Τέλη Ύδρευσης: “Ο Δ.Ορχομενού επιβραβεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές”

Με μία πύρινη ανακοίνωση, μέσω διαδικτύου, “απάντησε” ο Δημοτικός Σύμβουλος Ορχομενού Γιάννης Τσιάμης, στις επίσης έγγραφες αιτιάσεις του Δημάρχου Λουκά Υπερήφανου, για την αύξηση των Τελών Ύδρευσης το τρέχον έτος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ.Τσιάμης στην ανακοίνωσή του “επειδή από το ευλαβικό ψέμα προτιμώ την ανίερη αλήθεια, θα πρέπει να πούμε τα πράγματα με το […]

11 Φεβρουαρίου 2019

του/της Newsroom

Με μία πύρινη ανακοίνωση, μέσω διαδικτύου, “απάντησε” ο Δημοτικός Σύμβουλος Ορχομενού Γιάννης Τσιάμης, στις επίσης έγγραφες αιτιάσεις του Δημάρχου Λουκά Υπερήφανου, για την αύξηση των Τελών Ύδρευσης το τρέχον έτος.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ.Τσιάμης στην ανακοίνωσή του “επειδή από το ευλαβικό ψέμα προτιμώ την ανίερη αλήθεια, θα πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, και να θέσουμε ερωτήματα στα οποία η δημοτική αρχή έχει την υποχρέωση να απαντήσει. Όχι όμως αόριστα με στατιστικές και μεσοσταθμικά όρια αλλά με στοιχεία και ως οφείλει να ενημερώσει τους δημότες που της εμπιστεύθηκαν τη διαχείριση του Δήμου Ορχομενού πέντε (5) ολόκληρα χρόνια από το Σεπτέμβριο του 2014 έως το τέλος του 2019.

Με βάση τη γραπτή εισήγηση της υπηρεσίας εσόδων του Δήμου, από το σύνολο των βεβαιωθέντων λογαριασμών ύδρευσης πληρώνουν μόνο το 52,31% των δημοτών.
Κάθε χρόνο η υπηρεσία εσόδων του Δήμου (υπάρχει σε όλα τα πρακτικά) δηλώνει ότι συντάσσει το προϋπολογισμό με βάση εκείνους τους δημότες που πληρώνουν δηλαδή με το 50% αυτών!”

Σύμφωνα λοιπόν με την τεκμηριωμένη “απάντηση” του Δημοτικού Συμβούλου Ορχομενού:
” Το συνολικό ετήσιο κόστος της υπηρεσίας ύδρευσης του Δήμου Ορχομενού είναι 564.000€

Το συνολικό ετήσιο ποσό λογαριασμών νερού που βεβαιώθηκαν το 2018 στους δημότες ανέρχεται στις 476.300€ (Ακραιφνία 117.890€ & Ορχομενός 358.410€)

Το συνολικό ετήσιο ποσό είσπραξης με βάση το 52,31% που πληρώνουν είναι 249.152€. Με τη διαφορά να καλύπτεται εν μέρει με εισπράξεις οφελών από παλαιότερα έτη.

Επομένως για να μπορέσει ο Δήμος να ισοσκελίσει την υπηρεσία ύδρευσης (έσοδα – έξοδα) και να εξοικονομήσει για το 2019 ποσό της τάξεως του 564.000€ που είναι τα έξοδα, με βάση πάντα ότι πληρώνει το 52% των δημοτών, αύξησε τα ποσά ως εξής :

Στον Ορχομενό από 358.410€ σε 451.485€ και στην Ακραιφνία από 117.890€ σε 320.975€. Συνολικά από 476.300€ σε 772.460€ ποσοστό περίπου 40%.

Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους και δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης.
Υπολογίζοντας φυσικά ότι με βάση τους συνεπής δημότες που πληρώνουν (δηλαδή το 52%) θα εισπράξει 402.000€ από τις 772.460€ που βεβαίωσε και φιλοδοξεί επίσης να πληρώσουν και περίπου 160.000€ επιπλέον οι δημότες από παλιές οφειλές. Αυτό είναι το σκεπτικό που μας αναλύθηκε στο δημοτικό συμβούλιο από την οικονομική υπηρεσία και είναι αποτυπωμένη στα επίσημα πρακτικά.

Αυτή είναι η αλήθεια, τα ποσά τα οποία αναφέρω μπορεί ο καθένας να τα βρει στην απόφαση που ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχει αναρτηθεί στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Βέβαια αν είχαν υλοποιήσει την απόφαση που λάβαμε προ διετίας και διαθέταμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ζωντανή μετάδοση μέσω Internet, όπως οι περισσότεροι Δήμοι στη Στερεά Ελλάδα, θα γνώριζε ο κάθε πολίτης ποιος λέει τι. Παρόλα αυτά όμως είναι στη διάθεση όποιου δημότη επιθυμεί και η εισήγηση και η απόφαση και τα πρακτικά.

Ας αφήσει λοιπόν η Δημοτική Αρχή τα επικοινωνιακά «τζούφια» στην ουσία «πυροτεχνήματα» του τύπου «διάφοροι κύκλοι εντός και εκτός Δήμου αναπαράγουν επιχειρήματα και δεν εστιάζουν στη πραγματικότητα», και ας ενημερώσει τους δημότες:
1. Γιατί εδώ και 5 χρόνια δεν σύστησε στο Δήμο Ορχομενού και δε στελέχωσε οργανωμένο τμήμα ύδρευσης με οχτάμηνες προσλήψεις, όπως κάνουν όλοι οι Δήμοι στη χώρα, για να ασχολούνται με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, με τις μετρήσεις, πρόσληψη υδραυλικών κλπ.;

2. Είναι αλήθεια ότι σας έχει εγκαλέσει και το Ελεγκτικό Συνέδριο με πράξεις συμμόρφωσης, διότι απορούν που δεν έχετε ζητήσει καμία πρόσληψη σε κανένα τμήμα όλα αυτά τα χρόνια; Παρεμπιπτόντως θα βοηθούσατε και την ανεργία στο τόπο μας.

3. Σήμερα υπάρχει θέμα ταμειακής ρευστότητας στο Δήμο στο ταμείο της ύδρευσης για να ανταποκριθεί στα λειτουργικά έξοδα (ΔΕΗ , μόνιμο προσωπικό κλπ.);

4. Γιατί δεν είχατε το θάρρος και δεν εφαρμόστηκε ποτέ ο Κανονισμός Ύδρευσης από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και επιβραβεύεται με τη στάση σας έτσι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με αποτέλεσμα να πληρώνουν μόνο οι συνεπείς δημότες;

5. Γιατί αφού δε «χαϊδεύετε αυτιά» εδώ και 5 χρόνια δε συστήθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, η επιτροπή ύδρευσης για διακοπή παροχών αυτών που μπορούν και δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς νερού ;

6. Πως σχολιάζετε συγκρίνοντας με την σημερινή κατάσταση αυτό που δήλωσε στο Δ.Σ η οικονομική υπηρεσία του Δήμου μας ότι στο τέλος του 2014 σας παρέδωσε η προηγούμενη δημοτική αρχή πλεόνασμα στο ταμείο της ύδρευσης πάνω από 25.000€ ;

Όπως και να έχει η ουσία είναι ότι η ανεπάρκεια της σημερινής Δημοτικής Αρχής του κου Υπερήφανου τόσο να εφαρμόσει το κανονισμό ύδρευσης του Δήμου, όσο και να συγκροτήσει έναν σωστό μηχανισμό είσπραξης των ανταποδοτικών τελών έχει φέρει το Δήμο Ορχομενού σε αδιέξοδο.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η νέα τιμολογιακή πολιτική των τελών ύδρευσης όχι μόνο δε διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την οικονομική ευμάρεια του Δήμου Ορχομενού αλλά βάζει βόμβα στα θεμέλια του Δήμου και επιβραβεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, υποθηκεύοντας ταυτόχρονα το μέλλον της επόμενης γενιάς.”

Τσιάμης Γιάννης
Δ.Σ Ορχομενού
Μέλος Δ.Σ Κ.Ε.Δ.Ε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024