9 πράγματα που δεν κάνουν ποτέ οι ολοκληρωμένοι άνθρωποι

Μερικές φορές, είναι σα να ξοδεύουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μας κυνηγώντας πράγματα τα οποία θεωρούμε αρχικά ότι θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα, για να διαπιστώσουμε τελικά μετέπειτα ότι σπαταλήσαμε άδικα χρόνο και φαιά ουσία σε ασήμαντα πράγματα που επί της ουσίας δεν μας προσέθεσαν τίποτα. Φόβος, λύπη, τελειομανία, όλα αυτά είναι αποχρώσεις […]

8 Φεβρουαρίου 2019

του/της Newsroom

Μερικές φορές, είναι σα να ξοδεύουμε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μας κυνηγώντας πράγματα τα οποία θεωρούμε αρχικά ότι θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα, για να διαπιστώσουμε τελικά μετέπειτα ότι σπαταλήσαμε άδικα χρόνο και φαιά ουσία σε ασήμαντα πράγματα που επί της ουσίας δεν μας προσέθεσαν τίποτα.

Φόβος, λύπη, τελειομανία, όλα αυτά είναι αποχρώσεις του ίδιου πράγματος. Είναι ό, τι συμβαίνει όταν ζούμε πιστεύοντας ότι δεν έχουμε αρκετά, ότι δεν είμαστε αρκετοί.

Αλλά ένα πραγματικά ολοκληρωμένο άτομο λειτουργεί σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο. Τέτοιες προσωπικότητες δεν έχουν κανένα μυαλό για αυτές τις σκοτεινές δυνάμεις που κρατούν πίσω τόσο πολλούς από εμάς . Έχουν ένα καθαρό μυαλό, μια ανοιχτή καρδιά αλλά και ένα κοφτερό μάτι που τους κρατά επικεντρωμένους στα πραγματικά ουσιώδη και έτσι ο χρόνος τους είναι απαλλαγμένος από οτιδήποτε θα μπορούσε δυνητικά να αποκόψει πολύτιμες στιγμές από αυτά.

Βέβαια, είναι αυτονόητο ότι ένας τέτοιος άνθρωπος βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με έναν πραγματικό άνθρωπο. Είναι κάτι, ή κάποιος που όλοι φιλοδοξούν να του μοιάσουν και θυμίζει κάτι από θρύλο. Όλοι μας έχουμε πράγματα που πρέπει να δουλέψουμε αλλά, καλλιεργώντας την ευγνωμοσύνη και ακολουθώντας ο καθένας μας την προσωπική του “μούσα”, δηλαδή ό,τι τον εμπνέει και τον κάνει να ονειρεύεται και να εξελίσσεται, μπορούμε να φτάσουμε σε ένα πλαίσιο ολοκλήρωσης και να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε αυτές τις ιδιότητες και στη δική μας ζωή.

Είναι ένα υψηλό επίτευγμα που θέτει πολύ ψηλά τον προσωπικό πήχη του καθενός μας, αλλά αξίζει να το να το κυνηγήσουμε όσο λίγα πράγματα στη ζωή, γιατί δίπλα στην ολοκλήρωση βρίσκεται όχι μόνο η ευτυχία αλλά και η ψυχική ηρεμία και ευημερία.

Με τι μοιάζει λοιπόν αυτό το “μυθικό” ολοκληρωμένο άτομο; Είναι ίσως πιο εύκολο να το προσδιορίσουμε με βάση τι δεν κάνει μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα παρά με το τι κάνει.

Ας δούμε λοιπόν εννέα πράγματα, με τα οποία οι ολοκληρωμένοι άνθρωποι δεν ασχολούνται ποτέ.

1. Η λατρεία του να είσαι πολυάσχολος (The love of busyness)

Για να γίνουμε ολοκληρωμένοι πρέπει πρώτα να καταλάβουμε πώς να βρίσκουμε νόημα σε ό,τι κάνουμε. Και αυτό απαιτεί τελικά να συνειδητοποιήσουμε ποια είναι η λατρεία του να είναι κανείς πολυάσχολος. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη χημική διεργασία που τελείται στον εγκέφαλο, στέλνοντας ψευδή θετικά σήματα και διατηρώντας τον εγκέφαλο σε μια αέναη κινητικότητα με στόχο να μας “παραπλανήσει” όταν απασχολούμαστε με κάτι που στην ουσία δεν θα έπρεπε καν να ασχοληθούμε. Κοινώς, ο εγκέφαλος βρίσκει τρόπους να δίνει νόημα στα ευτελή, φτιάχνοντάς τα σαν ουσιώδη, για να πείσουμε τον εαυτό μας ότι ναι, αυτό που κάνουμε έχει κάποιο νόημα, ακόμα και όταν δεν έχει κανένα απολύτως.

Οι ολοκληρωμένοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το να είναι κανείς πολυάσχολος δεν συνεπάγεται ότι αυτά που κάνει έχουν κάποιο νόημα ή αξία. Για αυτό, επιδιώκουν να εκπληρώσουν τον εκάστοτε σκοπό τους και να καλλιεργήσουν ουσιαστικές αλληλεπιδράσεις, εν αντιθέσει με το να κάνουν πράγματα απλώς και μόνο για να λένε στους εαυτούς τους ότι κάνουν κάτι, όταν απογοητεύονται επειδή δεν κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους.

2. Ακολουθώντας τον ορισμό της επιτυχίας του άλλου

Οι ολοκληρωμένοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η ολοκλήρωση και το νόημα εντοπίζονται γνωρίζοντας τον εαυτό μας και όχι ακολουθώντας το τι μπορεί η εκάστοτε κοινωνία να ορίζει ως επιτυχία.

Αντιθέτως κατανοούν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο πράττουν και πορεύονται με γνώμονα την κοινωνική πίεση και για αυτό τον λόγο αρνούνται πεισματικά να γίνουν ένα με τη μάζα, επιλέγοντας αντιθέτως να χαράξουν το δικό τους μονοπάτι βασιζόμενοι σε μια ουσιαστική γνώση των παθών, επιθυμιών και ονείρων τους.

3. Μετανιώνοντας για το χθες

Εξ ορισμού, η προσωπική ολοκλήρωση συνεπάγεται ότι δεν υπάρχει καμία τύψη ή αίσθημα ενοχής για ό,τι βρίσκεται στο παρελθόν. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως όποιος είναι ολοκληρωμένος σαν προσωπικότητα είναι τρισευτυχισμένος με όλες τις αποφάσεις που έχει λάβει στο παρελθόν ή πως θεωρεί ότι έχει λάβει μόνο σωστές αποφάσεις. Απλώς έχει εξοικειωθεί και αποδεχθεί πως όσα βρίσκονται στο παρελθόν μένουν στο παρελθόν και ότι το μόνο που επιδέχεται αλλαγής και ίσως βελτίωσης είναι το παρόν.

Οι πράξεις του σήμερα μπορούν να σας επιτρέψουν να δημιουργήσετε τη δική σας ολοκλήρωση και να πάψετε να μετανιώνετε για το παρελθόν ακόμα και αν δεν είστε απολύτως ικανοποιημένοι με αυτό.

4. Μικροί περισπασμοί που σας αποσπούν από τα πραγματικά ουσιώδη

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι περισπασμοί αφθονούν. Τα smartphones και οι συσκευές όλων των ειδών μας επιτρέπουν να έχουμε άμεση και συνεχή πρόσβαση σε σωρεία περισπασμών: κοινωνικά μέσα, παιχνίδια, ατελείωτες ιστοσελίδες με ειδήσεις μέχρι κουτσομπολιά και οποιοδήποτε άλλο “δηλητήριο” προτιμάτε.

Το πιο εντυπωσιακό δε, δεν είναι τα αναρίθμητα ερεθίσματα που δεχόμαστε και μας αποσπούν,αλλά το ότι είναι απίστευτα εύκολο να εκλογικεύουμε αυτούς τους ευτελείς περισπασμούς κάθε μέρα, πείθοντας τους εαυτούς μας είτε ότι δεν καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του χρόνου μας είτε ότι είναι κατά κάποιο τρόπο παραγωγικοί (όπως λόγου χάρη “με βοηθούν να διαχειριστώ το στρες”).

Αλλά η ουσία είναι ότι όλοι αυτοί οι μικροί περισπασμοί προστίθενται με την πάροδο του χρόνου και μας κλέβουν ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε: το χρόνο.

Όταν πλησιάζουμε προς τη δύση του βίου μας, το άτομο που είμαστε θα συναντηθεί με το άτομο που θα μπορούσαμε να είμαστε. Θέλετε να φύγετε από αυτή τη ζωή γνωρίζοντας ότι σπαταλήσατε εκατοντάδες ώρες για να δείτε τις κοινωνικές αναρτήσεις ή να κάνετε κλικ σε άσκοπα παιχνίδια; Το ολοκληρωμένο άτομο ξέρει τι διακυβεύεται και δεν χάνει το χρόνο του με τέτοιους περισπασμούς.

5. Ανησυχώντας για τη γνώμη των άλλων

Η ίδια η προσπάθεια της αυτο-ολοκλήρωσης προϋποθέτει μια πλήρη αποστασιοποίηση από τις σκέψεις και απόψεις των άλλων. Χωρίς αυτό το πρώτο βήμα, κανένα άλλο βήμα προς την αυτο- ολοκλήρωση δεν είναι δυνατό.

Αλλά οι ολοκληρωμένοι άνθρωποι ξέρουν και κάτι άλλο: ότι κάνουμε τα πράγματα πριν και πάνω από όλα για τον εαυτό μας και έτσι δεν ασχολούνται συνήθως με ό,τι μπορεί να κάνουν οι άλλοι, ειδικά όσοι βρίσκονται εκτός του στενού κύκλου οικειότητας (φίλοι, οικογένεια).

Ανησυχούμε τόσο πολύ για το τι μπορεί να σκέφτονται οι άλλοι που δεν συνειδητοποιούμε ότι οι περισσότεροι σκέφτονται το ίδιο πράγμα με εμάς, χωρίς να ενοχλούνται με το τι κάνουν οι άλλοι.

Το να ανησυχείς για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα είναι μια άσκοπη άσκηση και ολοκληρωμένο άτομο το έχει συνειδητοποιήσει και βγάλει από τη ζωή του εδώ και πολύ καιρό.

6. Ανησυχώντας για τα τρέχοντα γεγονότα

Οι ολοκληρωμένοι άνθρωποι καταλαβαίνουν πόσο ιδιαίτερα ξεχωριστή και ανεπανάληπτη είναι κάθε μέρα της ζωής και έτσι, ενώ είναι απολύτως ενήμεροι για το τι συμβαίνει στη δική τους ζωή αλλά και στον κόσμο γενικότερα, δεν επιτρέπουν στη ροή της καθημερινότητας να τους ρίξει ψυχολογικά.

Η ανησυχία σαν συναίσθημα μόνο παραγωγική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, και οι ολοκληρωμένοι άνθρωποι δεν πέφτουν ποτέ στην παγίδα του να νομίσουν ότι ο κόσμος γκρεμίζεται γύρω τους. Ξέρουν ότι η ζωή μερικές φορές είναι μελαγχολική ή ωμά ρεαλιστική, αλλά αυτό σπάνια τους καταρρακώνει αφού καταφέρνουν να διατηρούν μια θετική ενατένιση, γνωρίζοντας πως ό,τι και αν συμβαίνει τόσο γύρω όσο και στην ίδια τη ζωή τους, έχουν πάντοτε πολλά πράγματα για τα οποία νιώθουν ευγνώμονες.

7. Δράμα, δράμα, δράμα

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγαπούν να χάνουν το χρόνο τους σε άχρηστο δράμα. Το ολοκληρωμένο άτομο το γνωρίζει αυτό, το αποδέχεται και συνεχίζει να κινείται. Είναι κάτι που δεν το αγγίζει γιατί πολύ απλά δεν το χρειάζεται. Κάποιος που είναι ολοκληρωμένος δεν ψάχνει κάτι έξω από τον ίδιο για να νιώσει πλήρης και βλέπει κατευθείαν τις μικρές αυτές μάστιγες του μέσου ανθρώπου.

8. Η μανία του να είναι κανείς τέλειος

Κάτι που μαστίζει όχι μόνο τη γενιά αλλά και γενικότερα την εποχή μας, είναι το αέναο κυνήγι της τελειότητας, όχι μόνο σε όσα κάνουμε ή θα θέλαμε να κάνουμε αλλά και σε όσα είμαστε ή θα θέλαμε να είμαστε. Έτσι, καταλήγουμε να νιώθουμε εξουθενωμένοι, πιστεύοντας ότι τίποτε από όσα έχουμε ή είμαστε δεν είναι αρκετό.

Το ολοκληρωμένο άτομο αντιθέτως, έχει κατακτήσει την αρετή της ευγνωμοσύνης και αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την τελειομανία.

Συχνά, ο τέλειος χρόνος δεν έρχεται ποτέ, οι τέλειες συνθήκες δεν συμπίπτουν και η τέλεια ευκαιρία δεν παρουσιάζεται ποτέ. Η τελειότητα είναι απλά ένας μανδύας που χρησιμοποιούμε για αποτρέψουμε τους εαυτούς μας από το να ενεργήσουν όταν πιστεύουμε ότι δεν είμαστε αρκετοί.

Οι ολοκληρωμένοι άνθρωποι το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό και δεν αφήνουν την τελειότητα να τους κρατήσει πίσω.

9. Η παγίδα του μίσους

Όσοι είναι ανασφαλείς συχνά όταν αντιμετωπίζουν κάτι που τους προκαλεί φόβο, χρησιμοποιούν το μίσος ως αντίδραση στο φοβικό ερέθισμα. Αλλά όταν κάποιος αισθάνεται πραγματικά ολοκληρωμένος δεν νιώθει να απειλείται από τον έξω κόσμο επειδή η ευτυχία του προέρχεται από τον ίδιο.

Οι ολοκληρωμένοι άνθρωποι γνωρίζουν πόσο τυχεροί είναι με τη ζωή που κάνουν, με τα θετικά και τα αρνητικά της στοιχεία, και ως εκ τούτου αισθάνονται συμπόνια για όσους δεν είναι ή θεωρούν πως δεν είναι τόσο “τυχεροί” με τη ζωή τους. Για αυτό το λόγο, σπάνια κάποιος που έχει φτάσει την αυτό- ολοκλήρωση θα μισήσει ή θα νιώσει απειλή από κάποιον άλλο.

Το να φτάσει κανείς την αυτο – ολοκλήρωση δεν είναι κάτι εύκολο ούτε κάτι που συντελείται εν μία νυκτί. Είναι όμως ένας προορισμός που αξίζει όλο το πολύπαθο ταξίδι, αφού στο τέρμα του, συναντούμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Τολμήστε το λοιπόν. Αφήστε πίσω ό,τι σας κρατά δέσμιους και σας στερεί δυνατοτήτων και ανελιχθείτε. Δεν υπάρχουν ιδανικές στιγμές. Η στιγμή είναι τώρα.

Διότι όπως είπε και ο Randy Komisar Το μεγαλύτερο ρίσκο από όλα είναι το ρίσκο του να ξοδέψεις τη ζωή σου μην κάνοντας όσα θες θεωρώντας ότι θα καταφέρεις να εξαγοράσεις αργότερα την ελευθερία του να τα κάνεις”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

27 Μαρτίου 2024