Δύο βασικά θέματα συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο της Θήβας

0

Δύο σημαντικά θέματα συζητήθηκαν στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θηβαίων, που διεξήχθη το απόγευμα, στην αίθουσα του παλαιού δημαρχείου, επί της οδού Πινδάρου.

Δεν μπορούσαν να μην συζητήσουν εκτάκτως το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών και να  δοθεί μια απόφαση για σχετικό ψήφισμα, αφού είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως το σύνολο της κοινωνίας. Έτσι με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο ανέφερε συγκεκριμένα: «Το Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζει τους φόβους και τις αγωνίες, που διακατέχουν τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, ότι με τη «Συμφωνία των Πρεσπών» εγκαταλείπεται η σταθερή πολιτική της Χώρας μας επί 150 χρόνια να μην επιτρέψει σε άλλο κράτος ή λαό να μονοπωλήσει το σύνολο της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας.
Η αλλαγή του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σε «Βόρεια Μακεδονία» πρακτικά αναιρείται από το γεγονός ότι με τη συμφωνία προβλέπεται ότι ο λαός της γειτονικής χώρας θα αποκαλείται «μακεδονικός» και όχι «βορειομακεδονικός».
Εξάλλου με τη συμφωνία η Ελλάδα αναγνωρίζει «Μακεδονική γλώσσα». Η αναγνώριση δε τέτοιας γλώσσας (χωρίς προσδιορισμό) με την κύρωση της Συμφωνίας θα αποκτήσει ισχύ και στο εσωτερικό δίκαιο της Ελλάδας.
Η κακομεταχείριση της έννοιας του έθνους, η ουσία του οποίου είναι κατά κύριο λόγο πνευματική, με την κατασκευή τεχνητώς του ουσιαστικά ανύπαρκτου «μακεδονικού» έθνους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα Μεγάλων Δυνάμεων αντί να οδηγήσει στην ευφορία των εθνών υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργήσει πολιτικό χάος και αστάθεια στην περιοχή.
Το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Χώρας να εξετάσουν με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ενότητα τα παραπάνω καθώς και όλες τις πτυχές της συμφωνίας και να κρίνουν με γνώμονα το Εθνικό συμφέρον, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος της Χώρας μας από μια ετεροβαρή και λεόντειο συμφωνία».

Δεύτερο και μείζον θέμα διαβούλευσης ήταν αυτό της μετεγκατάστασης των ΡΟΜΑ από την περιοχή Πυρί. Μάλιστα στη συζήτηση συμμετείχαν κάτοικοι από το Πυρί, με μία κυρία να δίνει στον Δήμαρχο πέτρες που πετάχτηκαν από τους ΡΟΜΑ προς τους κατοίκους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησε σε πλειοψηφία πως δεν θα δεχτούν την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται οι ΡΟΜΑ, αλλά θα επιμείνουν στην μετεγκατάστασή τους που θα λύσει το πρόβλημα των κατοίκων άπαξ. Απαντήσεις αναμένονται από τους αρμόδιους φορείς, ενώ ο δήμαρχος Θηβαίων, Σπύρος Νικολάου, ο οποίος είχε και σχετική συνάντηση σήμερα, για το εν λόγω θέμα, έκανε γνωστή τη στάση του δημοτικού συμβουλίου.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση