Φάνης Σπανός: η καλλιέργεια σύκου να ενταχθεί στις Βιολογικές Καλλιέργειες

Την έντονη αντίδραση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού προκάλεσε η μη ένταξη της δενδρώδους καλλιέργειας σύκων στην 3η πρόσκληση για το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του ΠΑΑ 2014-2020, η οποία διαπιστώθηκε ύστερα από τη δημοσίευσή της. Σύμφωνα με τον κ. Σπανό, το γεγονός αποτελεί μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς η καλλιέργεια σύκων καταλαμβάνει ένα […]

19 Φεβρουαρίου 2019

του/της Newsroom

Την έντονη αντίδραση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού προκάλεσε η μη ένταξη της δενδρώδους καλλιέργειας σύκων στην 3η πρόσκληση για το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του ΠΑΑ 2014-2020, η οποία διαπιστώθηκε ύστερα από τη δημοσίευσή της.

Σύμφωνα με τον κ. Σπανό, το γεγονός αποτελεί μια ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς η καλλιέργεια σύκων καταλαμβάνει ένα πολύ σημαντικό μερίδιο στην αγροτική παραγωγή και οικονομία της Εύβοιας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και επιπλέον, περιορίζει την ενθάρρυνση υιοθέτησης μεθόδων και συστημάτων φιλοπεριβαλλοντικής γεωργικής παραγωγής, καθώς και την προσέλκυση νέων γεωργών, που αποτελεί ουσιώδη προϋπόθεση για τη διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας.

Με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη, εστάλη επιστολή από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκθέτοντας όλους τους λόγους για τους οποίους θεωρείται αναγκαία η τροποποίηση της πρόσκλησης και η συμπερίληψη σε αυτήν του σύκου, ως επιλέξιμη δενδρώδη καλλιέργεια.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σπανός “”Είναι αδιανόητο να υπάρχει βιολογική καλλιέργεια χωρίς την παραγωγή σύκου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό προϊόν για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καθώς είμαστε η δεύτερη συκοπαραγωγός περιφέρεια της χώρας και έχουμε ένα πολύ μεγάλο μερίδιο στην αγορά σύκου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την επιστολή ζητούμε από τον Υπουργό το στοιχειώδες, να τροποποιήσει, δηλαδή, την πρόσκληση ούτως ώστε να συμπεριληφθεί το προϊόν αυτό στην επιδότηση για βιολογική καλλιέργεια. Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί μια από τις κινητήριες δυνάμεις της Περιφέρειάς μας και θα συνεχίσουμε να τον στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

26 Μαρτίου 2023