Γιατί πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να αποτυγχάνουν

0

Τα παιδιά γαλουχούνται συνήθως με το δίπτυχο «Επιτυχία ή Τίποτα» το οποίο στην ουσία είναι μονόπτυχο στο repeat «Επιτυχία – Επιτυχία – Επιτυχία».

Η ζωή όμως δεν έχει μόνο επιτυχίες. Όπως όλα τα νομίσματα, έτσι και η επιτυχία έχει στον αντίποδα της την αποτυχία, που είναι εξίσου σημαντικό και μεγάλο κομμάτι της πραγματικότητας και συντελεί καταλυτικά στην πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου.

Δείτε όχι έναν, αλλά εννέα λόγους γιατί πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να αποτυγχάνουν:

  1. Η αποτυχία αποτελεί μάθημα καλύτερο και εποικοδομητικότερο από την επιτυχία. Μέσω της αποτυχίας τα παιδιά μαθαίνουν από τα λάθη τους και βελτιώνονται για τις επόμενες φορές.
  2. Η αποτυχία διαπλάθει τον χαρακτήρα καλλιεργώντας το θάρρος και το ψυχικό σθένος.
  3. Μέσω της αποτυχίας τα παιδιά αποκτούν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.
  4. Η αποτυχία καλλιεργεί την κριτική σκέψη των παιδιών και έτσι μαθαίνουν να διακρίνουν λάθος και σωστό.
  5. Τα παιδιά διδάσκονται την αξία της σκληρής προσπάθειας και δουλειάς και τις αρετές της επιμονής και υπομονής.
  6. Η αποτυχία διδάσκει τα παιδιά την αρετή της μετριοφροσύνης και τον ρεαλισμό ότι δεν στέφονται όλες οι προσπάθειες από θετικό αποτέλεσμα. Εξάλλου και το αρνητικό αποτέλεσμα, συνιστά αποτέλεσμα.
  7. Τα παιδιά που μαθαίνουν να αποτυγχάνουν εξελίσσονται σε αυτόνομους και αυτάρκεις ενήλικες.
  8. Μαθαίνοντας να διαχειρίζονται την αποτυχία, μαθαίνουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά μελλοντικά προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις.
  9. Η αποτυχία πιέζει τα παιδιά να βγαίνουν από το comfort zone(ζώνη άνεσης) τους και να σκέφτονται πιο δημιουργικά, καταλήγοντας συνήθως σε καλύτερες λύσεις και μερικές φορές ακόμα και σε εφευρέσεις.

Εξάλλου, όπως είχε πει και ο Samuel Beckett: «Προσπάθησες. Απέτυχες. Δεν έχει σημασία. Προσπάθησε ξανά. Απότυχε ξανά. Απότυχε καλύτερα.»

 

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση