Λαμία: Με λαμπρότητα η Εορτή των Μεγάλων Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, η σεβάσμια μνήμη των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας. Επίκεντρο του πανηγυρικού εορτασμού ο μεγαλοπρεπέστατος Ιερός Ναός του αγίου Αθανασίου της πολυπληθούς Ενορίας της Λαμίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ανήμερα της Εορτής χοροστάτησε στον όρθρο και κατόπιν προηξήρχε της Λαμπρής Αρχιερατικής […]

19 Ιανουαρίου 2019

του/της Newsroom

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, η σεβάσμια μνήμη των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου Πατριαρχών Αλεξανδρείας.

Επίκεντρο του πανηγυρικού εορτασμού ο μεγαλοπρεπέστατος Ιερός Ναός του αγίου Αθανασίου της πολυπληθούς Ενορίας της Λαμίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ανήμερα της Εορτής χοροστάτησε στον όρθρο και κατόπιν προηξήρχε της Λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνους.

Τους Ιερούς ύμνους των ακολουθιών απέδωσαν με αρτιότητα δύο Βυζαντινή χοροί, υπό την Διεύθυνση του Πρωτοωψάλτου του Ναού, Καθηγητού κ. Σεραφείμ Κυρίτση.

Στην Θεία Λειτουργία, εκτός του μεγάλου πλήθους των ευσεβών χριστιανών, το οποίο είχε κατακλύσει το Ναό, παρέστησαν και αντιπροσωπείες μαθητών και Καθηγητών, συνοδευόμενοι από τους Διευθυντές των Σχολείων της Ενορίας:, 1ο και 17ο Δημοτικά Σχολεία και 1ο και 4ο Γυμνάσια Λαμίας.

Επίσης παρέστησαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Απόστολος Καραναστάσης και κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Κυρίτσης και η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας, αρχικά συνεχάρη τους Καθηγητές που οδήγησαν τα παιδιά στην Εκκλησία και στην συνέχεια συνεχάρη τα παιδιά δια την ευλαβική στάση την οποία ετήρησαν κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας. Ακολούθως αναλύσας την αναγνωσθείσα Ευαγγελική περικοπή, ετόνισε:

«Ακούσαμε αγαπητά μου παιδιά και αγαπητοί μου αδελφοί να μας λέγει ο Κύριος στο Ευαγγέλιο ότι,  εκείνος που θα εφαρμόσει τις εντολές του και θα τις διδάξει, θα ονομασθεί Μέγας στην Εκκλησία και στην Ιστορία» επισημαίνοντας ότι και οι δύο τιμώμενοι άγιοι Αθανάσιος και Κύριλλος υπήρξαν μεγάλοι πατέρες που υπερασπίστηκαν την αλήθεια των δογμάτων για να μπορούμε εμείς σήμερα να πατάμε σε γερά θεμέλια.

Επειδή ο Ιησούς είναι το κέντρο της πίστεως μας,  παρουσιάστηκαν κατά το διάβα της Ιστορίας πολλοί αιρετικοί που τάραξαν την Εκκλησία, όπως ο Άρειος και αμφισβήτησαν την θεότητα Του. Οι δυο μεγάλοι πατέρες όμως μίλησαν καθοδηγούμενοι από το Άγιο Πνεύμα και απέδειξαν ότι ο Κύριος  ήταν τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος».

Στη συνέχεια του κηρύγματος του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον βίο του Μεγάλου Αθανασίου και στην παιδική του ηλικία, κατά την οποία γνώρισε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Επεσήμανε ότι ο άγιος δόξασε την Εκκλησία με δυο τρόπους: με την αγία του ζωή και την κήρυξη των Δογμάτων της Εκκλησίας.

«Είναι χρέος μας σήμερα ως χριστιανοί είναι να μιμηθούμε την ενάρετη ζωή του αγίου Αθανασίου και την αγωνιστικότητά του. Σήμερα ιδιαιτέρως, που κινδυνεύει η πατρίδα και η Εκκλησία να αγωνιζόμαστε με δύναμη για την πίστη και τα ιδανικά μας γιατί όταν κινδυνεύουν οι αξίες αυτές  κινδυνεύει το μέλλον μας. Εμείς οι Έλληνες πεινάσαμε στις κατοχές αλλά δεν μας έλειψε η πνευματική τροφή γι’ αυτό και αναστηθήκαμε».

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε η Φωνή του αγίου Αθανασίου να σκεπάζει όλο τον κόσμο και εμείς  ως Ιερά παρακαταθήκη να ακολουθούμε τους πατέρες μας και να τηρούμε τις εντολές της Εκκλησίας.

 «Οι ευχές και οι ευλογίες των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου να σκεπάζουν όλους εμάς, το Έθνος μας, την Εκκλησία μας και τον κόσμο ολόκληρο».

Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όσους και όσες εορτάζουν Χρόνια Πολλά και ιδιαιτέρως ευχήθηκε εις τον άγοντα τα ονομαστήρια του, συντοπίτη μας  Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αβύδου κ. Κύριλλο, Βοηθό Επίσκοπο της Α.Θ.Π. του σεπτού Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, να έχει έτη πολλά, με υγεία και δύναμη από τον Θεό δια να συνεχίσει το Θεολογικό και Αρχιερατικό του έργο.

Τέλος εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού παρετέθη εόρτιο κέρασμα στην αίθουσα του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από τον λαμπρό εορτασμό:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024