Ζήτημα δημοκρατίας η προάσπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων της γυναίκας

Εκδήλωση με θέμα «Συμμετέχουμε και διεκδικούμε» έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής, στο Δημοτικό Μέγαρο της Νέας Αρτάκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εκδήλωσης, τοποθετήθηκαν με ομιλίες τους η πρώην υπουργός και υποψήφια Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κατερίνα Μπατζελή, η περιφερειακή σύμβουλος και υποψήφια βουλευτής με το […]

10 Μαρτίου 2019

του/της Newsroom

Εκδήλωση με θέμα «Συμμετέχουμε και διεκδικούμε» έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής, στο Δημοτικό Μέγαρο της Νέας Αρτάκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Τοπικής Ενότητας Νέας Αρτάκης και μέλος του παραρτήματος Ε.Γ.Ε. Ζαφειρία Ματζάνα, που είχε και τον συντονισμό της συζήτησης, η Ημέρα της Γυναίκας ουσιαστικά αφορά τους αγώνες απλών γυναικών που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία, επισημαίνοντας πως δεδομένου ότι σήμερα παραβιάζονται τα κεκτημένα των γυναικών σε όλους τους τομείς, κρίνεται αναγκαία η δημιουργία ενός νέου αγωνιστικού μετώπου για την προάσπιση των κεκτημένων αυτών, στα πλαίσια της ισότητας και της δημοκρατίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των ομιλητριών, με την Κατερίνα Μπατζελή να επισημαίνει την μειονεκτική θέση στην οποία εξακολουθούν να βρίσκονται οι γυναίκες, σε μια εποχή που έχει συνθλίψει αξιοπρέπεια, οράματα και ελπίδες, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ίσων ευκαιριών για όλους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκε έμφαση στις ανισότητες που αντιμετωπίζει η σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την παράθεση συγκεκριμένων στατιστικών στοιχείων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την ισότητα, οι γυναίκες στην Ευρώπη αμείβονται με μισθούς κατά μέσο όρο 16 % χαμηλότερους από τους αντίστοιχους των ανδρών, με το αντίστοιχο ποσοστό για τις συντάξεις να αγγίζει το 39%, ενώ τα ποσοστά είναι αποκαρδιωτικά και στους τομείς της περιφερειακής και αυτοδιοικητικής διοίκησης. Όσον αφορά τη Στερεά Ελλάδα, επισημάνθηκε πως μόνο 1 στους 5 υποψήφιους Περιφερειάρχες είναι γυναίκα, μόλις 7 είναι εκλεγμένες μεταξύ των 51 περιφερειακών συμβούλων, 2 γυναίκες ήταν πρόεδροι περιφερειακών συμβουλίων σε σύνολο 13 προέδρων και μόνο 1 στους 6 βουλευτές του νομού Ευβοίας είναι γυναίκα.

Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στη λήψη αποφάσεων, είναι ζήτημα ουσιαστικής δημοκρατίας, ενώ τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός κράτους πραγματικής πρόνοιας, που θα μπορεί να σταθεί δίπλα στους πολίτες, ανεξαρτήτως φύλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

28 Μαρτίου 2024