Λιβαδειά: Δεσμεύτηκαν να ενώσουν δυνάμεις για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων

Πληθαίνουν οι φωνές αναγνώρισης της τεράστιας Οφειλής της Γερμανίας στην Ελλάδα και τα θύματα της ισοπεδωμένης γης που άφησαν στο πέρασμά τους. Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά τη σφαγή του Διστόμου και το θάνατο 330.000 στο σύνολο άμαχων συμπατριωτών μας, σε όλη τη χώρα, ο δρόμος της δικαίωσης εξακολουθεί να φαντάζει μακρύς. Παρά τις απανωτές συγνώμες […]

15 Φεβρουαρίου 2019

του/της Newsroom

Πληθαίνουν οι φωνές αναγνώρισης της τεράστιας Οφειλής της Γερμανίας στην Ελλάδα και τα θύματα της ισοπεδωμένης γης που άφησαν στο πέρασμά τους. Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά τη σφαγή του Διστόμου και το θάνατο 330.000 στο σύνολο άμαχων συμπατριωτών μας, σε όλη τη χώρα, ο δρόμος της δικαίωσης εξακολουθεί να φαντάζει μακρύς. Παρά τις απανωτές συγνώμες και δημόσιες παραδοχές της ναζιστικής μανίας, η ουσία είναι ότι ακόμα και για την αμετάκλητη δικαίωση των θυμάτων του Διστόμου από τον Άρειο Πάγο, δεν υπάρχει βούληση εκτέλεσής της.

Τον απολογισμό των όσων έγιναν την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και όσων δεν αναλήφθηκαν ως πρωτοβουλία αποζημίωσης ή διεκδίκησης αυτής…. επιχειρήθηκε να αποτιμηθεί από μια ομάδα κορυφαίων Γερμανών Ιστορικών, τον Karl Heinz Roth που οι Έλληνες φίλοι του τον αποκαλούν Χριστόφορο και τον Hartmut Rubner.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει και συμπυκνώσει στο βιβλίο τους, το οποίο μεταφράστηκε στα Ελληνικά και παρουσιάστηκε στην πόλη της Λιβαδειάς, είναι άκρως σοκαριστικά και δηλωτικά της ισοπεδωτικής καταστροφής που επέφεραν κατά τα κατοχικά χρόνια οι Γερμανοί κατακτητές.

Το ζήτημα βεβαίως των οφειλών δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι ιστορικό, νομικό, πολιτικό και πρωτίστως ηθικό. Όπως παραδέχτηκαν άπαντες στη χθεσινή συζήτηση παρουσία του Γερμανού φιλέλληνα Χριστόφορου, “τα αδικήματα της ναζιστικής θηριωδίας δεν πρέπει να παραγραφούν”.

“Θα πρέπει να δούμε το δάσος και να μη χαθούμε στο δέντρο”, συνέστησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βοιωτία Νίκος Θηβαίος, αποκαλύπτοντας ότι το πόρισμά της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τις Επανορθώσεις θα εκδοθεί στις αρχές Μαρτίου και το επόμενο βήμα θα είναι η διεκδίκηση τους.

Θα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις με τους υπόλοιπους λαούς που διεκδικούν οφειλές, όπως η Πολωνία, συνέστησε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Πιερίας, αναγνωρίζοντας ότι το εμβληματικό αυτό βιβλίο, θα αποτελέσει ένα ακόμα βέλος στη φαρέτρα των επιχειρημάτων της Επιτροπής Διεκδικήσεων.

Όπως αναφέρθηκε από τα περίπου 6,9 εκατ. κατοίκους της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, 140.000 πέθαναν εξαιτίας του υποσιτισμού, 91.000 έπεσαν θύματα σφαγών, ενώ, πάνω από 600.000 έμειναν άστεγοι. Οι ανθρώπινες απώλειες αφορούν επίσης, σε έγκλειστους φυλακισμένους, εργάτες καταναγκαστικών και θύματα αέρος πολέμου. Ενώ, το ένα τρίτο του πληθυσμού ήταν υποσιτισμένο και με χρόνιες παθήσεις (φυματίωση, εξανθηματικό τύφο, μαλάρια και βαριές δερματικές παθήσεις).

Η “καμμένη γη” που συνοψίζει την οικονομική αθλιότητα στην οποία βύθισαν τη χώρα, αφορά σε αθρόα μεταφορά μεταλλευμάτων στο Ράιχ μέχρι το 1944, για τη γερμανική βιομηχανία όπλων Α) 126.800 τόνους χρωμίου, Β)  91.000 τόνους βωξίτη, 91.000 τονους νκελίου, Γ) 44.000 τόνους θειοπυρίτη και Δ) 71.000 τόνους συμπυκνώματος μολυβδαινίου.

Αναφορικά με το ύψος των οφειλών που ο Ιστορικός Roth προσδιόρισε στο τριπλάσιο του Ακκαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Γερμανίας, η πλειοψηφία διευκρίνησε ότι είναι δευτερεύων ζήτημα ο προσδιορισμός του. Θα πρέπει να επιτευχθεί ένας ανοικτός διάλογος μεταξύ των μερών. Ακόμα και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στη χώρα μας, είπε πως αναλαμβάνει την απόλυτη ευθύνη για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών (Ναζί) και ότι «Ειναι υπόθεση καρδιάς να στηρίξουμε την Ελλάδα», χωρίς ωστόσο να αναλάβει καμία δέσμευση για συγκεκριμένο ύψος ή χρόνο απόδωσης των αποζημιώσεων.

Στην εκδήλωση, στο Διοικητήριο της ΠΕ Βοιωτίας μίλησαν ο Karl Heinz Roth, Συγγραφέας, ιστορικός Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας του 20ου αιώνα, η Χριστίνα Σταμούλη Δικηγόρος, Διαχειρίστρια του Αρχείου Ιωάννη Ε. Σταμούλη και ο Ιωάννης Σταθάς, Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης που τελούσε υπο την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Δήμου Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας και του Αρχείου Ιωάννη Ε. Σταμούλη, την στήριξη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας πρός την Ελλάδα, συντόνισε ο Ηλίας Τσολακίδης, μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας “Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024