Παρέμβαση στη Χαλκίδα για τον υγρότοπο του Κολοβρέχτη

Η ομάδα πολιτών για τη διάσωση του Κολοβρέχτη, πραγματοποίησε ενημερωτική παρέμβαση στον πεζόδρομο της Αβάντων, στην Χαλκίδα, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, επίκεντρο της οποίας φέτος, ήταν η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, για το επίκαιρο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Όπως τονίζεται στο κείμενο που μοιράστηκε από την ομάδα παρέμβασης, η ανθρωπότητα βρίσκεται […]

6 Φεβρουαρίου 2019

του/της Newsroom

Η ομάδα πολιτών για τη διάσωση του Κολοβρέχτη, πραγματοποίησε ενημερωτική παρέμβαση στον πεζόδρομο της Αβάντων, στην Χαλκίδα, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, επίκεντρο της οποίας φέτος, ήταν η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, για το επίκαιρο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Όπως τονίζεται στο κείμενο που μοιράστηκε από την ομάδα παρέμβασης, η ανθρωπότητα βρίσκεται απέναντι σε μια τεράστια πρόκληση, για την ίδια της την επιβίωση, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για ένα μέλλον όπου η ζωή, για πολλές αγροτικούς, νησιωτικούς και παράκτιους πληθυσμούς θα καταστεί ανυπόφορη, ενώ οι φτωχότεροι και οι πλέον ευάλωτοι λαοί του κόσμου κινδυνεύουν περισσότερο, από τις επιπτώσεις, με πολλούς ήδη να μεταναστεύουν εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, της αποτυχία των καλλιεργειών τους και της μόλυνσης.

Σύμφωνα με την ομάδα παρέμβασης, νέες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι παράκτιοι υγρότοποι είναι από τα καλύτερα θαλάσσια οικοσυστήματα, για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στο πλαίσιο αυτό, η προστασία των υγροτόπων της Εύβοιας, όπως του Κολοβρέχτη, είναι θέμα επιτακτικής σημασίας.

Παράλληλα τονίζεται η ανάγκη για την απαγόρευση εξορύξεων σε περιβαλλοντικά επιβαρυμένες περιοχές, όπως η κεντρική Εύβοια, τον άμεσο περιορισμό της ανεξέλεγκτης χωροθέτησης αιολικών πάρκων σε περιοχές όπως η Καρυστία, την προστασία των ρεμάτων στις πόλεις, την ανάδειξη της βιολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας ως προοπτικής για μια παραγωγή προσανατολισμένη στην φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων.

Όπως επισημαίνεται “είναι η τυφλή πίστη στην περίφημη ‘ανάπτυξη’ χωρίς όρια, σε βάρος της Κοινωνίας και της Φύσης, σε βάρος της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, που φέρνει την κλιματική αλλαγή” τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη δραστηριοποίησης των ίδιων των κοινωνιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024