Μητσοτάκης: Είχα δίκιο όταν ζητούσα τις εκλογές

Τι περιμένατε; Να σας πει η Μέρκελ ότι υπήρχε συνεννόηση; η απάντηση Mητσοτάκη σε συνέντευξη στον Antenna. Παράθυρο να επιδιώξει αλλαγές στη συμφωνία των Πρεσπών συνδέοντάς τες με την ενταξιακή πορεία της ΕΕ. Τσίπρας-Καμμένος είναι σε απόλυτη συνεννόηση τονίζει. Είχα δίκιο όταν ζητούσα τις εκλογές. Τέσσερις στους επτά βουλευτές των ΑΝΕΛ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης […]

14 Ιανουαρίου 2019

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Τι περιμένατε; Να σας πει η Μέρκελ ότι υπήρχε συνεννόηση; η απάντηση Mητσοτάκη σε συνέντευξη στον Antenna. Παράθυρο να επιδιώξει αλλαγές στη συμφωνία των Πρεσπών συνδέοντάς τες με την ενταξιακή πορεία της ΕΕ. Τσίπρας-Καμμένος είναι σε απόλυτη συνεννόηση τονίζει. Είχα δίκιο όταν ζητούσα τις εκλογές.

Τέσσερις στους επτά βουλευτές των ΑΝΕΛ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης και οι δυο παραμένουν υπουργοί, δεν πιστεύω ότι είναι αληθινό το διαζύγιο, δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ στην συνέντευξή του στον Antenna. «Είναι σκηνοθετημένο διαζύγιο», τόνισε.

Όπως είπε Τσίπρας-Καμμένος είναι σε απόλυτη συνεννόηση. Υπάρχει απλά ένα κακοστημένο θέατρο για να βολευτούν και οι δυο. Ο Π. Καμμένος να μην βάλει τυπικά την υπογραφή στη Συμφωνία με τα Σκόπια. Ψήφος εμπιστοσύνης στον Τσίπρα σημαίνει ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε.

Αναφορικά με το άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά, ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι ο κος Τσίπρας είναι ταυτισμένος με το ψέμα, την εξαπάτηση και την εθνική ταπείνωση. Αυτά τα χαρακτηριστικά των συνδέουν με τον Π. Καμμένο. Υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που λένε ότι ανήκουν στο μεσαίο χώρο. Αυτές όμως οι διαφοροποιήσεις δεν υπάρχουν πια. Θέλουν μια αποτελεσματική κυβέρνηση. Δεν έχουν να προσβλέπουν τίποτα στα ανοίγματα Τσίπρα.

Αρνήθηκε ότι υπάρχει στροφή του κόμματος προς τα δεξιά. Πήραμε τέσσερις βουλευτές από Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. «Η ΝΔ είναι μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα. Κάθε φορά που είχαμε μεγάλα εκλογικά ποσοστά ήταν όταν ξεπερνούσαμε τα όρια του κόμματος και γινόμασταν παράταξη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι αν κρίνουμε από τις δηλώσεις της ετερόκλητης ομάδας βουλευτών ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να πετύχει τους 151 βουλευτές. «Δεν θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του λαού. Η πιο καθαρή λύση είναι εκλογές τώρα».

Απαντώντας στο σχόλιο ότι ζητά εκλογές από τον πρώτο μήνα αναρωτήθηκε: είχα άδικο;

Όπως είπε το αίτημα για εκλογές είχε και το νόημα ότι έπρεπε να ξεκαθαρίσει η διαφορά με την κυβέρνηση. Είχα δίκιο όταν ζητούσα τις εκλογές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει πότε θα γίνουν οι εκλογές, αν και είναι δύσκολο να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον σκόπελο των ευρωεκλογών, παρότι εκτίμησε ότι έως τις κάλπες «ο Τσίπρας θα ξεσαλώσει».

Σημείωσε ότι η περίοδος μέχρι τις εκλογές εγκυμονεί κινδύνους γιατί οι επενδυτές δεν θα έρθουν μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.

Ο επικεφαλής της ΝΔ κλήθηκε να σχολιάσει τη θέση Καμμένου ότι θα στηρίξει πρόταση μομφής της ΝΔ αν η ΝΔ ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρχει σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία».

Όπως είπε, «αν συμφωνούσαμε ότι το όνομα θα ήταν ‘Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής’ και οι σκοπιανοί θα διατηρούσαν εθνότητα και γλώσσα θα μας άρεσε; Το όνομα είναι άρρηκτα δεμένο με τα υπόλοιπα στοιχεία της συμφωνίας τα οποία στο μέγιστο βαθμό υποκρύπτουν τον αλυτρωτισμό».

Συμπλήρωσε ότι η θέση της ΝΔ δεν έχει αλλάξει και είναι αυτή που πορεύτηκε ο Κωνστ. Μητσοτάκης ο οποίος ουδέποτε αναγνώρισε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα γιατί ήξερε τους εθνικούς κινδύνους. Είναι η ίδια θέση που είχε το ΥΠΕΞ όταν εμφανίζονταν σε έγγραφο το «μακεδονικό σκέτο» έκανε διαβήματα. Είναι η ίδια θέση που είχε ο Κ. Καραμανλής και η Ντ. Μπακογιάννη».

Είναι ζήτημα εθνότητας ή ιθαγένειας; ρωτήθηκε από τον Ν. Χατζηνικολάου για να απαντήσει «είναι και τα δυο, είναι ζήτημα ταυτότητας». Επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Ζ. Ζάεφ, ο οποίος υποστηρίζει ότι «είμαστε Μακεδόνες». Τόνισε ότι θα καταψηφίσει την συμφωνία αν έρθει στην Βουλή και μετεκλογικά δεν πρόκειται να την κυρώσει.

Επανέλαβε, ωστόσο, ότι από τη στιγμή που κυρωθεί από τη Βουλή η συμφωνία και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, αυτό θα έχει τελεστεί. Δεν θα έχει μπει, όμως, στην ΕΕ. «Εγώ δεν θα πω ποτέ καλωσορίζω τον Μακεδόνα Πρωθυπουργό στη χώρα μας, η δε πορεία της χώρας προς την ΕΕ είναι μακρά και θα εξαρτηθεί αν επιδείξουν σχέσεις καλής γειτονίας έναντι της Ελλάδας».

Αν δεν περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών επαναδιαπραγματευόμαστε από το μηδέν, τόνισε.

Αναφορικά με τα όσα είπε η καγκελάριος Μέρκελ και τη διάψευσή της καγκελαρίου για τη «συναλλαγή» δήλωσε: Τι περιμένατε; Να σας πει η Μέρκελ ότι υπήρχε συνεννόηση; Υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Επιμένω στην άποψή μου.

Συμπλήρωσε δε ότι «ουδέποτε δέχτηκα πιέσεις για τις Πρέσπες. Εξήγησα τις θέσεις μας και ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων διαφωνούν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024