Οι τράπεζες συζητούν για το «κούρεμα» των στεγαστικών δανείων

Στη βάση της σχέσης αξίας δανείου προς αξία ακινήτου (loan to value), θα διαμορφώσουν οι τράπεζες την πρότασή τους προς την κυβέρνηση αναφορικά με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη μετά την 28η Φεβρουαρίου 2019. Μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών στο Μέγαρο Μαξίμου στις 28 Δεκεμβρίου 2018, οι τράπεζες αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στην […]

9 Ιανουαρίου 2019

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Στη βάση της σχέσης αξίας δανείου προς αξία ακινήτου (loan to value), θα διαμορφώσουν οι τράπεζες την πρότασή τους προς την κυβέρνηση αναφορικά με το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη μετά την 28η Φεβρουαρίου 2019.

Μετά τη συνάντηση των δύο πλευρών στο Μέγαρο Μαξίμου στις 28 Δεκεμβρίου 2018, οι τράπεζες αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, επιχειρώντας να συγκλίνουν σε ένα κοινό “πακέτο” πρότασης για τον χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στους “θεσμούς” στις 21 Ιανουαρίου (τεχνικά κλιμάκια).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν αναθέσει στην PWC την επεξεργασία της πρότασης, η οποία βασίζεται στο σκεπτικό της σχέσης αξίας δανείου προς αξία ακινήτου (loan to value). Με βάση την αξία αυτή, οι τράπεζες συζητούν την προοπτική “κουρέματος” οφειλής στα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, θέτοντας ως κατώτατο όριο ποσοστιαία αναλογία 120%.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες απορρίπτουν οποιοδήποτε «κούρεμα» εφόσον η σχέση loan to value διαμορφώνεται κάτω του 100% (π.χ. αν ο δανειολήπτης χρωστάει 80.000 ευρώ και η αξία του ακινήτου του είναι 100.000 ευρώ) και διαπραγματεύονται σε ένα εύρος σχέσης loan to value μεταξύ 120% και 140% για την παροχή “κουρέματος”.

Για την περίπτωση που η σχέση αξίας δανείου προς αξία ακινήτου κινείται κάτω του 100%, οι τράπεζες προτείνουν μόνο επιμήκυνση στη ρύθμιση της οφειλής. Για την περίπτωση που η σχέση αξίας δανείου προς αξία ακινήτου είναι μεγαλύτερη του 100% (δηλ. το ύψος της οφειλής είναι μεγαλύτερο από την αξία του ακινήτου), κάποιες τράπεζες ζητούν επιμήκυνση σε χρονικό ορίζοντα 25 ετών και κατόπιν “κούρεμα” οφειλής, ενώ ασυμφωνία υπάρχει για την ποσοστιαία αναλογία loan to value.

Κάποιες τράπεζες ζητούν αυτή να οριστεί στο 140%, άλλες στο 120%, με κοινή συνισταμένη ότι καμία τράπεζα δεν αποδέχεται συζήτηση για “κούρεμα” οφειλής με σχέση αξίας δανείου προς αξία ακινήτου χαμηλότερη του 120%.

Ειδικά για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια του νόμου Κατσέλη, οι τράπεζες θα βοηθηθούν σημαντικά στον καθορισμό του ύψους του “κουρέματος” από το διατραπεζικό project της “αποκωδικοποίησης” των περιπτώσεων του νόμου 3869 που τρέχει ο “Τειρεσίας” και το οποίο θα τους δώσει τη δυνατότητα ανταλλαγής στοιχείων, άρα την ευχέρεια ενιαίας αντιμετώπισης μη εξυπηρετούμενων οφειλών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν ψηφιοποιηθεί 50.000 δικαστικές αποφάσεις του ν. Κατσέλη (συνολικά θα δικόγραφα που θα πρέπει να ηλεκτρονικοποιηθούν αφορούν 230.000 πελάτες των τραπεζών, τόσο ως δικαστικές αποφάσεις όσο και ως αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο 3869/2010).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024