ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΤΣΑΚΟΥΤΣΑΣ: Ένας φίλος έφυγε

Με θλίψη άκουσα χθες την είδηση του θανάτου ενός φίλου από παλιά. Δεν ήταν ξαφνικός ο θάνατος του Δημήτρη, μιας και τα τελευταία χρόνια έδινε τη δική του μάχη με το θάνατο. Όμως όσο και να γνωρίζεις την κατάληξη αυτού που συμβαίνει η συνειδητοποίηση της απώλειας είναι συγκλονιστική. Μας συνέδεε γνωριμία πολλών δεκαετιών, από τους […]

17 Φεβρουαρίου 2019

του/της Ανδρέας Κούκουρας

Με θλίψη άκουσα χθες την είδηση του θανάτου ενός φίλου από παλιά. Δεν ήταν ξαφνικός ο θάνατος του Δημήτρη, μιας και τα τελευταία χρόνια έδινε τη δική του μάχη με το θάνατο. Όμως όσο και να γνωρίζεις την κατάληξη αυτού που συμβαίνει η συνειδητοποίηση της απώλειας είναι συγκλονιστική.

Μας συνέδεε γνωριμία πολλών δεκαετιών, από τους πατεράδες μας, που κρατήθηκε και στα παιδιά τους, μιας και είμαστε από μια «πάστα» ανθρώπων που ξέρουν να εκτιμούν την ντομπροσύνη, κάτι που λείπει δυστυχώς στη σημερινή εποχή της «αρπαχτής». Ο Δημήτρης ασχολήθηκε επαγγελματικά στον παραγωγικό τομέα, όπου δυστυχώς έπεσε θύμα των ιδεολογικών του προθέσεων πληρώνοντας λάθη άλλων, χωρίς όμως να διαμαρτυρηθεί ή να τους κρατήσει κακία. Στάθηκε με ψηλά το κεφάλι και προχώρησε. Ακολούθησε στη συνέχεια τη δημοσιογραφία μέσα από τα ερτζιανά, αλλά και τον έντυπο Τύπο, χωρίς ποτέ να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της «πένας» για να αμαυρώσει υπολήψεις.

Διατήρησε σ’ όλη του τη ζωή αυτό που λέμε «χαμηλό προφίλ», παρότι ήταν άνθρωπος ιδιαίτερου πνεύματος και γνώσεων, που αποκτήθηκαν πέραν από την οξυδέρκεια του πνεύματός του, μέσα από την καθημερινότητα και την ευρύτητα του πνεύματός του. Κι όμως αυτός ο άνθρωπος θα μπορούσε να είχε εκμεταλλευτεί όλα αυτά προς «ίδιον όφελος». Δεν το έκανε ποτέ, ούτε και τώρα που έδινε την άνιση μάχη με την αρρώστια του. Στάθηκε πάντα με ψηλά το κεφάλι και προχώρησε έτσι μέχρι το τέλος.

Γι’ αυτό θα τον θυμάμαι με νοσταλγία και θα είμαι περήφανος για τις στιγμές που έζησα μαζί του.

Σήμερα το απόγευμα θα τον αποχαιρετήσω και θα ευχηθώ να έχω κι άλλους φίλους σαν τον Δημήτρη στο υπόλοιπο της ζωής μου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ