Έρχεται 5ετής δασμός στις εξαγωγές συγκολλημένων σωλήνων προς ΗΠΑ

Την επιβολή δασμών στις εισαγωγές συγκολλημένων σωλήνων από την Ελλάδα εξετάζει το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, μετά την διαπίστωση της Επιτροπής Διεθνούς ότι τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους σην ελληνική αγορά. Στην ίδια λίστα χωρών που ακολουθούν την ίδια πρακτική βρίσκεται επίσης, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα και η Τουρκία. Όπως ανακοίνωσε […]

22 Φεβρουαρίου 2019

του/της Newsroom

Την επιβολή δασμών στις εισαγωγές συγκολλημένων σωλήνων από την Ελλάδα εξετάζει το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, μετά την διαπίστωση της Επιτροπής Διεθνούς ότι τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους σην ελληνική αγορά.

Στην ίδια λίστα χωρών που ακολουθούν την ίδια πρακτική βρίσκεται επίσης, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα και η Τουρκία.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, κατέληξε στο οριστικό συμπέρασμα ότι οι συγκολλημένοι σωλήνες μεγάλης διαμέτρου που εισάγονται από τον Καναδά, την Ελλάδα, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία πωλούνται σε τιμές κάτω του κόστους στην εγχώρια αγορά, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επιβολή δασμών στο συγκεκριμένο προϊόν.

Το υπουργείο επισήμανε επίσης ότι η Νότια Κορέα και η Τουρκία επιδοτούν τις εξαγωγές τους, ανέφερε ότι ο Καναδάς πωλεί το προϊόν σε τιμή κατώτερη κατά 12,32%, η Ελλάδα κατά 9,96%, η Νότια Κορέα κατά έως και 20,39% και η Τουρκία κατά 5,05%.

Εφόσον η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ διαπιστώσει ότι η αμερικανική βιομηχανία έχει πληγεί από αυτήν την πρακτική, θα επιβληθούν δασμοί για μια αρχική περίοδο πέντε ετών.

Πρόκειται για την συνέχεια μιας πρώτης είδησης του περασμένου Αυγούστου για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές συγκολλημένων σωλήνων μεγάλης διαμέτρου από τον Καναδά, την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κίνα, την Ινδία και την Κορέα.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018, μετά την υποβολή αιτήματος για έρευνα αντιντάμπινγκ (δασμών) σε χώρες εισαγωγής, από πέντε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες. Ο τότε υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, είχε δεσμευτεί να εξετάσει το θέμα, προκειμένου η υπηρεσία των ΗΠΑ να καθορίσει τους οριστικούς όρους για τις εισαγωγές από τον Καναδά, την Ελλάδα, την Κορέα και την Τουρκία τον Ιανουάριο του 2019.

Οι ελληνικές τελωνειακές αρχές παρακολουθούν ήδη από τον προηγούμενο Μάρτιο την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης, ωστόσο από ελληνικής πλευράς δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

24 Απριλίου 2024