχουν λάθη, μόνο μαθήματα

Αυτό ίσως μοιάζει με παγίδα, διότι στην πορεία της ανάπτυξης και της ζωής κάποια πράγματα που θα κάνεις σίγουρα θα σου φανούν λάθος. Αυτό συμβαίνει διότι το να μεγαλώνεις συνιστά πειραματισμό και έρευνα των όσων δεν γνωρίζεις, οπότε είναι δεδομένο ότι κάποια πράγματα δεν θα πάνε όπως τα φαντάζεσαι ή όπως τα σχεδιάζεις. Πάρε το δίδαγμα και προχώρα μπροστά, διότι η ζωή δεν σταματά να προχωράει σε μια λάθος στροφή.

4.Να είσαι ευγενικός

Πάντοτε. Η ευγένεια είναι ένδειξη δύναμης, πέρα από ανθρωπιά, και είναι προσόν μόνο των ισχυρών προσωπικοτήτων. Είναι πολύ πιο εύκολο να είσαι μισάνθρωπος από το να είσαι άνθρωπος.

5. Να είσαι ευγνώμων

Χτίσε τη ζωή σου πάνω σε μία βάση ευγνωμοσύνης. Πάντα να βλέπεις τι έχεις ήδη, όσο μικρό, βαρετό και ασήμαντο και αν σου φαίνεται, και να το εκτιμάς σαν θησαυρό. Κάθε μέρα. Η ευγνωμοσύνη είναι το λίπασμα της ευτυχίας

6. Το τι θα κάνεις στη ζωή σου εξαρτάται απόλυτα και αποκλειστικά από εσένα

Τώρα αυτό είναι κάτι δύσκολο να το πει κανείς χωρίς να ακουστεί σαν ηλικιωμένος. Ωστόσο είναι κάτι που ισχύει 100%. Έχεις όλα τα εφόδια που χρειάζεσαι. Είσαι πλήρης δυνατοτήτων. Το τι θα κάνεις με αυτές τις δυνατότητες εξαρτάται από εσένα.

Αυτό ακούγεται εύκολο, αλλά στην πράξη δυσκολεύουν τα πράγματα. Γιατι; Διότι δείχνουμε να ξεχνούμε με τη γέννησή μας όλα αυτά τα εφόδια τα οποία κουβαλάμε, και έτσι ξοδεύουμε τα επόμενα 80 χρόνια προσπαθώντας όχι να τα βρούμε, μα να συνειδητοποιήσουμε ότι ήδη τα έχουμε

7. Κάνε τον κόπο

Υπάρχει μια παγκόσμια έλλειψη θετικότητας, ενθουσιασμού και κατ’ επέκταση ευτυχίας. Είναι πολύ πιο δύσκολο να είσαι ευτυχισμένος από το να είσαι δυστυχισμένος, και ακριβώς επειδή η ευτυχία και η θετικότητα απαιτούν ένα κλικ παραπάνω προσπάθειας, οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς δεν κάνουν τον κόπο. Και είναι τόσο μα τόσο κρίμα. Για αυτό σου λέω, κάνε τον κόπο, διότι το αξίζει. Και κυρίως, το αξίζεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ