Κόκκινα δάνεια: τι κρύβει η συμφωνία κυβέρνησης – τραπεζιτών

0

Σε μια συμφωνία «λεπτών ισορροπιών» για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα κόκκινα δάνεια, κατέληξαν κυβέρνηση και τραπεζίτες, μετά από πολύμηνη διαπραγμάτευση.

Στο νέο προστατευτικό πλαίσιο αναμένεται, μεταξύ άλλων, να ενταχθούν δάνεια εμπόρων και μικρομεσαίων που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να καλυφθούν λιγότεροι δανειολήπτες.

Εισάγεται για πρώτη φορά, ως προϋπόθεση ένταξης, το υπόλοιπο της οφειλής του δανειολήπτη, βάζοντας τον κόφτη στα 130.000 ευρώ, μέτρο το οποίο, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, αναμένεται να περιορίσει σημαντικά, τον αριθμό όσων θα μπορούσαν να προσφύγουν σε προστασία πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα η αντικειμενική αξία του ακινήτου του δανειολήπτη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ, όταν σήμερα έχει ταβάνι τα 280.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά και άνω.

Προϋποθέσεις ένταξης

  • Για να ενταχθεί κάποιος στο νέο νόμο, θα πρέπει να έχει ληξιπρόθεσμο χρέος στις 31 Δεκεμβρίου του 2018, δηλαδή θα πρέπει να έχει περιέλθει σε αδυναμία πληρωμής τουλάχιστον μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο.
  • Το υπόλοιπο του δανείου του να είναι κάτω από τις 130.000 ευρώ.
  • Η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.
  • Το εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 36.000 ευρώ (12.500 ευρώ για τον άγαμο).

Αν κάποιος δεν πληροί κάποιο από αυτά τα τρία κριτήρια, τότε αυτομάτως δεν θα μπορεί να μπει στην πλατφόρμα και θα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι της «διαπραγμάτευσης» με την τράπεζα για να εξετάσει το ενδεχόμενο να βρεθεί διαφορετική λύση.

Όσοι από το 2019 και ύστερα περιέλθουν σε αδυναμία να αποπληρώσουν το δάνειό τους, δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο νέο νόμο.

Τέλος, αν κάποιος ενταχθεί στη ρύθμιση και αφήσει απλήρωτες τρεις μηνιαίες δόσεις, αυτομάτως θα τίθεται εκτός και θα αίρεται και η προστασία από τον πλειστηριασμό.

Να σημειωθεί πως η πρόταση πλέον βρίσκεται στα χέρια των δανειστών σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, οι οποίοι έχουν και τον τελευταίο λόγο πάνω στο θέμα και τις επόμενες ημέρες θα εξεταστεί ενδελεχώς από τις νομικές υπηρεσίες των εποπτικών Αρχών.

Κοινοποίηση.

Αφήστε μια απάντηση