Τα τετελεσμένα του νέου Χωροταξικού της Περιφέρειας διχάζουν τη Φωκίδα

0

Η αναθεώρηση του Χωροταξικού Πλαισίου Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα όσα προβλέπονται για τα μεταλλεία, τις εξορύξεις, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή της Φωκιδας, προκάλεσε εντάσεις στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Δωρίδας.

Το θέμα ανέδειξε, στα εκτός ημερήσιας διάταξης, ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Λάγιος, αναφέροντας ότι «Πρόκειται για καταστροφή για τη Φωκίδα»!

Ο Δήμαρχος Δωρίδας, Γιώργος Καπεντζώνης, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του θέματος, δεσμεύτηκε ότι για το μείζον αυτό θέμα θα πραγματοποιηθεί άμεσα, ειδική μονοθεματική συνεδρίαση. Διευκρίνησε ωστοσο στο σώμα ότι το ΧΠΣ καθορίζεται από τα υπουργεία κι εντάσσεται σε υπερκείμενο επίπεδο, το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο, ενώ στα περιφερειακά χωροταξικά οι δήμοι καλούνται απλά να γνωμοδοτήσουν.

«Δεν είμαστε σε φάση και σε καθεστώς διαβούλευσης, δυστυχώς», παραδέχτηκε ο κ. Καπεντζώνης χαρακτηρίζοντας το νέο ΧΠΣ «τετελεσμένο γεγονός».

«Είναι λεπτό ζήτημα η προσφυγή, αν θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα. Χρειαζόμαστε τόσο νομική όσο και τεχνική υποστήριξη», τόνισε o Δήμαρχος και πρότεινε να κληθεί το μελετητικό γραφείο που εκπόνησε το χωροταξικό και έπειτα να δει ο δήμος τι μπορεί να κάνει.

Ο Μπάμπης Φάκος, που ήταν μέλος της Διαπαραταξιακής Επιτροπής που έστειλε τις προτάσεις του δήμου τον Αύγουστο του 2015 στη φάση της διαβούλευσης, ανέφερε ότι το νέο χωροταξικό δέχτηκε τα 12 από τα 15 σημεία της εισήγησης που είχε αποστείλει προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο Δήμος Δωρίδας. Ο Δήμαρχος Δωρίδας, εν τούτοις, δε συμφώνησε πλήρως με την πρόταση Φάκου.

«Το ότι πέρασαν τα 12 από τα 15 αιτήματά μας, δηλαδή σχεδόν όλα, αυτό δε συνεπάγεται ότι δε θα το ψάξουμε το θέμα. Κάθε άλλο. Και σε κάθε περίπτωση, δε θα αφήσουμε τον άλλο δήμο του νομού μας ακάλυπτο σε αυτό», επεσήμανε ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση