ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης (φωτό & video)

Σε ηλικία μόλις 59 ετών έφυγε από τη ζωή, το βράδυ του Σαββάτου 2 Μαρτίου, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης. Ο διάσημος Έλληνας φωτορεπόρτερ έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο, όπως αποκαλύπτεται από το προφίλ του στο facebook. Σημείο από όπου έγινε γνωστή και η είδηση θανάτου του. Αμέσως το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters […]

3 Μαρτίου 2019

του/της Newsroom

Σε ηλικία μόλις 59 ετών έφυγε από τη ζωή, το βράδυ του Σαββάτου 2 Μαρτίου, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης.

Ο διάσημος Έλληνας φωτορεπόρτερ έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο, όπως αποκαλύπτεται από το προφίλ του στο facebook. Σημείο από όπου έγινε γνωστή και η είδηση θανάτου του.

Αμέσως το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ενημέρωσε για τον πολυβραβευμένο φωτορεπόρτερ και επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου στην Ελλάδα.

 

Λίγα χρόνια πριν, το 2013, ο ίδιος ο καλλιτέχνης σε μία από τις καινοτόμες εκδηλώσεις του TEDxAthens, όπου σημαντικοί ομιλητές μεταφέρουν τις εμπειρίες τους προς διάδoση των ιδεών τους, περιέγραφε το μαγικό όσο και σκληρό κόσμο ενός μάχιμου φωτορεπόρτερ.

O Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα, ήταν ένας από τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ στον κόσμο και διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters στην Ελλάδα. Με τον φακό του είχε απαθανατίσει τα σημαντικότερα πολιτικά, πολεμικά, αθλητικά και κοινωνικά γεγονότα των τελευταίων 25 ετών.

Σπούδασε φωτογραφία και το 1987 ξεκίνησε να δουλεύει για το Reuters. Μόλις ένα χρόνο αργότερα του προσφέρθηκε μόνιμη θέση στο πρακτορείο με βάση την Αθήνα. Η πρώτη του αποστολή ήταν τον Ιανουάριο του 1989 στην Λιβύη. Έκτοτε ήταν παρών στα μεγαλύτερα γεγονότα παγκοσμίως.

Ήταν παρών στην κηδεία του Χομεϊνί στο Ιράν, στις αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, στους πολέμους στην Κροατία, στο Κόσοβο, στην Τσετσενία, στην Σιέρρα Λεόνε, στη Σομαλία, στο Αφγανιστάν, στην Αραβική Άνοιξη στην Αίγυπτο, στη Λιβύη και την Τυνησία. Επίσης κάλυψε την διαμάχη Ισραηλινών-Παλαιστινίων.

Το 2000 τραυματίστηκε σε μία ενέδρα στην Σιέρρα Λεόνε, κατάφερε όμως μαζί με έναν Νοτιο-Αφρικανό κάμεραμαν να ξεφύγουν από τους αντάρτες, οι οποίοι τους επιτέθηκαν. Στην αιφνιδιαστική αυτή επίθεση έχασαν τη ζωή τους ο Αμερικάνος ρεπόρτερ Schork και ο ισπανός καμεραμάν Moreno de Mora του Associated Press, αλλά και τέσσερις εκ των δέκα στρατιωτών της δυτικοαφρικανικής χώρας που συνόδευαν την ομάδα των δημοσιογράφων.

Το 2008 μετακόμισε μαζί με τη σύζυγο του αλλά και την μόλις 11 μηνών κόρη του, για ένα έτος στην Ιερουσαλήμ ως διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος του πρακτορείου Reuters για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα για να καλύψει την οικονομική κρίση, ως εκ τούτου βρέθηκε σε πολλές διαδηλώσεις, στον παλμό της επικαιρότητας.

Έχει διακριθεί με πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων τον τίτλο του «Έλληνα φωτορεπόρτερ της χρονιάς» 7 φορές από την Fuji. Το 1999, το 2002 και το 2003 αναγορεύτηκε κορυφαίος Ευρωπαίος φωτορεπόρτερ της χρονιάς από την Fuji στο Λονδίνο, την Βαρκελώνη και τη Ρώμη αντίστοιχα. Το 2000 στο Άμστερνταμ του απενεμήθη το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Ειδήσεις» στον παγκόσμιο φωτογραφικό διαγωνισμό WORLD PRESS PHOTO ανάμεσα σε 4.000 φωτογράφους από 122 χώρες και 40.000 φωτογραφίες, είναι η πιο σημαντική παγκόσμια διάκριση στο χώρο της φωτογραφίας.

Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από το OVERSEAS PRESS CLUB of AMERICA στη Νέα Υόρκη για το καλύτερο ξένο ρεπορτάζ στις ΗΠΑ, που αποτελεί το πιο σημαντικό βραβείο για ξένους ανταποκριτές στην Αμερική. Το 2000 του απενεμήθη το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις 14 Οκτωβρίου 2002 κέρδισε το βραβείο Bayeux για τους πολεμικούς ανταποκριτές, στον ετήσιο παγκόσμιο διαγωνισμό για την βράβευση των δημοσιογράφων που καλύπτουν πολεμικές συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Το 2015 η Guardian τον ανέδειξε ως τον φωτογράφο της χρονιάς.

Δείτε μερικές από τις πιο εκφραστικές φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη που τον έφεραν στην κορυφή του επαγγέλματος που υπηρέτησε με πάθος

(επιλεγμένες από το αφιέρωμα του Reuters στην είδηση του θανάτου του) 

Αυτός ο σπουδαίος έλληνας φωτογράφος, o πολυβραβευμένος διεθνώς Γιάννης Μπεχράκης, έζησε την πλέον σκοτεινή πλευρά αυτού του πλανήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024