Από τη Χάλκη ο Τσίπρας έστειλε μήνυμα επαναλειτουργίας της Σχολής

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, και αφού ξεναγήθηκε, είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο. Ο κ.Τσίπρας εξέφρασε αρχικά τη χαρά και τη συγκίνηση του που βρέθηκε στο ιστορικό νησί της Χάλκης, ανέφερε ότι είναι μία Σχολή, στην οποία φοίτησαν σπουδαίοι λόγιοι άνθρωποι, ορθόδοξοι θεολόγοι, ιερείς με σπουδαίες γνώσεις και πολύ […]

6 Φεβρουαρίου 2019

του/της Newsroom

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, και αφού ξεναγήθηκε, είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

Ο κ.Τσίπρας εξέφρασε αρχικά τη χαρά και τη συγκίνηση του που βρέθηκε στο ιστορικό νησί της Χάλκης, ανέφερε ότι είναι μία Σχολή, στην οποία φοίτησαν σπουδαίοι λόγιοι άνθρωποι, ορθόδοξοι θεολόγοι, ιερείς με σπουδαίες γνώσεις και πολύ σημαντική προσφορά, αλλά και μεγάλες προσωπικότητες, που αργότερα έγιναν σπουδαίοι ιεράρχες, αρκετοί εξ αυτών διετέλεσαν και στον πατριαρχικό θρόνο, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Αναφορικά δε, με το χθεσινό επικοινωνιακό μπρα ντε φερ Ερντογάν-Τσίπρα, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ζητήματα διαφωνίας ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις και τις δύο χώρες, που όμως «μόνο μέσα από τον διάλογο και την καλή πρόθεση μπορούμε να τα επιλύσουμε».

«Το μήνυμα που θέλουμε να αναδείξουμε σήμερα εδώ, από τον ιστορικό αυτό τόπο, είναι ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης δεν θα αποτελέσει αντικείμενο ή μήνυμα διχόνοιας ή διενέξεων, διαφοροποιήσεων ή διχασμών. Αλλά θα αποτελέσει ένα μήνυμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Θέλω να παραδεχτώ ότι η τουρκική κυβέρνηση έκανε βήματα τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα στο ζήτημα της περιουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ένα μεγάλο κομμάτι της οποίας επεστράφη και θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε εκείνη τη μέρα που αυτά τα βήματα θα γίνουν ακόμα σημαντικότερα» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως θέλει να πιστεύει ότι «είμαστε κοντά σε εκείνη τη μέρα, που σε αυτές τις αίθουσες που με ξεναγήσατε θα υπάρξουν και πάλι χαρούμενα γέλια φοιτητών και μαθητών, που θα διδάσκονται από άξιους ανθρώπους για να γίνουν άξιοι κήρυκες της θεολογίας αλλά και της φιλίας και της αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας».

Το απογευματινό πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη

Στις18:30 ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

ANDREA BONETTI
ANDREA BONETTI

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024