Τέλος στα Ειδικά Δικαστήρια και την ασυλία υπουργών φέρνει η Συνταγματική Αναθεώρηση

Αλλαγή του «νόμου περί ευθύνης υπουργών» φέρνει η Συνταγματική Αναθεώρηση που θα έρθει τις επόμενες μέρες προς ψήφιση στην ολομέλεια. Ο νόμος ουσιαστικά προέβλεπε το ακαταδίωκτο των υπουργών και υφυπουργών, αφού το όποιο αδίκημα είχαν τελέσει στη διάρκεια των υπουργικών τους καθηκόντων παραγραφόταν σε σύντομο διάστημα μετά τις εκλογές. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στην […]

12 Φεβρουαρίου 2019

του/της Newsroom

Αλλαγή του «νόμου περί ευθύνης υπουργών» φέρνει η Συνταγματική Αναθεώρηση που θα έρθει τις επόμενες μέρες προς ψήφιση στην ολομέλεια. Ο νόμος ουσιαστικά προέβλεπε το ακαταδίωκτο των υπουργών και υφυπουργών, αφού το όποιο αδίκημα είχαν τελέσει στη διάρκεια των υπουργικών τους καθηκόντων παραγραφόταν σε σύντομο διάστημα μετά τις εκλογές.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στην κατάργηση της προθεσμίας απόσβεσης, στην πρόβλεψη δηλαδή ότι η δίωξη μπορεί να γίνει μόνο «μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος», αλλά και στην κατάργηση της διάταξης που προβλέπει ότι οι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί δικάζονται από Ειδικό Δικαστήριο και όχι από την τακτική Δικαιοσύνη.

Το Ειδικό Δικαστήριο φαίνεται να καταργείται και οι υπουργοί και υφυπουργοί θα δικάζονται από τα κοινά δικαστήρια, όπως όλος ο κόσμος.

Υπέρ της κατάργησης του άρθρου έχουν ταχθεί και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΚΙΝΑΛ) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι. Επιφυλάξεις διατηρεί το ΚΚΕ, ενώ «όχι» ψηφίζουν η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων.

Η κατάργηση του άρθρου προβλέπεται να ψηφιστεί με πάνω από 220 ψήφους, γεγονός που σημαίνει ότι η επόμενη Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει το σχετικό άρθρο του Συντάγματος με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

17 Απριλίου 2024
17 Απριλίου 2024