Αγωνία για το “κουκούλωμα” του εργατικού ατυχήματος στα Οινόφυτα

Με μία περίσσιας αγανάκτησης και οργής ανακοίνωση, για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στα Οινόφυτα την 14η Φεβρουαρίου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν.Βοιωτίας ζητά τη συμπαράσταση όλων, για να μη ξεχαστεί το γεγονός. Ζητούν να διενεργηθεί έρευνα σε βάθος και να καταλογιστούν οι ευθύνες για το συμβάν, εκεί που πραγματικά ανήκουν. Με μία περίσσιας αγανάκτησης και […]

19 Φεβρουαρίου 2019

του/της Newsroom

Με μία περίσσιας αγανάκτησης και οργής ανακοίνωση, για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στα Οινόφυτα την 14η Φεβρουαρίου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν.Βοιωτίας ζητά τη συμπαράσταση όλων, για να μη ξεχαστεί το γεγονός.

Ζητούν να διενεργηθεί έρευνα σε βάθος και να καταλογιστούν οι ευθύνες για το συμβάν, εκεί που πραγματικά ανήκουν.

Με μία περίσσιας αγανάκτησης και οργής ανακοίνωση, για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στα Οινόφυτα την 14η Φεβρουαρίου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν.Βοιωτίας ζητά τη συμπαράσταση όλων για να μη ξεχαστεί το γεγονός.
Ζητούν να διενεργηθεί έρευνα σε βάθος και να καταλογιστούν οι ευθύνες για το συμβάν, εκεί που πραγματικά ανήκουν.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

“Με θλίψη και οργή ανακοινώνουμε το θάνατο συναδέλφου μας μεταλλεργάτη που καταπλακώθηκε από ράβδους αλουμινίου σε εργοστάσιο παράγωγης αλουμινίου στα Οινόφυτα, το απόγευμα της Πέμπτης 14/2/19.
Αυτή είναι η «επιστροφή στην κανονικότητα» και η «φιλεργατική πολιτική» που τόσο πολύ διαφημίζει η κυβέρνηση και τόσο κυνικά ζούμε στο πετσί μας οι εργάτες και οι εργάτριες: Απ’ τη μια μας «ματώνουν» με νόμους, μέτρα, φόρους, πλειστηριασμούς, περιστολή δικαιωμάτων. Απ’ την άλλη, μας ματώνουν κυριολεκτικά, σακατεύοντας μας με την τεράστια εντατικοποίηση της δουλειάς, με τα αλλόκοτα ωράρια και τις απίστευτες υπερωρίες, με την εργασία στα ρεπό που, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής-ασφάλειας και ελεγκτικών μηχανισμών, κάνουν τα εργατικά «ατυχήματα» στη Βιομηχανική Ζώνη Θήβας-Οινοφύτων καθημερινό φαινόμενο που οδηγεί ακόμα και στο θάνατο συναδέλφων.
Η αιτία και για τα δύο παραπάνω; Για να σκάνε στα κέρδη μια χούφτα παράσιτα (βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες) ενώ για εμάς που παράγουμε όλο τον πλούτο να περισσεύει κάποιο ψίχουλο που πέφτει απ’ το τραπέζι τους.
Συνάδελφοι- συναδέλφισσες
Να μην ανεχτούμε άλλο να παίζουν με τη ζωή και τα δικαιώματά μας, την υγεία, την ασφάλεια και την ακεραιότητά μας. Κανείς τους, ούτε η εργοδοσία, ούτε το κράτος της, ούτε οι κυβερνήσεις της, δε μπορεί και δε θέλει να δουλεύουμε και να απολαμβάνουμε όσα αξίζουμε γιατί αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα κέρδη τους!
Για αυτό η ευθύνη για το θάνατο του συναδέλφου μας πέφτει όλη πάνω τους! Το ίδιο και η οργή μας! Για όλα όσα ζούμε! Μόνο εμείς οι ίδιοι μπορούμε να προστατέψουμε τους εαυτούς μας!
Μόνο εμείς, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια μας, οργανωμένοι στα Συνδικάτα μας, μπορούμε να παλέψουμε και να επιβάλουμε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ανθρώπινες συνθήκες, μισθούς και ωράρια στο ύψος των σημερινών αναγκών μας.
Όλοι εμείς που παράγουμε τον πλούτο, οργανωμένα, να μη συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα αλλά, αντίθετα, να ανεβάσουμε τις απαιτήσεις μας διεκδικώντας όλο το καρβέλι, για να ζήσουμε όπως αξίζει σε εμάς και τα παιδιά μας.
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ!
Απαιτούμε:
Να μη «θαφτεί» το τραγικό συμβάν. Να διενεργηθεί έρευνα σε βάθος και να καταλογιστούν οι ευθύνες εκεί που πραγματικά ανήκουν.
Να μη τολμήσει κανείς να ρίξει την ευθύνη στο νεκρό συνάδελφό μας ή σε κάποιον άλλο συνάδελφο για «να βγει λάδι» η εργοδοσία.
Να ενισχυθούν άμεσα και ουσιαστικά, με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) Θήβας, οι Τεχνικές Επιθεωρήσεις Εύβοιας (Χαλκίδα) και Βοιωτίας (Λιβαδειά) που έχουν την ευθύνη για τη Βιομηχανική Ζώνη Θήβας-Οινοφύτων.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας στην οικογένεια και τους οικείους του συναδέλφου μας.”
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

29 Μαρτίου 2024