Ερωτικές Επιστολές Μεγάλων Ανδρών μέρος 1ο

0

Η εβδομάδα που ξεκινά εντός ολίγου αναμένεται να είναι άκρως ερωτική, με τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου να είναι προ των πυλών.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα λοιπόν, αυτή τη βδομάδα θα σας παρουσιάζουμε κάθε μέρα μια ερωτική επιστολή, όχι δική μας, μα κάποιου εκ των πολλών μεγάλων ανδρών που μέτρησε η Ιστορία.

Αυτό από μόνο του συνιστά τις εν λόγω επιστολές ανεκτίμητες, δεδομένου πως το να καθίσει κάποιος να καταγράψει τις πιο μύχιες σκέψεις του για κάποιον άλλο, είναι από μόνο του εξαιρετικά δύσκολο. Η ιδέα και μόνο του να πέσει μια τέτοια επιστολή σε λάθος χέρια ήταν εύλογα αιτία πανικού. Για αυτό τον λόγο κυρίως, οι περισσότεροι αναφέρονται στους παραλήπτες των επιστολών με ψευδώνυμα ή χαϊδευτικά.

Επιστολή πρώτη
Από: Μπετόβεν      Προς: Αθάνατη Αγαπημένη

Τρεις ήταν οι επιστολές που γράφτηκαν προς την Αθάνατη Αγαπημένη από τον Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, μεταξύ 7 και 9 Ιουλίου του 1812. Βρέθηκαν μετά τον θάνατό του σ’ ένα μυστικό συρτάρι μαζί με την αποκαλούμενη «Διαθήκη του Χάιλιγκενσταντ» (πρόκειται για μία εξομολογητική επιστολή προς τα δύο αδέρφια του). Κανείς δε γνωρίζει την ταυτότητα της γυναίκας που ο μεγάλος συνθέτης αποκαλούσε Αθάνατη Αγαπημένη. Πολλοί λένε ότι ήταν η Μουσική. Οι επιστολές πάντως, δεν εστάλησαν ποτέ. Ωδή σε έναν ανεκπλήρωτο έρωτα λοιπόν; Μπορούμε μόνο να υποθέτουμε. Όπου και να απευθυνόταν η εν λόγω επιστολή πάντως, εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα ωραιότερα ερωτικά κείμενα που γράφτηκαν ποτέ.

«Καλημέρα 7 Ιουλίου,

Αν και ακόμα στο κρεβάτι, οι σκέψεις μου γέρνουν προς εσένα, Αθάνατη Αγαπημένη μου, εδώ και εκεί γεμάτες χαρά, και μετά πάλι, με θλίψη, περιμένοντας τη Μοίρα, εάν τελικώς θα μας ακούσει.

Μπορώ να ζήσω μοναχά, είτε πλήρως μαζί σου, είτε καθόλου ολότελα. Ναι, επέλεξα να περιπλανηθώ για τόσο διάστημα τόσο μακριά, μέχρι να μπορέσω να πετάξω στην αγκαλιά σου και να πω στον εαυτό μου ότι ναι είμαι σπίτι σαν βρεθώ μαζί σου, μέχρι να μπορέσω να στείλω την ψυχή μου στεφανωμένη με τη δική σου στο βασίλειο των πνευμάτων – ναι, το μετανιώνω, έτσι πρέπει να είναι. Μα θα το ξεπεράσεις όλο αυτό μόλις μάθεις την πίστη μου σε εσένα- ποτέ κάποια άλλη δεν θα μπορέσει να κατακτήσει την καρδιά μου, ποτέ- ποτέ! Ω Θεέ, γιατί πρέπει κάποιος να απομακρύνεται από ό,τι κάποιος αγαπά τόσο πολύ, και εντούτοις η ζωή μου εδώ στο V. είναι μία τόσο μίζερη ζωή. Η αγάπη σου με έκανε τον πιο ευτυχή και πιο δυστυχή άνθρωπο ταυτόχρονα. Στην ηλικία μου θα έπρεπε να χρειάζομαι μια κάποια ηρεμία και σταθερότητα ζωής – μπορεί κάτι τέτοιο να υπάρξει στις συνθήκες τις δικές μας; Άγγελε, άκουσα μόλις ότι το ταχυδρομείο φεύγει κάθε μέρα – και πρέπει ως εκ τούτου να κλείσω, ούτως ώστε να λάβεις το γράμμα αμέσως. Να είσαι ήρεμη – να με αγαπάς – σήμερα – χθες.

Τι λαχτάρα στα δάκρυα για εσένα – Εσένα- Ζωή μου – Όλα μου- Εις το επανειδείν. Ω, συνέχισε να με αγαπάς – ποτέ μην αμφισβητήσεις την πιο πιστή καρδιά

Του αγαπημένου σου.

Λ.

Για πάντα δικός σου

Για πάντα δική μου

Για πάντα Εμείς.»

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση