Σκληρό παζάρι πριν τον μπακλαβά… “πάγωσε” τα χαμόγελα Ερντογάν-Τσίπρα

Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν, για ακόμη μία φορά, ότι… διαφωνούν. Ο Σουλτάνος άνοιξε διάπλατα το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ζητώντας από την Ελλάδα «να μην περιθάλπει φυγάδες», προβαίνοντας σε μια απίστευτη δήλωση για «ανταλλαγή»: Την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη με την ταυτόχρονη παράδοση στην Τουρκία των Μουφτειών της δυτικής […]

6 Φεβρουαρίου 2019

του/της Newsroom

Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν, για ακόμη μία φορά, ότι… διαφωνούν. Ο Σουλτάνος άνοιξε διάπλατα το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, ζητώντας από την Ελλάδα «να μην περιθάλπει φυγάδες», προβαίνοντας σε μια απίστευτη δήλωση για «ανταλλαγή»: Την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη με την ταυτόχρονη παράδοση στην Τουρκία των Μουφτειών της δυτικής Θράκης.
Στην «παγωμένη» συνάντηση των δύο ανδρών, περίσσεψε η αμηχανία και τα στημένα χαμόγελα με τον Τούρκο πρόεδρο να εμφανίζεται απρόθυμος να ξεχάσει την ιστορία των 8 Τούρκων αξιωματικών που βρήκαν άσυλο στην Ελλάδα, όπως φάνηκε άλλωστε και από την επικήρυξη των 8, λίγες ώρες πριν φθάσει ο κ. Τσιπρας στην Άγκυρα. Το μήνυμα είχε σταλεί πριν καν πατήσει το πόδι του στην Τουρκία ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Ερντογάν συνέχισε να απαιτεί την έκδοση τους, αν και γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο υπερβαίνει τις δυνάμεις του Αλέξη Τσίπρα. Οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα» μπορεί να ακούγονται θετικά στην Άγκυρα, αλλά το πρόβλημα παραμένει και ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε την Αθήνα, για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον με ανάλογες περιπτώσεις.
«Δεν θα πρέπει οι φυγάδες να βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα», είπε, και πρόσθεσε ότι περιμένει από την Ελλάδα να σεβαστεί την μνήμη αυτών που έχασαν την ζωή τους στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Προφανώς και στα δικά του αυτιά, τα όσα είπε ο κ. Τσιπρας στην συνέχεια για την διάκριση των εξουσιών ακούστηκαν σαν παραδοξολογίες.
Αν κάτι αποκόμισε ο Αλέξης Τσίπρας από την συνάντησή του με τον Ταγιπ Ερντογάν είναι η αίσθηση ότι το κανάλι επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα παραμένει ζωντανό. Δεν είναι θεαματικό, αλλά δεν είναι και αμελητέο.

Κατά τα λοιπά ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρεξέκλινε ούτε στιγμή από την πάγια πολιτική των τουρκικών κυβερνήσεων από την μεταπολίτευση και μετά. Κάθε πιθανή αποδοχή ελληνικού αιτήματος, ακόμα και του πιο προφανούς, όπως η επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης θα συνοδεύεται από ελληνικές υποχωρήσεις σε σχέση με την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. «Θέλετε την Σχολή, δώστε μας τους μουφτήδες», ήταν το μήνυμα του Ταγιπ Ερντογάν.

Κατά τα λοιπά, όπως συνέβη και στο παρελθόν με ανάλογες επισκέψεις Ελλήνων πρωθυπουργών στην γειτονική χώρα, περίσσεψαν οι δηλώσεις για την ανάγκη διεύρυνσης του διαλόγου, ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες, εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και ενίσχυσης των δεσμών ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο αν οι διακηρύξεις αυτές θα έχουν αντίκρυσμα στο ελληνικό FIR, όπου καθημερινά ελληνικά και τουρκικά μαχητικά διεξάγουν σκληρές στρατιωτικές ασκήσεις που μοιάζουν περισσότερο με πολεμικές επιχειρήσεις.

Οι σημερινοί συμβολισμοί της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Χάλκη και στον Οικουμενικό Πατριάρχη καθώς και η ξενάγηση μετά στην Αγιά Σοφιά, θα του επιτρέψουν να περάσει το μήνυμα ότι «έξω πάει καλά», ενώ θα δώσουν την ευκαιρία στον Ταγιπ Ερντογάν να απαντήσει στις επικρίσεις των Ευρωπαίων, ότι δεν σέβεται στις θρησκευτικές ελευθερίες. Στο ανατολίτικο παζάρι στο οποίο ειδικεύονται οι γείτονες, τίποτα δεν είναι δωρεάν. Ένα δίνεις, ένα παίρνεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024