Τι αποκαλύπτει η αγαπημένη σας εποχή για την προσωπικότητά σας

0

Πολλοί αγαπούν τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ενώ άλλοι είναι στα καλύτερά τους τις κρύες μέρες του χειμώνα. Τι είναι όμως αλήθεια αυτό που μας κάνει να προτιμούμε μιαν εποχή παραπάνω από τις υπόλοιπες;

Προτιμώντας διαφορετικές εποχές σε διαφορετικές περιόδους της ζωής μας

Αν και η έρευνα στην Ψυχολογία των εποχικών διαφορών είναι περιορισμένη, ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι εποχικές αλλαγές σε φως και θερμοκρασία έχουν αντίκτυπο στη διάθεση και τη συμπεριφορά μας ενώ μάλιστα μια μελέτη έδειξε ότι ακόμα και ο μήνας στον οποίο γεννιέται κάποιος αναλόγως εποχής έχει επίδραση στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Όσοι είναι γεννημένοι ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες για παράδειγμα, τείνουν να έχουν περισσότερο θετική διάθεση και να εκδηλώνουν ραγδαίες αλλαγές ή/και μεταπτώσεις στη συμπεριφορά τους σε σύγκριση με τους γεννημένους τους χειμερινούς μήνες.

Όσο και αν κάτι τέτοιο φαίνεται περίεργο, οι ψυχολόγοι έχουν από καιρό αποδείξει την επίδραση που μπορεί να έχει η εποχή στη διάθεση. Η πιο μικρή διάρκεια της μέρας κατά τους χειμερινούς μήνες είναι γνωστό ότι προκαλεί τη λεγόμενη «χειμερινή κατάθλιψη» γνωστή και ως «μελαγχολία των γιορτών». Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι η αρχή της άνοιξης δίνει μια θετική ώθηση θετικότητας ανάλογα με το πόσο χρόνο ξοδεύει κάποιος εκτός σπιτιού. Ακόμα, το πού μένει κάποιος παίζει καθοριστικό ρόλο στο προς ποιαν εποχή τείνει.

Did you know?

Το πόσο μπορεί να επηρεαστεί η διάθεση, η συμπεριφορά και ακόμα και η κριτική μας ικανότητα από τη θερμοκρασία έδειξε μία πρόσφατη έρευνα σύμφωνα με την οποία όσοι από τους συμμετέχοντες κρατούσαν ζεστό ρόφημα είχαν περισσότερες πιθανότητες να δουν τους γύρω τους σαν πιο προσιτούς και θερμούς συνομιλητές, ενώ αντίθετα όσοι κρατούσαν κρύο ρόφημα τους έβλεπαν ελαφρώς πιο απρόσωπα και αποστασιοποιημένα.

Ακόμα, η συμπεριφορά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό και από το φως. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τους καλοκαιρινούς μήνες που η έκθεση στον ήλιο είναι μεγαλύτερη αισθανόμαστε μεγαλύτερη αισιοδοξία και ενεργητικότητα. Μελέτες έχουν αποδείξει πως η ελλιπής έκθεση στις ακτίνες του ήλιου κατά τους χειμερινούς μήνες συντελεί τόσο στην εκδήλωση «χειμερινής κατάθλιψης» όσο και σε σωματικά προβλήματα όπως πόνους στα κόκκαλα, κεφαλαλγίες, αυξημένη κόπωση και όρεξη.

Τι δείχνει η αγαπημένη σας εποχή για την προσωπικότητά σας

Άνοιξη

Σε πολλά μέρη του κόσμου, η άνοιξη είναι όταν οι μικρές, κρύες μέρες του χειμώνα δίνουν τη θέση τους σε πιο γλυκές θερμοκρασίες και πιο πράσινα τοπία.

Εάν η άνοιξη είναι η εποχή σας, τότε μπορεί να αναζητάτε νέες εμπειρίες και η άνοιξη να αποτελεί μια ευκαιρία για ανανέωση μετά από ένα μακρύ και δύσκολο χειμώνα.

Καλοκαίρι

Στα περισσότερα μέρη του κόσμου, το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με μεγαλύτερες, φωτεινότερες και θερμότερες μέρες.

Αν αυτή είναι η αγαπημένη σας εποχή, τότε μάλλον σας αρέσει να είστε συνέχεια έξω και έχετε μια πολύ δραστήρια καθημερινότητα. Οι θερμότεροι μήνες του καλοκαιριού είναι μια ευκαιρία για ταξίδια και εξωτερικές δραστηριότητες, οπότε είστε άνθρωπος εξωστρεφής, περιπετειώδης και ενεργητικός.

Φθινόπωρο

Ενώ οι περισσότεροι έχουν συνδέσει την άνοιξη με ευκαιρία για ανανέωση, το φθινόπωρο συνιστά μια επίσης πολύ καλή περίοδο για επανεκκίνηση. Τα έντονα χρώματα και η μετάβαση από το θερμό σταδιακά στο κρύο ωθούν πολλούς ανθρώπους να κάνουν μια αντίστοιχη μετάβαση στη ζωή τους από μία φάση σε μιαν άλλη, απορρίπτοντας τα περιττά και κρατώντας μόνο τα αναγκαία για την αλλαγή.

Χειμώνας

Εάν τέλος οι κρύοι μήνες του χειμώνα είναι αυτό που περιμένετε όλο το χρόνο, μάλλον είστε περισσότερο εσωστρεφείς και ελαφρώς «σπιτόγατοι», αγαπάτε την άνεση και τη θαλπωρή που σας προσφέρει το σπίτι σας. Χουχούλιασμα με άνετα ρούχα συνοδεία ενός ζεστού ροφήματος και μιας καλής ταινίας μπορεί να συνιστά ένα ιδανικό απόγευμα για εσάς.

Όποια και να είναι η αγαπημένη σας εποχή πάντως, ένα είναι το σίγουρο: κάθε εποχή έχει την μοναδική ομορφιά της, και κάθε μετάβαση, γίνεται πάντα για να έρθει κάτι νέο, με καινούργιες ευκαιρίες και εμπειρίες ζωής!
Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση