Πρόσωπο της ημέρας: Steve Jobs – Τρία μαθήματα επιχειρηματικότητας από τον ιδρυτή της Apple

Ένας από τους πιο αγαπημένους ηγέτες του τεχνολογικού κόσμου, ο Steve Jobs – ο οποίος θα γινόταν σήμερα 64 ετών – γεννήθηκε το 1955 στο Σαν Φρανσίσκο από δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου του Wisconsin, τους Joanne Schieble και Abdulfattah John Jandali, οι οποίοι τον έδωσαν για υιοθεσία με τη γέννησή του. Αφού υιοθετήθηκε από τον […]

24 Φεβρουαρίου 2019

του/της Newsroom

Ένας από τους πιο αγαπημένους ηγέτες του τεχνολογικού κόσμου, ο Steve Jobs – ο οποίος θα γινόταν σήμερα 64 ετών – γεννήθηκε το 1955 στο Σαν Φρανσίσκο από δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου του Wisconsin, τους Joanne Schieble και Abdulfattah John Jandali, οι οποίοι τον έδωσαν για υιοθεσία με τη γέννησή του. Αφού υιοθετήθηκε από τον παλαίμαχο της ακτοφυλακής και μηχανικό Paul, και τη λογίστρια Clara Jobs, ο Steven Paul Jobs μεγάλωσε στο Mountain View.

Μεγαλώνοντας, ο νεαρός Steve Jobs πειραματίστηκε με πολλά πράγματα. Από το ότι μπήκε στο πανεπιστήμιο για να τα παρατήσει λίγο αργότερα, έκανε μάθημα καλλιγραφίας, εργάστηκε ως σχεδιαστής video games, μέχρι το ότι ταξίδεψε στην Ινδία για να βρει την πνευματική του φώτιση (!), θα έλεγε κανείς ότι δοκίμασε σχεδόν τα πάντα!

Steve Wozniak – Steve Jobs

Ωστόσο, το σημείο – καμπή το οποίο φαίνεται να επηρέασε καταλυτικά την μετέπειτα πορεία της ζωής του ήταν όταν συνάντησε τον Steve Wozniak. Οι δύο τους γνωρίστηκαν μέσω ενός κοινού τους φίλου, του Bill Fernadez, ο οποίος έμελλε μετά να γίνει ένας από τους πρώτους εργαζόμενους της Apple. Πού να φαντάζονταν τότε οι δύο Steve(s) ότι σύντομα θα άλλαζαν τον τεχνολογικό κόσμο όχι μόνο της εποχής τους, αλλά και γενιές μετά!

Ο Steve Jobs ήταν μια ιδιοφυΐα και αυτό είναι κάτι αδιαμφισβήτητο. Και μπορεί η φήμη του ως εργοδότη να μην ήταν και η καλύτερη δυνατή, αλλά παρέμεινε και παραμένει μέχρι κ σήμερα ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα – συνώνυμα της επιτυχίας και της επιμονής στους στόχους.

Ας δούμε λοιπόν τρία μαθήματα επιχειρηματικότητας αλλά και ζωής από τον Steve Jobs, σήμερα, ανήμερα των γενεθλίων του:

1. Πίστεψε

“Έχε το θάρρος να ακολουθήσεις την καρδιά και το ένστικτό σου. Αυτά ξέρουν ήδη τι πραγματικά θες να γίνεις. Οτιδήποτε άλλο είναι δευτερεύον.”

Ο Steve Jobs δεν το είπε απλώς αυτό, το έζησε κιόλας. Ξεκίνησε την Apple όταν ήταν μόλις 21 ετών, απέτυχε, απολύθηκε από την ίδια του την εταιρεία, μετά ίδρυσε την Pixar, και σαν “άσωτος” ιδιοκτήτης, επέστρεψε για να σώσει την Apple από την χρεοκοπία. Και παρόλο που η διαδρομή μόνο ομαλή και εύκολη δεν ήταν, ο τεχνολόγος μεγιστάνας εμπιστευόταν πάντοτε το ένστικτο και την πολυμηχανία του. Ο κόσμος δεν συμφωνούσε πάντοτε μαζί του, αλλά αυτό που είχε σημασία για τον Jobs ήταν ότι ο ίδιος πίστευε στην ιδέα του.

2. Αγάπα αυτό που κάνεις

“Πρέπει να καίγεσαι με μια ιδέα, ή ένα πρόβλημα ή ένα λάθος που θέλεις να το κάνεις σωστό. Εάν δεν είσαι παθιασμένος μέχρις εσχάτων από την αρχή, ποτέ δεν θα καταφέρεις να το υλοποιήσεις.”

Ο Jobs πίστευε ακράδαντα ότι η πεποίθηση μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα. Στο σημερινό κόσμο του fast – forward που ζούμε, όπου οι περισσότεροι ξεχνούν το πάθος και προτιμούν να κυνηγούν χρήματα, αυτό είναι ένα ρητό που όλοι πρέπει να κάνουμε κτήμα μας, ειδικά όταν προέρχεται από κάποιον ο οποίος δεν υποστήριζε το να συμβιβαζόμαστε με τα λίγα, αλλά πως ο μόνος τρόπος να κάνουμε εξαιρετική δουλειά, είναι να αγαπάμε αυτό που κάνουμε.

3. Η ποιότητα έχει σημασία

“Γίνε κριτήριο ποιότητας. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν συνηθίσει σε ένα περιβάλλον όπου η τελειότητα είναι αναμενόμενη”

Η ποιότητα είναι σημαντική. Ήταν όταν ο Jobs πρωτοξεκίνησε την Apple και συνεχίζει μέχρι και το σήμερα. Ένα ζωτικής σημασίας επιχειρηματικό μάθημα είναι να καταλαβαίνεις τι θέλει ο πελάτης, και να το παραδίδεις. Σύμφωνα με το αφεντικό της Apple, η πραγματική επιτυχία, έρχεται μόνο όταν παλεύεις για την τελειότητα και τίποτα λιγότερο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ